A
húsvéti desszertek közül nem hiányozhatnak a tojáslikőrös finomságok! Ezt a
trüffelt nagyon egyszerű elkészíteni, remek ajándék lehet akár a locsolkodóknak
is. A vaníliával ízesített lágy fehércsokoládés belsőt ropogós mandulagrillázs
veszi körül, igazi élmény beleharapni!
Lágyabb tojáslikőrös-fehércsokis ganache receptjéért polikarbonát formához kattintsatok ide!
Hozzávalók
kb. 15 darabhoz:
Ganache:
-
100 g fehér csokoládé
-
10 g habtejszín
-
30 g sűrű tojáslikőr
-
fél rúd vanília
-
1 tk. puha vaj
-
fél tk. akácméz
Bevonás:
-
70 g blansírozott mandula
-
60 g cukor
-
150 g fehér csokoládé
Először
a fehér csokoládés ganache-t készítjük el. A habtejszínt, a mézet és a vaníliarúdból
kikapart magokat forrásig melegítjük, majd félretesszük, és szobahőmérsékletűre
hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a tojáslikőrt. A fehér csokoládét megolvasztjuk,
majd négy-öt részletben fokozatosan hozzákeverjük a tejszínes tojáslikőrt. Az
első egy-két adagnál a fehér csokoládé kicsit összeugrik, ekkor nem szabad
megijedni, mire az utolsó adag tejszínes tojáslikőrt is hozzákeverjük, gyönyörű
sima, egynemű lesz a masszánk. Végül belekeverjük a puha vajat, és egy
lezárható edénybe öntve hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a massza.
Közben
elkészítjük a mandulagrillázst a hempergetéshez. A cukrot alacsony lángon
karamellizáljuk, majd a karamellbe beleforgatjuk a mandulaszemeket. A
karamellás mandulát sütőpapírral bélelt tálra öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt,
aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd légmentesen záró dobozba tesszük
felhasználásig.
Ha
a fehér csokoládés ganache megszilárdult, teáskanállal egy-egy adagot veszünk
ki belőle, és golyóvá formázzuk a kezünkkel. A kézmelegtől picit meglágyult
golyókat sütőpapírral bélelt tányéron rövid időre ismét hűtőbe tesszük.
A
fehér csokoládét a bevonáshoz megolvasztjuk és temperáljuk, és egy kis tálban előkészítjük az aprított
mandulagrillázst is. Fogunk egy golyót, azt megmártjuk először a temperált
csokoládéban, majd meghempergetjük a mandulagrillázsban, végül sütőpapírral
bélelt tálra ültetjük. Ezt megismételjük a többi golyóval is. Hagyjuk, hogy a
csokoládébevonat szobahőmérsékleten megszilárduljon.
Kihagyhatjuk
a trüffelek csokiba hempergetését is. Ekkor nedves kézzel gyúrjuk át a
golyókat, majd hempergessük meg a mandulagrillázsban. A csokoládébevonat nélkül
így sokkal gyorsabban kiszáradnak a trüffelek, ezért érdemes rövid időn belül
elfogyasztani.
Tipp:
Ha a tojáslikőrt sűrű kávélikőrre (pl. Baileys) cseréljük le, kávélikőrös
trüffelt készíthetünk ugyanezekkel az arányokkal. A kávélikőrös trüffel íze még intenzívebb lesz, ha a
forró tejszínben feloldunk egy teáskanálnyi instant kávét.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése