2013. március 8.

Narancsos-kardamomos-pisztáciás bonbon



Volt egy adag maradék pisztáciapraliném készen, úgyhogy elkezdtem agyalni, mivel is társíthatnám. Jó párosnak tűnt mellé a narancs, majd eszembe jutott, hogy a pisztácia-narancs kombót egy kis kardamommal fogom még feldobni. Ez a hármas így együtt nagyon jól működött, a kardamom kellemesen fűszeressé tette a narancs-pisztácia párost, és kis keleties beütést adott neki.



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Pisztáciás réteg:
- 50 gr pisztáciapraliné (ugyanúgy készítjük, mint a mogyorópralinét, csak mogyoró helyett sótlan pisztáciával)
- 35 gr fehér csokoládé
Narancsos ganache:
- fél bionarancs leve és héja
- 70 gr fehér csokoládé
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 4 ek. habtejszín
- 2 tk. puha vaj
Burok:
- 250 gr fehér csokoládé

A narancsos ganache-hoz a tejszínbe belereszelem a bionarancs héját, és beleszórom a kardamomot. Felforralom, letakarom folpackkal, és hagyom állni fél órát, hogy a tejszín átvegye az ízeket.
Ezután a csokiburkot készítem el. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a burkot szilikon vagy polikarbonát formában. Én mágneses polikarbonát formát használtam: a forma hátuljára mágnesek segítségével rögzítjük a lezáró fémlapot, a fémlap és a forma közé pedig színes transzferfóliát teszünk. Így lehet mintás bonbonokat készíteni polikarbonát formában. A formát hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
A narancsos ganache-hoz a fehér csokoládét felolvasztom, és 3-4 adagban fokozatosan hozzákeverem az ízesített habtejszínt (ha nem szeretnénk narancshéj-darabokat benne, le is lehet előtte szűrni, én így tettem), majd a narancslét és a puha vajat. Habzsákba adagolom, és megtöltöm a ganache-sal kb. félig-harmadig a kicsokizott mélyedéseket. Visszateszem a formát a hűtőbe, hogy kicsit megbőrösödjön a töltelék.
A pisztáciás réteghez a fehér csokoládét felolvasztom, és hozzákeverem a pisztáciapralinét. Habzsákba töltöm, és a narancsos ganache-ra adagolom, hagyva helyet a lezáráshoz is. Hűtőbe teszem a formát, míg a töltelék bebőrösödik picit.
A fehér csoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Hűtőbe teszem szűk egy órára, majd kiöntöm a bonbonokat óvatosan a formából.



Tipp: Ha nem kapunk bionarancsot, nagyon jól használható az esszenciális narancskivonat is helyette. A narancsos ganache-t még szuperül feldobhatjuk egy kis Triple Sec-kel is!



4 megjegyzés :

NEDUDDGI írta...

Zsuzsa! plíz(ahogy a magyar mondaná ha tudna németül) ismered a jing jang jelet? összeforgatnál nekem 2 darabot ógy? lécci lécci lécci (egy esengve kérő smájli fejet képzelj el) :) kérdés kiadja a kettő a teljes kört úgy?
Marafok nagy nagy 10-telettel NEDUDDGI

Praliné Zsuzsi írta...

:D :D Nagyon szívesen megcsinálnám, de sajnos ezek a bonbonok már hetekkel ezelőtt elfogytak :) A forma meg Németországban maradt, én meg épp tegnap jöttem haza egy időre. De ha legközelebb használom a formát, becsszó kirakom neked! Amúgy én arra tippelnék, hogy ha összefordítjuk, nem adnak ki kört :)

NEDUDDGI írta...

Sajnos én is arra tippelek, mert nézegettem a foodnál a forma képét, és abban maradtunk hogy nem adja ki, de kicsit felvillanyozott, hogy láttam a bonbonkákat itt nálad, és tudod az a picurka hal hal meg utoljára, akit reménynek hívnak :)

gionetta írta...

Aj, ez megint egy ízorgia! Nagyon kreatív a Zsuzsi! ;-)) Mikor jössz Heidelbergbe? Vagy ott már végeztél mindennel?