2011. február 11.

Málnás - mascarponés szívecskék Valentin-napra



Még a múlt héten láttam egy meseszép málnadzsemes muffint Gizinél, gusztusos málnahabbal a tetején. És persze rögtön beugrott, hogy milyen jó lenne a málnás - mascarponés krém pralinéba is. Igazam lett: a lágy málnás krém a roppanós étcsokival tökéletes összhangban van. Szív formában készítve pedig ideális ajándék Valentin-napra (is)!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 nagy marék málna (nálam fagyasztott volt)
- 1 ek. mascarpone
- 1 mokkáskanál méz
- 15 dkg étcsokoládé
- fél zselatinlap (Dr. Oetker)
- cukorgyöngyök a díszítéshez


Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Ezután 20 percre hűtőbe teszem a formát, míg a csoki visszaszilárdul.
Elkészítem a málnakrémet. A zselatinlapot beáztatom hideg vízbe. A málnát leturmixolom, majd szitán áttöröm. A málnavelőt megmelegítem, és feloldom benne a felpuhult zselatinlapot. Hozzákeverem a mézet és a mascarponét, majd kicsit állni hagyom a krémet. Érdemes kóstolni, ha kell, még lehet mézzel édesíteni.
A csokihüvelyekbe beleadagolom a málnakrémet úgy, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Hűtőben hagyom egy fél órát pihenni.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ekkor egy óra hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a formából. A szív forma mélyedéseibe cukorgyöngyöt teszek díszítésül.

18 megjegyzés :

4Gyerek írta...

itt lelkesedem magamban a vajas (margarinos...pssszt) kiflitesztem sikerén, erre tessék, itt van ez a csoda (mert naná ez az), főleg az utolsó kép, a keresztmetszetesek álltalában a gyöngéim (na persze élőben jó lenne egészben is).
Mehetek a pasim mellé aludni. Hátha legalább álmomban érezhetem az ízét is.
Tudom, álmomban meglátogatlak. Ez jó terv. Indulok is.
Aludni.

Praliné Zsuzsi írta...

Ez jó, én épp most sírtam egy kört a kiflikért nálad :) Merthogy én lusta voltam ilyesmit alkotni reggelire, marad a zabkása. És bonbon sincs élőben már :( Azért lesz majd valami kis szív alakú finomság a pasidnak?

4Gyerek írta...

na, már nincsenek szívecskék?
nagy sóhaj.
elméletice már vagy 2 hete be vannak alkoholba áztatva némi aszalt mangószeletek, némi tervem volna velük, ha összejön hétfő délelőtt szívecskében végzik.
(hja, a piát már pótoltam a mangókon, mert már kitakaróztak a nagy várakozásban)

BirgánAndi írta...

Ez a rengeteg rózsaszín töltelék nagyon csábító!

Bianka írta...

Férjek álma

Gál Edith írta...

Egyetértek Tatinnal :)
Gyönyörűűű!!!

Eszter írta...

De szép! Biztosan nagyon finom!

Ami írta...

Ó, ez valami mesésen valentinos! :))

egycsipet írta...

Mmm, ez nagyon finom lehet!

Mary írta...

Gyönyörűségek! Szépéket alkotsz!:)

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, sajna már múlt hétvégén lába kélt :( Úgyhogy ideje lesz utánpótlást gyártanom! Nálad meg majd megkukkantom, mi lett a mangó sorsa!

Tatin, pont erre van szükség Valentin-napon :)

Bianka, bizony! De csakis valami jóóó húsos kaja után :)

Edith, köszönöm szépen!

Eszter, köszi! Sajnos csak volt :)

Ami, örülök, hogy tetszik, pont ez volt a szándékom :)

Egycsipet, és a málna már a tavaszt idézi!

Mary, nagyon köszönöm Neked!

Ditta tortái írta...

Nagyon gyönyörű,és az a tömény krém,hmmm,ide vele ,had egyem:-)))

Moha írta...

Csodajó lett, már viszem is a receptet!
Lapzselatinom nincs, mennyi simát használjak helyette? 1 kávéskanálnyit?

Praliné Zsuzsi írta...

Ditta, jó kis harapható krém, az biztos :)

Moha, örülök, hogy tetszik! Nekem jónak tűnik az egy kávéskanálnyi a sima zselatinból. De az az igazság, hogy én a lapzselatint szoktam használni mostanság, úgyhogy talán az lenne a legbiztosabb, ha leméred a kész krémmennyiséget, és az úgy kikalkulált mennyiségből egy kicsit leveszel, mert itt nem muszáj teljesen szilárd krémet kapni.

Kati írta...

Hát ez valami álomszép!

Praliné Zsuzsi írta...

Kati, nagyon szépen köszönöm!

Nelli írta...

Annyira finom lehet, szívesen megkóstolnám!

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm!