2011. február 7.

Málnás - vörösboros praliné az Online Vacsoracsatára



Még a bécsi Oberlaa-ban kóstoltam egy fantasztikus málnás - vörösboros bonbont, és már akkor tudtam, hogy ezt bizony reprodukálni kell házilag is! A dolog nem tűrt halasztást, a hétvégén meg is történt a kísérlet. A málnabefőttből 15 szép nagy szemet kiszedtem, majd öntöttem rá 1:1 arányban a befőttléből és jó minőségű, száraz vörösborból, ebben állt a málna egy éjszakát. Valami hihetetlen együtt a málna és a vörösbor! A jó leves málnaszemeket szilikonforma mélyedéseibe rejtettem, majd étcsokiból és a málnás-boros léből ganache-t csináltam, és ezzel fejeltem meg a málnát. Abbahagyhatatlan. Ja, és a málnás-boros lé, na az is valami fantasztikus, otthon közelharc folyt érte!
A Kutya és Konyha blog Online Varcsoracsata játékán ezzel a málnás - vörösboros pralinécsodával szeretném megkínálni a játékostársaim, Amit, Szandrát, GasztroRékát és Nellit, és - hogy jobban csússzon - kínálok mellé egy-egy pohárkával a málnás-vörösboros koktélból is. Ha tetszik a recept, kérlek, szavazzatok rá Kutya és Konyha oldalán!!


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 szem málna befőttből (vagy fagyasztott is lehet, kiengedve)
- kb. fél deci jó minőségű vörösbor (nálam Portugieser volt)
- 15 dkg málnás étcsokoládé
- 4 dkg sima étcsokoládé
- 1 ek. tejszín
- színes cukorgyöngyök a díszítéshez

A málnaszemeket fél deci befőttlével és fél deci vörösborral leöntve egy éjszakán keresztül állni hagyom. Bár ha jót akarok magamnak, akkor mehet 1-1 deci is, el fog fogyni simán! (Ha fagyasztott málna van kéznél, akkor hagyom kiengedni, óvatosan picit megnyomogatom, hogy levet eresszen, majd vörösborral leöntöm.)
A málnás étcsokit megolvasztom és temperálom, és ezzel kikenem a szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul. A málnaszemeket közben lecsepegtetem. Ezután elkészítem a ganache-t. A tejszínt a sima étcsokival melegíteni kezdem óvatosan, majd adagolok hozzá kb. 2 evőkanálnyit a boros-málnás léből. Krémes állagú ganache-t kell kapnom. Ezt hagyom hűlni.
A megszilárdult csokihüvelyekbe egy-egy szem málnát rejtek, majd a málnára kanalazok a ganache-ból úgy, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. A formát rövid időre hűtőbe teszem.


Málnaszemek a mélyedésekben

A málnás étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ezután kb. egy óra hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából. A bonbonok mélyedéseibe cukorgyöngyöt szórok.


Tipp:
A málnás - vörösboros praliné kiváló ajándék lehet a közelgő Valentin-napra is! És a vörösboros-málnás itóka is tökéletes mellé!

28 megjegyzés :

Ceffa írta...

Nahát megint valami istenit készítettél::))
Szinte érzem a számban a málna és a vörösbor játékát....
Na és az étcsoki, a kedvencem!!
Megyek és szavazok:)

4Gyerek írta...

Nyakam nagyvonalakban le mertem volna tenni arra, hogy ez a recipé következik.
S nem is vesztegeted az időd, tíz perccel a start után nyomattad is. hmmm

Gál Edith írta...

Csodás!!!!!!:)

Tatin írta...

Málna és étcsoki remek párosítás!

Ha nekem is adsz egy szemet belőle, akkor szavazok rád.:D

Anditanti írta...

Hát ez ismét nagyon nyamnyam:)

Maryenne írta...

Nagyon guszta ! :)

Erinacea írta...

Ceffa, tényleg nagyon ütős a vörösbor és a málna együtt!

4gyerek, az éjjeli baglyok mindig éjfél után posztolnak :)

Edith, köszönöm szépen!

Tatin, gurítottam a szemet :)

Anditanti, az bizony :D

Mary, köszönöm szépen!

Anzsu írta...

Volt szerencsém megkóstolni ezt a kompozíciót, és biztosíthatok mindenkit, hogy az ízek harmóniája tökéletes.
Bátorítalak benneteket a SZAVAZÁSRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bianka írta...

Fantasztikus
Köszönöm megérkezett a csomag, nagyon örültem neki :)

Erinacea írta...

Anzsu, köszönöm a reklámot :)

Bianka, nagyon örülök, hogy odaért! Kíváncsi vagyok, mi készül majd vele :)

Szemirámisz írta...

Ez isteni lehet!

Viki írta...

Én csak elképzelni tudom, hogy milyen finom lehet. Bárcsak erre gurul/- hatna egy-kettő golyócska :))

Nelli írta...

Felém is guralhatna egy-kettő!:-)Gyönyörű fotók!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Én biztos, hogy szavazni fogok!!!
Nagyon klassz lett!c

Erinacea írta...

Szemirámisz, nagyon köszönöm! Nálam most ez a favorit!

Viki, virtuálisan gurítom :)

Nelli, közönöm szépen! Már Valentin-napi a hangulat :)

Gesztenye, neked is nagyon köszönöm, nagyon kedves vagy!

szandra írta...

Nagyon jól néz ki...Igaz van benne alkohol, de ennyit megengedhetek magamnak!
Isteni!!!!!!!!!!!!!!

Gratulálok!

Ottis írta...

Nagyon fino biztos!

Erinacea írta...

Szandra, örülök, hogy ízlett a virtuális kóstoló :)

Ottis, köszönöm szépen!

Foodafok írta...

Ezek gyönyörűek! Szavazni fogok!

Ami írta...

Ez valami fantasztikusan szép lett! És az ízélmény sem maradthat el! Nyami, mind felfaltam! :)))

Erinacea írta...

Foodafok, köszönöm szépen!

Ami, :)) Én épp most dézsmáltam meg a libamájat Nálad :)

GasztroRéka írta...

Szeretem a finom borokat, a málnát, az alkoholos desszerteket. Szóval nagyon elnyerte a tetszésemet! Kicsit irigykedve olvastam Krisztinél, hogy kóstolta a finomságaidat.

Erinacea írta...

GasztroRéka, örülök, hogy tetszik! Krisztivel nagyon jót kávéztunk, úgyhogy adta magát, hogy viszek bonbont :)

Nelli írta...

Kár, hogy nem élőben kóstolhattam csak virtuálisan!:-)Köszönöm, hogy veled játszhattam!:-)

Erinacea írta...

Nelli, én is örültem neki! Jókat ettünk volna, az biztos!

Zsuzsa írta...

Gratulálok az "ezüstéremhez"! :-)

Nelli írta...

A szavazatomat elvitte!:-)Tudom, hogy nagyon, nagyon finom volt!:-)

Erinacea írta...

Zsuzsa, köszönöm :)

Nelli, köszönöm :) Remélem, egyszer majd ehetünk egy jót együtt!