2013. március 1.

Narancsos-balzsamecetes karamellás bonbon

Dizájnmenza fotója

Ezt a bonbont Beával, a Dizájnmenza blog írójával együtt készítettük még tavaly decemberben, ugyanis feltett szándékom volt, hogy megfertőzöm a bonbonkészítéssel. A két rétegű bonbon alapját a kedvenc ízesített karamella receptem adja, ezúttal narancsos változatban. A narancsos karamellát egy kevés balzsamecet bolondítja meg; ez aztán visszaköszön az étcsokiganache-ban is, ami remekül kiegészíti a töményebb-édesebb karamell-réteget.
A posztban látható gyönyörű fotókat pedig itt is nagyon szépen köszönöm Beának!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Narancsos-balzsamecetes karamella:
- 30 gr narancslé
- 0,5 dl habtejszín
- 35 gr akácméz
- 37 gr cukor
- 10 gr vaj
- 1 bionarancs héja/pár csepp narancsolaj (pl. Terre Exotique)
- fél-egy tk. jó minőségű balzsamecet
Étcsokiganache:
- 5 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
- 1 tk. puha vaj
- fél-egy tk. balzsamecet
Burok:
- 25 dkg étcsokoládé

Dizájnmenza fotója

Először a karamellát készítem el. A narancslét, a lereszelt narancshéjat és a habtejszínt összeöntöm egy bögrébe, és mikróban langyosra melegítem. A mézet és a cukrot lassú tűzön melegíteni kezdem, mikor a cukor nagyjából felolvadt, ráöntöm a narancsos tejszínt. Folyamatos keverés mellett kb. 111-112 fokig főzöm a karamellát. Ekkor leveszem a tűzről, és belekavarom a vajat, majd ízesítem a balzsamecettel és a narancsolajjal (ha nem reszelt narancshéjat használunk). A karamellt szobahőmérsékletűre hűtöm.
A burokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Én sárga színű Wilton Candy Colors festékkel kicsit márványozni is szerettem volna, de ez nem igazán sikerült, nem nagyon látszik az étcsokiburkon.) A formát hűtőbe teszem, míg a burok megszilárdul.
A mélyedések kb. jó haramadáig narancsos karamellkrémet töltök, majd a formát ismét hűtőbe teszem, hogy tovább szilárdulhasson a karamell.
A ganache-hoz az étcsokoládét felolvasztom, majd 3-4 részletben hozzákeverem a szobahőmérsékletű habtejszínt, majd a puha vajat és a balzsamecetet. A ganache-t a karamelles rétegre rátöltöm, hagyva helyet a lezáráshoz. ismét hűtőbe teszem a formát, míg a ganache bebőrösödik.
Az étcsokoládé maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Jó félóra hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.


Bea kisgyerekeinek pedig szilikon formában készítettünk dínó alakú bonbonokat. A dínókat liofilizált eperdarabokkal gazdagított tejcsokis ganache-sal töltöttük meg. Nem voltak hosszú életűek! :)

Dizájnmenza fotója

Nincsenek megjegyzések :