2013. március 4.

Karamellizált tejcsoki-mousse & kókusz minitorták



Miután bonbonokban már kipróbáltam a karamellizált csokikat, szerettem volna valamilyen tortában is tesztelni. Ezúttal karamellizált tejcsokiból készítettem mousse-t, amelyhez egy nem túl édes kókuszkrémet és kókuszos-mandulás lisztmentes tésztát társítottam. A világos tésztarétegek tényleg leheletvékonyak, szinte összeolvadnak a kókuszos krémmel. A tejcsokis karamella pedig egy kis fleur de sel-lel és kakaóbabtörettel megspékelve elképesztően finom mousse-nak! Ha nincs kedvünk tejcsokit karamellizálgatni, sima, jó minőségű tejcsokival sem lesz rossz! :)

Hozzávalók 4 minitortához:
(7 cm átmérőjű desszertgyűrűk)
Tésztalapok:
- 4 tojásfehérje
- 30 gr kókuszreszelék
- 130 gr darált mandula
- 100 gr xilit/cukor
- fél rúd vanília magjai
Kókuszkrém:
- 40 gr kókuszreszelék
- 100 gr habtejszín
- egy vaníliarúd magjai
- 65 gr fehér csokoládé
Karamellizált tejcsokis mousse:
- 8 db pillecukor (marshmallow, kb. 40 gr)
- 4 ek. + 2 dl habtejszín
- 1 csapott kk. kakaóbabtöret
- csipet fleur de sel
Glazúr:
- 0,3 dl habtejszín
- 5 gr cukor
- 5 gr glükózszirup/akácméz
- 30 gr étcsokoládé
Díszítés:
- kb. 20-30 gr étcsokoládé
- transzferfólia
- kókuszchips



Először a kókuszos-mandulás tésztakorongokat készítem el. A tojásfehérjéket a xilittel kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a kókuszt, mandulát és a vaníliamagokat. Sütőpapírral bélelt tepsin jók vékonyan elterítem, majd 180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöm. Ha kész, óvatosan lehúzom a sütőpapírt a tésztáról, és egy desszertgyűrűvel összesen 8 korongot szaggatok belőle, majd hagyom kihűlni.

Jöhet a kókuszkrém. A kókuszt, a vaníliamagokat és a tejszínt alacsony lángon főzni kezdem: megvárom, hogy a kókusz beigya-felszívja a tejszín nagy részét, besűrűsödjön, majd ekkor adom hozzá az apróra darabolt fehér csokit, és egyneművé keverem. Hagyom kihűlni: a lényeg, hogy már ne legyen folyós, de még jól adagolható legyen.

A mousse-hoz a 4 ek. habtejszínt melegíteni kezdem, és folyamatos keverés mellett feloldom benne a pillecukrokat. Ekkor hozzákeverem az apróra tört karamellizált tejcsokit, és egyneművé keverem. Hozzáadom a kakaóbabtöretet és a fleur de sel-t is, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a 2 dl habtejszínt kemény habbá verem, és hozzáforgatom óvatosan a kihűlt csokis krémhez.

Jöhet az összeállítás. Mind a négy desszertgyűrű aljába teszek egy-egy piskótakorongot, majd erre adagolom a kókuszkrémet négyfelé osztva. A kókuszkrémre ráteszem a másik piskótakorongot mind a négy desszertgyűrűben, majd hűtőbe teszem, míg a kókuszkrém kicsit megszilárdul. Ekkor ráadagolom az utolsó réteget: a karamellizált tejcsokis mousse-t négyfelé osztva. A desszertgyűrűket lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára, de min. 5-6 órára.

Másnap egy hajszárítóval körbemelegítem a desszertgyűrűket, és lehúzom a minitortákról. A glazúrhoz a tejszínt, cukrot és glükózt/mézet összemelegítem, majd az apróra tört étcsokira öntöm, és egyneművé keverem. Kicsit kihűtöm, majd óvatosan elterítem a minitorták tetején. A minitorták oldalát kókuszchips-szel panírozom be.

Készítettem csokidíszeket is a minitortákra. 20-30 gr étcsokit megolvasztok és temperálok, majd egy kb. tenyérnyi darab transzferfólián vékony rétegben elkenem. Megvárom, hogy a csoki épphogy szilárdulni kezdjen, de még nem teljesen szilárd: ekkor kis kiszúrókkal (trapéz, szív) formákat nyomok a csokirétegbe. Óvatosan hűtőbe teszem a csokizott transzfert, és megvárom, hogy a csoki megszilárduljon. Ekkor a kiszaggatott mintákat eldobható gumikesztyűbe bújtatott kézzel kipattintom a körülöttük lévő csokiból, és a glazúrba szúrom.

3 megjegyzés :

gionetta írta...

Amennyire nem szeretem a csokit, annyira szeretem a desszerteket! A karamellásakat meg különösen. No most ez nem fair, hogy ilyenekkel fájdítod a fogyózó ember szívét este. Amikor nem vacsorázhat. ;-))

Praliné Zsuzsi írta...

Hú, Gionetta, azt kell mondjam, hogy te vagy a mazochista, ha vacsi helyett kajás blogokat nézegetsz :))

Erika írta...

Mostanában én is kevesebb édességet készítek, de ez nagyon tuti!:))