2013. március 22.

Tojáslikőrös mousse csokicsészében




Még tavaly Húsvétkor rákattantam a tojáslikőrre, úgyhogy idén Húsvétra már többféle tojáslikőrös finomságot terveztem. Az egyik nagy kedvencem a tojáslikőrös mousse lett nagyon-nagyon sok tojáslikőrrel. Ezt mindenképp úgy akartam elkészíteni, hogy a tojáslikőrt ne kelljen melegíteni (nehogy elillanjon az alkoholtartalma), úgyhogy a habos-könnyű mousse tartásáról egy kevés pillecukor és zselatin együttesen gondoskodik. A mousse-t pedig vaníliás fehércsoki-csészékben tálaltam, de persze pohárból is kanalazhatjuk!



Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:
Mousse:
- 25 gr fehér csokoládé
- 35 gr tojáslikőr
- fél rúd vanília
- 2 ek. + 1 dl habtejszín
- 4 db pillecukor (kb. 20 gr)
- fél lap zselatin (kb. 1 gr)
Csokicsészék:
- 100 gr fehér csokoládé
- fél rúd vanília
- díszítéshez mandulagrillázs (2 ek. cukor + 2 ek. blansírozott mandula) - elhagyható



A csokicsészék készítéséhez most sima papírkapszlikat használtam. A fehér csokoládét megolvasztom, belekeverem a vaníliarúdból a kikapart magokat, majd temperálom. Fogok egy papírkapszlit, teáskanállal csokoládét kanalazok bele, a csokoládét iskolai ecsettel vagy a kanál hátával eloszlatom a kapszliban, végül a felesleges csokoládét kirázom belőle, és egy tányérra ültetem. Ugyanezt megismétlem a maradék kapszlikkal, majd a kicsokizott kapszlikat hűtőbe teszem. Miután a csokoládé megszilárdult, ecsettel még egy vékony réteg fehér csokoládét viszek fel, majd ismét hűtöm, míg a második réteg meg nem szilárdul. Ekkor eldobható gumikesztyűbe bújtatott kézzel óvatosan lehámozom a papírkapszlikat a kész csokicsészékről.

Papírkapszli félig lehámozva

A mousse-hoz a fél vaníliarúdból a vaníliamagokat a két evőkanálnyi tejszínhez adom, majd beletépkedem a pillecukrokat, és folyamatosan kevergetve addig melegítem, míg a pillecukrok elolvadnak. Ekkor feloldom a pillecukros tejszínben a hideg vízbe áztatott fél zselatinlapot is. Az apróra tört fehér csokoládét beleszórom a pillecukros tejszínbe, és egyneművé kavarom. Miután langyosra hűlt, hozzákeverem a tojáslikőrt is. A maradék egy deci habtejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan a tojáslikőrös masszához forgatom. A kész mousse-t egy éjszakán, de legalább 5-6 órán keresztül hűtöm.
A lehűlt mousse-t csillagcsöves habzsákba adagolom, és megtöltöm vele a csokicsészéket. Én még szórtam egy kevés mandulagrillázst is a tetejükre: 2 ek. cukrot karamellizáltam, hozzákevertem a mandulát, majd ezt kihűtöttem, és aprítógépben morzsásra aprítottam.




Tipp: A csokicsészéket ehető likőrös "pohárként" is használhatjuk: tölthetünk bele sűrű tojáslikőrt vagy kávélikőrt (pl. Baileys). A csokicsészék második kikenésénél a friss csokiréteget kakaóbabtörettel szórtam meg néhánynál, és ezekben kínáltam a kávélikőrt.


Nincsenek megjegyzések :