2011. február 2.

Bonbonteszt: Oberlaa, Bécs



Bécs egyik patinás, turisták által is kedvelt, hangulatos cukrászdalánca az Oberlaa. A narancsos-pirosas cégtáblákkal összesen a város kilenc pontján találkozhatunk, a kínálat mindenhol ugyanaz (én összesen három üzletükben fordultam meg). A gazdag sütemény-felhozatalon kívül két édesség van, amiért szerintem mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Az egyik a macaronjuk, ami itt LaaKrone néven fut: legalább tíz ízben kapható, az én nagy kedvenceim a kávé és a málna. Soha korábban nem ettem macaront, de itt rögtön szerelembe estem vele! Már csak otthon kéne valahogy reprodukálni...
A másik különlegesség a gazdag pralinéválaszték, az Oberlaa egyenesen a város legjobb pralinéjaként hirdeti a sajátját ("das beste Konfekt der Stadt"). Persze a különös gonddal készített finomságoknak megkérik az árát: darabja 65 centbe kerül. A pralinék az állandó választék részei, mindegyik Oberlaa pultjában megtalálhatóak. Már csak ránézésre is szemet gyönyörködtetőek: nagyon igényes formák, díszítések, nincs két egyforma. A legfrissebb, hétvégén beszerzett bonbonos szóróanyag szerint összesen 30 praliné közül választhat a vevő, de folyamatosan jelennek meg az új ízkombinációk is. A pultban több olyan pralinét is láttam, amelyet mellett az "új" felirat volt olvasható, illetve ezek még nem szerepeltek a szóróanyagban.
Az elmúlt hétvége során összesen 15 pralinét kóstoltam az Oberlaa-ból. Lássuk, mik voltak ezek!
(A fotókért elnézést kérek, a kóstolás időpontja miatt csak vakus képeket tudtam készíteni.)

Az első kóstolás:


Nagyon jó ízpárosítás, a Cointreau remekül működik a karamellel. A krém finom puha, jól kiérződik benne az alkohol, nagyon kerek az egész ízvilág.


2. Makadámiadió - mák (jobbra)
Első harapásra kicsit csalódás volt: olyan jellegtelennek éreztem. Csak kicsit később érződött némi mák-íz, de nekem nem volt elég hangsúlyos.


3. Málna - vörösbor (balra)
Hát ez volt nekem az abszolút nyertes! A praliné közepén egy egész málnaszem csücsül, ezt egy nagyon híg vörösboros krém veszi körül. Mind a málna, mind a vörösbor íze szépen érződik külön-külön is, de mégsem nyomják el egymást. Ezt ki fogom próbálni házilag is!




A második kóstolás:

Nagyon menő a feliratos külső. Belül teljesen folyós alkoholt találunk, kristálycukorral a csokiréteg belső felén. Ez engem a Dianás cukorra emlékeztetett. Maga a vilmoskörtés alkoholos töltelék nagyon szuper volt, csak a fogam alatt rocogó cukorral nem voltam kibékülve. Fotó sajnos nincs a belsejéről, ugyanis akkor az összes alkohol kifolyt volna :)
Nagyon finom, krémes marcipántöltelék, mind a Baileys, mind a marcipán aromája finoman érződik. Nekem nem jutott volna eszembe ez a párosítás, de nagyon tetszik, ki fogom próbálni!

Szuper eper alakú forma, belül két réteg: felül alkoholba áztatott eperdarab, alul hígabb ganache Grand Marnier-val. Nekem nem volt elég epres, a csokis rész nagyon elnyomta a gyümölcsöt.

 

7. Pezsgős trüffel (a fehér külsejű)
Nagyon finom állagú, lágy fehércsoki-ganache. A pezsgőíz viszont egy kicsit a Bunsen-égőre emlékeztett a régi kémiaórákról :(

Egyszerű, de nagyszerű: mogyorónugát csokival és mogyorókrokanttal. Pontosan azt adja, amit várunk tőle.


9. Sárgabarack - nugát (kockaalakú, csíkos)
Aszalt sárgabarackdarabok nugátban. Ezt a párosítást nem igazán értettem, a barack a nugátban teljesen jellegtelen lett, nem igazán lehetett kiérezni.




A harmadik kóstolás:


Finom roppanós külső, belül kókuszlikőrös ganache. Nagyon selymes, lágy kérm, az ízkombináció jól eltalált.

Hihetetlenül intenzív, bergamottos Earl Grey íze van. Ez az aroma remekül passzol az étcsokihoz, tearajongóknak kötelező!

12. Amaretto (sárga mintás kerek)
Egyszerű, Amarettóval ízesített tejcsoki-ganache. Nekem picit vajas volt a ganache.


Ismét nagyon finom, puha a marcipánkrém, és szuperül passzol hozzá az alkohol.


Egyszerű tejcsoki-ganache, kakaóporba forgatva. Az örök klasszikus. A ganache nagyon szépen eltalált állagú, finom puha maradt.


15. Málnás trüffel (csíkos gömb)
Málnalikőrrel ízesített trüffel. Nekem túl enyhe volt a málnaíz.



Majd jövök a blogon hamarosan egy-két, az Oberlaa által ihletett pralinéval!

12 megjegyzés :

Nelli írta...

Micsoda gyöngyszemek!:-)Nagyon finomak lettek.Nekem a málnás csábító.:-)Kíváncsi vagyok melyiket próbálod ki legelőször.

Anditanti írta...

Ilyen egy igazi hobbibonbonos!! Minden lehetőséget megragad, hogy megismerkedjen a külföldi trendekkel:-)) Jó kis tanulmányút lehetett!

Tatin írta...

Nagyon fincsik lehettek ezek a bonbonok, de szerintem a tieid sem maradnak le tőlük.

Az a málnás vörösboros tetszik ebből a választékból nekem is a legjobban. Igazi málnaszem volt benne, vagy befőtt?

Chef Viki írta...

Ez ám a tanulmányi kirándulás!!!

Erinacea írta...

Nelli, nekem is a málnás a csábító!

Anditanti, :D

Tatin, szerintem befőtt volt. A sors keze, hogy pont van egy üveg málnabefőttöm még Németországból. Azt vajon itthon is lehet kapni? Még sose láttam.

Chef Viki, még szíveseb tanulmányoztam volna a kínálat másik 15 darabját is :))

családi tűzhely írta...

Én is szívesen végig kóstoltam volna mindet:)

Tatin írta...

Valahol láttam...Aldiban talán? Régen a Plusban lehetett kapni. Na, majd jól körbenézek.

Citromhab írta...

Először is gratulálok a Dolce Vita szülinapi partyján kapott díjadhoz:-))
Én is szeretnék Neked valamit adni, itt megtalálod:-)
http://citromhab.blogspot.com/2011/02/egy-ujabb-dij.html

Zsuzsa írta...

Gratulálok a különdíjadhoz! :-)
És ezek a bonbonok.... kiváncsian várom őket tőled, főleg azt a vörösborost. :-)

Erinacea írta...

Tatin, ha látsz ilyet, írd majd meg kérlek!

Citromhab, köszönöm a gratulációt, és az elismerésedet is!!!

Zsuzsa, nagyon szépen köszönöm! Hozom majd a vörösborost is!

Viki írta...

Gratulálok a díjhoz, és vágyakozva nézegettem a "gyöngyszemeid"-et, micsoda finomságok ???? ÓÓÓÓÓ teljes eldsábulás.

Erinacea írta...

Köszönöm, Viki! Hááát, nehéz volt, amikor a pult előtt ki kellett választani a "tesztalanyokat" :)