2011. február 23.

Raffaello - utánzat





A Kutya és Konyha blog gazdájával, Autumn-nal leveleztünk még az Online Vacsoracsata kapcsán, amikor Autumn felvetette nekem, hogy milyen jó lenne valahogy reprodukálni a Raffaellót, lehetőleg cukormentes változatban. Nekem nagyon megtetszett a "házi feladat," így rögtön vásároltam egy négyes kiszerelésű autentikus Raffaellót, csak hogy felidézzem, milyen is az íze pontosan. Hihetetlen, milyen áldozatokra vagyok képes, ugye? :)
No, a kóstolás megtörtént. Azzal tisztában voltam, hogy milyen Raffaellót NEM szeretnék csinálni. Gondolom, mindenki ismeri azt a Raffaello golyó receptet, ami egy brutál mennyiségű cukrot tartalmazó szirup főzésével kezdődik, majd nagy adag tejpor következik? Na, ebből, köszönöm, nem kértem. Az igazi Raffaelo krémje ugyanis folyós. Tehát nem lehet kézzel golyózni. Így én egy sokkal lágyabb, folyósabb, alig édesített krémet képzeltem el mascarponéval, kókusztejjel, pici tejszínnel és kókuszreszelékkel. A krém fehércsoki-burokba került. Jelentem, a krém a tesztalanyok egyöntetű véleménye alapján tökéletesen Raffaello-ízű lett! Bevallom azonban, hogy textúrájában nem sikerült leuntánozni az igazit. Mert ugye az eredeti Raffaello krémje ostyaburokban van, ami finoman roppan. Én ezt úgy próbáltam visszaadni, hogy a még meg nem dermedt csokiburokba apró darabokra tört ostyát szórtam, ez azonban elvesztette a ropogósságát a krém nedvessége miatt. Én mondjuk beleírom a receptbe, de ez nyugodtan elhagyható. Ha bárkinek van ötlete az ostyaréteg reprodukálására, szívesen fogadom!


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 dkg fehércsokoládé (ha kevésbé édeset szeretnénk, akkor lehet étcsokoládé)
- 2 ek. mascarpone
- 1 ek. kókusztej
- 1 ek. tejszín
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 tk. méz (ízlés szerint növelhető/csökkenthető)
- 15 fél mandulaszem megpirítva
- 2-3 darab fagyidíszítő ostya apróra törve
- opcionálisan még kókuszreszelék a bonbonok tetejére

A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Mielőtt a csoki teljesen megszilárdulna, szórok rá apróra tört ostyát, és ezt óvatosan belenyomom picit a csokiba. A forma ezután kb. 20 percre hűtőbe kerül, hogy a csoki teljesen megszilárduljon.
Elkészítem a krémet. A mascarponét, a kókusztejet, a tejszínt, a kókuszreszeléket és a mézet turmixgépben összekeverem, majd a bonbonforma mélyedéseibe adagolom. A krémbe nyomok egy-egy fél mandulaszemet is. Egy rövid időre visszateszem a bonbonformát a hűtőbe.
A maradék fehércsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából. A bonbonok tetejét - ha még van kedvem pepecselni - megkenem fehércsokival, majd kókuszreszeléket szórok rá.

33 megjegyzés :

4Gyerek írta...

csak darabra van, vagy lehet kilósan is? utübbira voksolnék.
mert ezt könnyebb mint az eheti szavazatom leadni Autumnnál.

Nelli írta...

Küldöm a postacímet én is!:-)
Nagyon fini lehet!

Hdmezvsrhely írta...

Ez lenne a cukormentes változat?

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, megy a kilós kiszerelés :)

Nelli, küldd a postacímed, és gurítom!

Hdmezvsrhely, azt sehol sem állítottam a receptben, hogy nulla a bonbon cukortartalma. De igyekeztem a közkézen forgó Raffaello-golyó recept helyett (Főzzünk 2 dl vízből és 35 dkg cukorból szirupot...) egy jóval kisebb cukortartalmú verziót csinálni. Persze ez még mindig továbbalakítható: a fehércsoki étcsokira cserélhető, a méz édesítőre cserélhető, stb. Tehát szabad a pálya :)

Hdmezvsrhely írta...

Csak a csalódás íratta velem. Nekem a cukormentes azt jelenti, hogy nincs benne cukor. OK, a kristálycukros zacskót nem vetted elő, de pl. a fehércsoki jó része is cukor. Sajnos. (Jó a blogod, csak hogy jót is írjak ;)

Tücsök Bogár írta...

Csak a Fanni meg ne lássa! :) Imádja a kókuszost. :)

Hódmezővásárhelynek pedig ajánlanám figyelmébe a Xukort, és a diabetikus csokoládékat, mint alternatívákat.

Ottis írta...

Ezt kipróbálom majd én is!Nagyon jól néz ki!

BirgánAndi írta...

Az jutott eszembe, hogy a fél madulát mandula lapocskára lehetne kicserélni (persze nem tudom mennyi férne el a bonbonban belőle, mert eléggé helyigényes), és akkor hátha lenne valami ropogósság benne.

Nincs valami ötleted a közelgő Húsvét kapcsán, egy jó kis tojáslikőrös bonbonra? De jó sok likőrrel. :)

Mézeskalács írta...

Nagyon jó! Régen annyira imádtam a Raffalellot, hogy képes voltam egyszerre megenni egy egész dobozzal. Persze ezt mindenki tudta és minden alkalomra mindenkitől Raffaellot kaptam, minek következtében még mindig szeretem, de már három darab is bőven elég belőle:)

Bianka írta...

Azt hiszem ezzel mindent elárulok: raffaelo a kedvenc csokim

Szemi írta...

Látom, sokan vagyunk a Raffaello-imádók táborában. :))
Nagyon finom lehet.

autumn írta...

Kedves Erinacea! Szavakba sem tudom önteni, hogy mennyire hálás vagyok, hogy megpróbáltad, kísérleteztél vele és még ha nem is teljesen cukormentes lett, de nagy igyekezettel csökkentettél a cukor mennyiségén a kérésemre! Úgy látom sokunkat foglalkoztat a tejpor és cukorszirup mentes Raffaello, nem beszélve az ízéről és szerintem még a feltett kérdésre, hogy hogyan lehet ropogóssá tenni is meg fogod találni a választ! Még egyszer köszönöm, hogy foglalkoztál vele! Igazi "Raffaellós hangulatom" lett tőle! :))))))

Mary írta...

Nagyon szép és alapanyagait elnézve tuti finom!:)

Ami írta...

WOW!
Imádom a rafaellot :), és ezt muszáj lesz kipróbálnom :)

édes fogadalom írta...

Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389

Kreatív konyha írta...

Nagyon jól néz ki, és nem baj, ha nem teljesen ugyanolyan, mint a Raffaello. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan finom! Gratulálok!

Anditanti írta...

Hmmm,szeretem...

Praliné Zsuzsi írta...

Hódmezővásárhely, értem persze, és ne haragudj, ha félrevezető volt a leírásom! Nem vagyok sajnos otthon abban, hogy pontosan mit szabad és mit nem annak, annak nem fogyaszthat cukrot. Én egy "lájtosabb" verzóval próbálkoztam, de szerintem Tücsök Bogár ötletei alapján tovább alakítható! És örülök, hogy tetszik a blog :)

Tücsök Bogár, köszönöm szépen az ötleteket!

Ottis, köszi, örülök, hogy tetszik!

Tatin, ez jó ötlet, egy próbát megér! Sajnos a tojáslikőrt nem szeretem, így nincs a blogon, de pl. a mogyorólikőrös bonbonom lehet kiinduló alap (a fehércsokis), csak cseréld le a mogyilikőrt tojáslikőrre!
http://pralineparadicsom.blogspot.com/2011/01/mogyorolikoros-praline-ket-valtozatban.html

Mézeskalács, én is nagyon szeretem :)

Bianka, akkor ezt ki kell próbálnod :D

Szemirámisz, a krém tényleg olyan lett, mint a raffaellójé ízre!

Autumn, inkább én köszönöm Neked az ötletet! Sajnos nem 100% cukormentes, de még alakítható a dolog!

Mary, köszönöm!

Ami, hajrá! Remélem, ízlik majd!

Édes fogadalom, köszi, megnézem!

Mónika, köszönöm szépen!

Anditanti, én is :D

Ditta tortái írta...

Nagyon fincsi lehet,imádom a a raffaellót szívesen megkóstolnám:-)

Vianne írta...

Hdmezvsrhely!

Lehet kapni diabetikus csokikat kézműves csokiboltokban,abból is el lehet készíteni.

Erinacea!

Csak bámulom a produktivitásodat:)
Ostyaprobléma: vagy mártott pralinéként tudom elképzeni, megszilárdulás előtt még beforgatni ostyás-kókuszba vagy ha öntött bonbon, akkor a ganacheba tenném a lezárás előtt. Hátha.

Praliné Zsuzsi írta...

Ditta, köszönöm szépen!

Vianne, hát igen, a mártottnál meg sajnos a folyósabb-krémesebb krémről kéne lemondani. A ganache-ben meg lehet próbálni, és akkor kiderülne, úgy felpuhul-e az ostya.

Zsuzsa írta...

Én már próbáltam(nem ennél a bonbonnál) lezárás előtt ostyát tenni, szerintem úgy ropogósabb marad. Persze, sokkal kevésbé ostyás, mintha ostyaburokban lenne. És nem fagyiostyát, hanem ostyalapot használtam, bár lehet, hogy ez semmin sem változtat.
Kókusztej helyett nem gondoltál kókuszkrémre? Még nem használtam, csak eszembe jutott, hogy azzal esetleg kevésbé lenne folyós, nem áztatná úgy fel az ostyát.

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, legközelebb akkor megpróbálom lezárás előtt beletenni, hátha úgy roppanósabb marad, meg lehet, hogy másfajta ostyát is próbálok majd, köszönöm!! Igazából ennél sűrűbbre nem akartam a krémet, ez olyan jó kis harapható volt a mascarponétól.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jól néz ki!
Azért nem minden recept kezdődik úgy, hogy cukorszirup és nagy adag tejpor.
Én is készítettem a múltkor és az is nagyon hajazott a Raffaellóra, csak nem volt benne mandula:-)) Igaz volt benne egy kis tejpor.
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/2011/02/kokuszos-praline.html

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszi! Persze, nem mindegyik, de azért a cukorszirupos eléggé a köztudatban van. Nekem az volt még anno az első "komolyabb" konyhai alkotásom gyerekkoromban :) Láttam a Tied is, az is nagyon szuper! Én meg valami folyósabb tölteléket szerettem volna :)

4Gyerek írta...

hú, ennyire nagy a sikere a Rafaellonak a Snickerssel szemben?
Asszem azért kiderülhetett, hogy a Snickerset jobban ceressem, hisz azonnal rámozdultam a múltkor az elkészítésére, igaz nálam még nem került fel a blogra (merő dögség, mert lusta vagyok bepötyögni, kép is van róla...szóval tenni kéne érte...majd ma, ígérem).
De Rafaello is gyere be, s ha kilóslag lehet rendelni, akkor pl. lehet ma meg holnap? Kettő gyerekem névnapja vagyon. Nekik meg jobb szeressem a fehér verziót adni.

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, megnéztem, szuperek a bonbonok Nálad!!! Sajna a kilós rendelés már nem érne oda :( De boldog névnapot a gyerkőcöknek!

Foodafok írta...

Raffaello a kedvencem. Így, ilyen formában, bíztosan megőrzi vezető helyét a képzeletbeli dobogón.

Praliné Zsuzsi írta...

Foodafok, örülök neki :)

Kriszti írta...

Szia!

Elvileg lehet kapni néha- napján olyan ostyalapot, ami üregesre van kiképezve, mondjuk iszonyat macera, egyenként felszabdalni, megtölteni, majd bevonni, de a siker érdekében mindent! Ha lesz időm megcsinálom és beszámolok az eredményről!
Kriszti

Praliné Zsuzsi írta...

Kriszti, én még nem láttam ilyet! Hol lehet kapni? Mindenképp írd meg, milyen lett, ha kipróbálod!

Adél (Afraa) írta...

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett!

Ki is posztoltam, és persze kilinkeltelek: http://afraasutode.blogspot.com/2011/05/raffaello-bonbon.html

Praliné Zsuzsi írta...

Adél, nagyon örülök, hogy ízlett! Meglestem, és gyönyörűek lettek!