2013. március 18.

"Raffaello" és "Ferrero Rocher" ropogós ostyaburokban




Még januárban fedeztem fel a szegedi Cukrászdiszkont Facebook-oldalán, hogy kaphatóak náluk tölthető ostyagömbök. Persze rögtön beugrott, hogy ez tökéletes lenne a Raffaello és a Ferrero Rocher tökéletes házi verziójának az elkészítéséhez, úgyhogy gyorsan meg is kértem a tesómékat, hogy vegyenek nekem a Cukrászdiszkontból ilyen szuper ostyagömböket. Csak azt sajnáltam, hogy én ekkor még Németországban voltam, így egészen mostanáig türelmesen vártak rám az ostyagömbök :)


Első nekifutásra a "Raffaellóhoz" egy fehércsokis-kókusztejes ganache-t (200 gr fehér csokoládé, 1 dl kókusztej, fél rúd vanília magjai, 3 ek. kókuszreszelék, 2 tk. vaj és 2 tk. fehér rum) készítettem. Illetve készültek házi "Ferrero Rocher"-k is, ezekhez mogyorónugátos ganache-t (120 gr nugát, 75 gr étcsokoládé, 2 tk. vaj, 1 ek. whiskey, 1 dl habtejszín) készítettem. A lényeg a lényeg, hogy ez az adag nem sikerült: ahogy betöltöttem a félgömbökbe a ganache-okat, nagyon rövid idő alatt (pár óra) felpuhult az ostya, tehát abszolút elvesztette a ropogósságát. Persze azért nem kerültek a bonbonok a kukába, finomak voltak (mindkét ganache szuper lenne csokihüvelybe töltve), de a ropogóssággal épp a lényeg veszett el: a plusz, amit az ostyagömb ezeknek a bonbonoknak a textúrájához adni tud.
Na de nem adom ám fel ilyen könnyen! Nyilvánvaló, hogy a ganache-ok nedvességtartalmával volt a probléma, a bennük lévő tejszín, illetve kókusztej puhította fel az ostyát (nápolyinál is jártam már hasonlóan). A megoldás tehát: ki kell iktatni a töltelékekből ezeket a nedves összetevőket. A "Raffaellóhoz" így nem tejszínes, hanem vajas ganache-t készítettem fehér csokival, míg a "Ferrero Rocher" készítéséhez a már jól bevált mogyorópralinét használtam. Az ostyaburok pedig mindkét bonbonnál tökéletesen ropogós maradt!

2 dupla lapnyi ostyagömb
Az ostyafélgömbök lapokban kaphatók, egy csomag két dupla lapot tartalmaz: összesen 108 darab bonbon készíthető egy csomagból (ez 380 Ft a Cukrászdiszkontban). A lapokból szerintem a legegyszerűbben konyhai olló segítségével lehet kivágni a félgömböket. A lehulló ostyatörmeléket pedig más édességekhez félre lehet tenni.

A félgömb kivágása

Kivágott ostya-félgömbök


"Raffarello" ostyaburokban



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Vajas ganache:
- 100 gr fehér csokoládé
- 55 gr puha vaj
- fél rúd vanília
- 2 ek. kókuszreszelék

- 25 szem blansírozott mandula
- 50 db ostya-félgömb
- 150 gr fehér csokoládé
- 4-5 ek. kókuszreszelék

Ollóval kivágom az ostya-félgömböket a lapokból. A mandulát 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítom, majd kihűtöm.
A ganache-hoz a puha vajat kikeverem a vaníliamagokkal és a kókuszreszelékkel. A fehér csokit megolvasztom és temperálom (vajas ganache-nál ez célszerű, erről itt írtam), majd hozzákeverem a kókuszos vajhoz. Kicsit kihűtöm, de csak annyira, hogy jól adagolható legyen.
Következik a betöltés. Fogok két ostya-félgömböt, és egy kávéskanál segítségével megtöltöm a vajas ganache-sal. Az egyik félgömbbe, a ganache tetejére finoman nyomok egy szem pirított mandulát, majd óvatosan összeragasztom a másik, ganache-sal töltött félgömbbel. A megtöltött ostyagömböt egy sütőpapírral bélelt tálcára teszem, és ezt addig ismétlem, míg a ganache el nem fogy. Ekkor a tálcát alufóliával letakarom, és egy szűk órára hűvösre teszem. Célszerű nem hűtőbe tenni, nehogy az ottani pára felpuhitsa az ostyát. Ezalatt az idő alatt a ganache kicsit szilárdul, és szépen összefogja a félgömböket, így könnyű lesz csokiban kimártani.



A kimártáshoz a fehér csokoládét megolvasztom és temperálom. Ebben egyenként megmártom a töltött ostyagömböket, majd mindegyiket meghempergetem kókuszreszelékben. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem, míg a csokoládé megszilárdul. Légmentesen záró dobozban, hűvös helyen (nem hűtőben) tárolom.




"Ferrero Roche" ostyaburokban



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Töltelék:
- 50 gr tejcsokoládé
- 50 gr étcsokoládé
- 25 szem törökmogyoró

- 50 db ostya-félgömb
- 150 gr étcsokoládé
- kb. 100 gr törökmogyoró

Az ostyafélgömböket konyhai ollóval kivágom. A törökmogyorót 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítom, majd még melegen ledörzsölöm a barna héjukat. 25 szemet félreteszek, a többit aprítógépben durvára aprítom.
A töltelékhez a tej- és az étcsokoládét megolvasztom, majd hozzákeverem a mogyorópralinét. Kicsit lehűtöm, hogy már ne legyen nagyon folyós, de még jól adagolható legyen. Fogok két ostya-félgömböt, és mindkettőt megtöltöm a mogyorópralinés csokival egy kávéskanál segítségével. Az egyikbe óvatosan egy szem pirított mogyorót teszek, majd összeragasztom a félgömböket. Ezt addig ismétlem, míg a töltelék el nem fogy. A töltött ostyagömböket egy sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatom, alufóliával letakarom, és hűvös helyen egy szűk órát hagyom állni, hogy a töltelék megszilárduljon, és összefogja a félgömböket.
A bevonáshoz az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd megmártom benne az ostyagömböket. A frissen mártott gömböket a durvára aprított mogyoróba hempergetem, és sütőpapírra ültetem, míg a csoki meg nem szilárdul. 

22 megjegyzés :

Unknown írta...

Ez valami szuper! Nagy kedvence a raffaello a gyerekeknek és amikor készíttem, hamisat, akkor az volt a bajuk, hogy nem ropog. Na de most! Köszi, az ötletet és a lelőhelyet!

Muskátli Büfé írta...

Csak annak a kísértésnek tudnék ellenállni - gyönyörűek - mindig újítasz - persze ez viszi előre a világot - köszönjük

gionetta írta...

Nem kellene kétszer kínálnod! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, nagyon szívesen, remélem, ízleni fog a gyerekeknek!

Muskátli Büfé, köszi! De ez nem az én érdemem, csak mázli, hogy megtaláltam a jó kis ostyagömböket! :)

Gionetta, kínálnám szívesen :))

Anna írta...

Egyébként mire szokták még használni a cukrászatokban ezt a fajta ostyát? El se tudom képzelni. Zsuzsi, a te maximalizmusod az, ami minden hozzám hasonló hobbi bonbonozónak erőt ad a nehéz időkben. Köszi.

Angéla írta...

Nagyon finomak lehetnek! Már én is beszereztem 2 hónapja ilyen ostyát, de Húsvétra tartogatom, mivel még sehol nem láttam még más üzletben csak a Nyíregyházi " Privát " csemege boltban. Nem akartam hamarabb "elpocsékolni". A csomagoláson még receptek is találhatóak. Remélem, az enyém is ilyen klasszul fog sikerülni.

Angéla írta...

Nagyon finomak lehetnek! Már én is beszereztem 2 hónapja ilyen ostyát, de Húsvétra tartogatom, mivel még sehol nem láttam még más üzletben csak a Nyíregyházi " Privát " csemege boltban. Nem akartam hamarabb "elpocsékolni". A csomagoláson még receptek is találhatóak. Remélem, az enyém is ilyen klasszul fog sikerülni.

Praliné Zsuzsi írta...

Anna, nem tudom, ezen kívül mire lehetne használni még :) Hát tudod, a csakazértis jól szokott működni nálam: ha én ropogósra szeretném az ostyát, addig kísérletezek, míg csak sikerül :))

Angéla, köszi, hogy még egy lelőhelyet említettél! Biztos szuper bonbonokat csinálsz majd Húsvétra! Még nekem is van akkorral egy adag ostya félretéve :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, Pesten hol lehet ilyen ostyát kapni? Anyák napjára szeretném megcsinálni! Vagy valami ötlet, hogyan tudnám máshogy ostyába burkolni, ha nem kapok ilyent?
Szuper a blog egyébként, visszatérő vendég vagyok:)
Szép napot!
Ági

Praliné Zsuzsi írta...

Ági, sajnos nem tudom, Szegeden kívül hol lehet még kapni. Az ostyák csomagolásán ez van: Importálja és forgalmazza: Enger Kft., 7747 Birján, Józsefmajor 1. Tel.: +36 72 371719. Esetleg próbáld meg ezt a számot felhívni, és őket megkérdezni a pesti lelőhelyről! Ha nem találsz ostyát, akkor ezt a receptet ajánlom: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/02/kokuszos-mandulapralines-bonbon.html. Ez szerintem legalább olyan Raffaello-ízű!

Névtelen írta...

Szia Zuszsi!
Köszönöm szépen a segítséget, sikerült kiderítenem, kaptam is. A Nagymező utca 33 szám alatt van egy bolt, ott lehet kapni, ha esetleg még valaki keresi. Ez egy 100 Ft-os bolt, meglepő módon:) Volt nekik téglalap alakú tölthető ostyájuk is.
Szép napot!
Ági

Praliné Zsuzsi írta...

Ági, nagyon köszi az infót, kiírtam Facebook-ra is!

Névtelen írta...

szia :)
1. isteni a blog!
2.csak ma fedeztem fel. de elvagyok itt egész este.
3. ha ostyát töltök, a vajat mindig felolvasztom, hogy eltűntessem belőle a vizet (a tiszta vajat leöntöm róla, a vizet meg ki. aztán visszahűtöm, hogy lehessen vele dolgozni). attól puhul ugyanis az ostya. egy többtízéves szakácskönyvben olvastam, és remekül működik. olyan csokis mogyis 6lapost csináltam belőle, hogy a balaton szelet fasorba sincs.

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Nagyon örülök, h tetszik a blog! :) Igazából nekem már így is ropogós maradt, de ki fogom próbálni az általad írt módszert is tutira, kíváncsi vagyok, milyen lesz úgy!

Névtelen írta...

Sziasztok,

sajnos a Nagymező utca 33. alatt nem volt ilyen ostya, ezért rendelni fogok. Felhívtam a Cukrászdiszkont-ot is, azt mondják, nem forgalmazzák Budapesten a termékeiket... Az lenne a kérdésem, hogy ha nagyobb mennyiséget rendelek (minimum 5000 Ft kell legyen a rendelés, na ez nem mind lesz ostya :-)), akkor vajon ez eltartható, hogy ne puhuljon meg? Hogy a legjobb tárolni?
Köszi
Renáta

Praliné Zsuzsi írta...

Ha egy dupla lapot felbontasz (amiről a posztban is írok), akkor azt rögtön érdemes felhasználni, különben a levegővel érintkezve felpuhul az ostya. Én személyes tapasztalatból ennyit tudok csak mondani, ha nagyobb mennyiséget rendelsz, kérdezz rá mindenképp, hogy mi a szavatossági ideje a megrendelt ostyáknak!

Unknown írta...

Sziasztok!

Szerintem bármelyik 100ft-os boltban vagy mostmár Goods Marketben lehet kapni. Én ma pont ott vettem , az uncsitesómnak is van ilyen boltja és náluk is vannak ostyalapok!Próba szerencse!

Unknown írta...

Egy ötlet, kicsi pogácsaszaggatóval is kivághatóak a gömbök! Nekem sikerült!

Névtelen írta...

Szia!
Hétvégén szeretném elkészíteni mindkét finomságot, de előtte lenne néhány kérdésem. Egy csomag ostyagömbből kb 50 vagy 100 egész lesz? A lehulló ostyatörmeléket milyen édességekhez lehet felhasználni? A raffaellohoz igazi vaj vagy RAMA kell?
Válaszodat előre is köszönöm!

Papp Zoltán írta...

Sziasztok !

Egy ötlet...ha valaki nem tud beszerezni ostyagömböket,vegyen ostyalapot ,
törje össze apró darabokra,meghempergeti benne a golyókat,fehér csoki ,reszelék,hűtés :)

Unknown írta...

Nagyon tetszik a recept csak egy gond van akarhany cukraszdat felhivtam sehol sem lehet kapninilyen ostyagomboket ebbe kernem segitseged :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vivien, én csak a posztban is linkelt lelőhelyet (szegedi Cukrászdiszkont) ismerem, ott most is van ilyen ostyagömb.