2012. október 15.

Kávégrillázsos bonbon és könyvajánló



Mióta írom a blogot, szorgosan gyarapítom a csokis-bonbonos könyvtáramat: eddigi szerzeményeimet a "Könyvajánló" oldalon találjátok. Itt eddig csak egyetlen magyar nyelvű, kifejezetten bonbonrecepteket tartalmazó könyv szerepelt, főleg angol és német nyelű darabokból állt a könyvajánló-gyűjtemény. Eddig. Az Alexandra Kiadó ugyanis nemrég egy új, magyar nyelvű bonbonos receptkönyvet adott ki Saját készítésű pralinék és bonbonok címmel, amiből egy példány hozzám is eljutott a Kiadónak köszönhetően.

Kép innen.
A kiadvány egy német receptkönyv (Pralinen & Konfekt selber machen. Köln, Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH, 2011.) fordítása, ami eredetileg hat színes pralinésdobozzal egybecsomagolva vásárolható meg. Német (és osztrák) recepteskönyveknél nagyon gyakori, hogy a könyvekhez valamilyen konyhai kütyüt csomagolnak (pl. szilikon muffinformát cupcake-könyvhöz, mártóvillákat bonbonos könyvhöz, kenyérsütőformát kenyeres könyvhöz): ez kedvet csinál hozzá, hogy rögvest nekiálljunk a receptek kipróbálásának. A magyar kiadást szintén hat gyönyörű, színes papírdobozzal vásárolhatjuk meg, így a saját, kézzel készült bonbonjainkat szépen csomagolva ajándékozhatjuk el.

Színes dobozkavalkád

A könyv a német nyelvű bonbonos receptkönyvek felépítését követi. Egy rövid, nagyon lényegre törő bevezetővel indít, ahol olvashatunk a bonbonok történetéről, a bonbonok készítéséhez használt csokoládéról, a temperálásról (bár itt nem tér ki az ét, illetve a fehér és tejcsokoládé közötti különbségekre a munkahőmérséklet szempontjából), a kész bonbonok eltarthatóságáról és tárolásáról, illetve a csomagolásukról. A rövid bevezető után öt fejezetbe csoportosítva találjuk a recepteket. Az első fejezetben csokoládés alapú bonbonok vannak összegyűjtve, a csokoládét különféle alkoholok, gyümölcsök, fűszerek egészítik ki. Olyan alaprecepteket is megtalálunk itt, mint a kakaóporba hempergetett étcsokoládés trüffel vagy a vajas-vaníliás fehér csokoládés trüffel. A következő fejezetben a különféle olajos magvaké a főszerep: diós, mandulás, nugátos, pisztáciás és marcipános receptek sorakoznak itt. Ezután jönnek az én abszolút kedvenceim, a kávés receptek: a kávét különféle magvakkal, fűszerekkel, alkoholokkal párosítva találjuk. A következő fejezet gyümölcsös recepteket gyűjt össze. Az utolsó receptes fejezet címe találóan "Trendi" lett: itt találunk például receptet forrócsoki-pálcákhoz vagy fagylalt-bonbonhoz több ízben.
A receptek az abszolút klasszikus (német) ízvilágot tükrözik: nagyon sok a marcipán, illetve mogyorónugát alapú recept, a karakteres ízvilágot nem extrém fűszerezés adja, hanem magvak, alkoholpárlatok (rum, konyak, pezsgő, vörösbor, amaretto), kávé, kókusz. Csak a trendi recepteket tartalmazó fejezetben találunk egy-két trendibb összetevőt (pl. chili, rózsabors, menta). A könyvben található bonbonok túlnyomó többsége forma nélkül, egyszerűen elkészíthető, de többféle formázási lehetőséget is bemutat: csillagcsőrös habzsákkal nyomott tornyocskák, kockára vágott bonbonok vagy trüffelgolyók. Nagyon sok olyan receptet is találhatunk, ahol még temperálásra sincs szükség: a trüffelek kakaóporba, porcukorba vagy csokireszelékbe vannak hempergetve, illetve olyan bonbonreceptek is vannak, ahol a szilárdabb állagú "töltelék" bevonás nélkül, csillagcsőrös habzsákkal van kapszlikba adagolva, majd díszítve. Így azok is bátran nekiállhatnak a receptekkel kísérletezni, akik még csak most kóstolnak bele a házi bonbonkészítésbe, és gyűjtik a bátorságot a temperálás kipróbálásához. De a "veterán" hobbibonbonozók is szuper ötletekre bukkanhatnak a könyvben: nekem például nagyon tetszett a ropogós kávébab-grillázs ötlete, a kávébab-formázás vagy a kókusz-kávé-karamell ízkombó.
Minden egyes recepthez jó minőségű fotó is tartozik, sőt néhány receptnél egy-egy különlegesebb hozzávaló esetében tippet találunk arra, hol szerezhetjük be az összetevőt vagy hogyan készíthetjük el magunk házilag. Egy kis gyakorlás után pedig szerintem a receptek jó alapot adnak az önálló továbbfejlesztéshez, próbálkozáshoz is: lecserélhetünk ízlésünknek megfelelően egy-egy fűszert, alkoholfélét, magvat stb.
Sajnos a magyar fordításban maradt egy-két hiba (pl. a Fahéjas törökméz az 51. oldalon már csak a kép alapján is kizárt, hogy törökméz legyen, a német eredeti Türkischer Honig elnevezés pedig igazából egy tojásfehérje alapú nugátfélét takar - ezért is Türkischer Nougat a másik német neve; vagy a 69. oldalon a "Tejszínes-kávés bonbon" fordítás a Sahne-Kaffee-Bonbons erdetiből, ami egy karamellás cukorkát takar, alapvető terminológiai baki: a német Praline jelent magyarul bonbont, míg a német Bonbon magyarul cukorkát jelent), de ezek szerencsére nem befolyásolják a receptek használhatóságát.
A könyv jelenleg az alexandra.hu oldalon 15% kedvezménnyel, 2549 Ft-ért vásárolható meg itt (eredeti ár: 2999 Ft). Több mint negyven receptért és hat szuper ajándékdobozért szerintem szuper ár!

***

A könyvben az első recept, ami megtetszett a kávébabok receptje (59. oldal) volt. Itt főleg a kézzel mártott bonbon formázása fogott meg: készítünk egy kávélikőrrel és instant kávéval ízesített marcipánmasszát, majd lapos, ovális darabokat formázunk belőle. Csokiba mártás után pedig késsel egy kicsit szabálytalanabb vonalat karcolunk rá, hogy kávébabhoz hasonlítson. Azonban nagyon ritkán követek egy az egyben egy bonbonreceptet, így az instant kávét kihagytam (nem is volt otthon), és helyette a kávékrokant-golyók receptjénél (63. oldal) leírt ropogós kávés krokantot készítettem el, ezt gyúrtam a marcipánhoz. A kávékrokant vagy kávégrillázs egyszerűen zseniális ötlet, imádom, ahogy az édes-puha marcipánt ellenpontozza a ropogós-kesernyés kávékrokant! Fontos azonban, hogy nagyon jó minőségű, pörkölt szemes arabica kávét használjunk hozzá!



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 15 dkg marcipánmassza
- 1,5 ek. kávélikőr (pl. Baileys)
- 1-2 ek. porcukor átszitálva
- 1 ek. kristálycukor
- 1 dkg szemes arabica kávé (nálam etióp Sidamo, Café Frei)
- 20 dkg étcsokoládé (a recept kávés csokoládét ír)

Először a kávés krokantot készítem el. A kávészemeket aprítógépben durvára aprítom, a kristálycukrot karamellizálom. A karamellizált cukorhoz hozzákeverem a durvára aprított kávészemeket, és sütőpapírra öntöm. Ha kihűlt, aprítógépben durvára aprítom a grillázst.
A marcipánmasszát kisebb darabokra tépkedem, és a kávélikőrrel aprítógépbe teszem. Simára aprítom, belegyúrom a kávés krokantot, és annyi átszitált porcukrot, hogy jól formázható legyen. Kézzel megformázom a kávébabokat: először gömbölyítem a marcipándarabokat, majd hengerré formázom és kicsit lelapítom. A kész darabokon hosszában végighúzok egy kést - bár a recept nem így írja, szerintem így egyszerűbb kimártás után definiáltabbá tenni a vágást. A marcipándarabokat hűtőbe teszem.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egy mártóvilla segítségével egyenként megmártom a bonbonokat, és sütőpapírra ültetem. Ha kész van 2-3 darab mártása, akkor azokon egy késsel berajzolom az előre meghúzott nyomon haladva a bevágást. Ha esetleg már megdermedt pár darabon a csokibevonat a vágás megrajzolása előtt, akkor érdemes hajszárítóval alaposan felmelegített késsel meghúzni utólag.

Tipp: Szerintem szuper szaloncukrok lesznek karácsonyra ezekből a bonbonokból!

6 megjegyzés :

Éva írta...

Nagyon jó lehet ez a könyv. Felhívom majd a lányom figyelmét rá úgy is szokott rendelgetni ettől a Könyvkiadótól, nagyon tetszenek a szép dobozok is! A bonbonod szuper jól néz ki !

gionetta írta...

Akkor azt hiszem, itt az ideje, hogy a doktori után Te írj egy átfogó munkát, magyarul, nekünk magyaroknak! ;-)) Szépek a kávészemek.
Már akartam kérdezni, kipróbálta d a formát, amit küldtem. Mert ha alkalmas bonbonozni, nekiugranék én is.:-))

Kata írta...

Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is volt!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, örülök, hogy tetszett az ajánló és a bonbon is!

Gionetta, átfogó munka már van bőven, angolul :) Sajnos a formát még nem volt időm kipróbálni, mostanában, ha formában készítettem vmit, az ajándékba vagy vendégségbe készült, és nem akartam kockáztatni :) De ígérem, hamarosan ki fogom! Viszont itt nézd meg ezt a linket, szerintem Petra ugyanilyen formát használt: http://reformkorikonyha.blogspot.de/2012/02/rozmaringos-gyomberes-bonbon.html.

Kata, köszi! :)

Erika írta...

Százalékot kellene kérned, ugyanis most kedvet kaptam a vásárláshoz, úgysincs még ilyen könyvem!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, de jó! :))