Avagy elkészítettem a saját különbejáratú kedvencemet egy réteg mogyorópralinés tejcsokival és egy réteg kávés étcsokiganache kombinálásával. És mivel még volt kb. 2 evőkanálnyi a tengeri sós-muscovado karamellás bonbon díjnyertes krémjéből (egyébként csak heroikus küzdelmek árán sikerült nem bekanalaznom magában...), a kávés és a mogyorós rétegek közé ezt is elrejtettem. A kockák díszítéséhez textúrafóliát (pl. Ázsia Bt., Amazon) használtam, amivel dekoratív, fényes felületet érhetünk el.
Hozzávalók 16 kockához:
- 5 dkg mogyorópraliné
- 5 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 1 tk. vaj
- 1 tk. instant kávé
- 2-3 evőkanál karamellakrém (lehet tengeri sós-muscovado, lehet főzött vagy dulce de leche - de ki is hagyható ez a réteg)
- 20 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
- textúrafólia a díszítéshez
Az alsó réteghez megolvasztom a tejcsokoládét és összekeverem a mogyorópralinéval. A masszát egy 10x10 cm-es krémeskeretbe vagy sütőpapírral bélelt, szögletes edénybe terítem. Hűtőbe teszem egy jó félórára.
A kész karamellkrémet (ha korábban hűtőben volt) egy kicsit megmelegítem, hogy folyósabb állagú legyen, majd a tejcsokis-mogyorós réteg tetejére terítem egyenletesen. Ismét hűtő egy jó félórára, hogy a karamell nagyjából megszilárduljon.
A tejszínt megmelegítem, feloldom benne az instant kávét, majd lehúzom a tűzhelyről, és beledobom az étcsokit. Addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Végül a vajat is belekeverem. A kávés étcsokiganache-t a karamellarétegre terítem, és a három réteget egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap egy éles kést hajszárítóval felmelegítek, és körbevágom a krémeskeretet/kiemelem a három réteget a szögletes edényből. A kést folyamatosan újramelegítve hajszárítóval 16 kockára vágom a masszát óvatosan. Igyekszem nem nagyon megnyomni vágás közben, ezért fontos a kés megmelegítése. A kockákat hűtőbe teszem egy jó félórára csokiba mártás előtt.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom. A kockákat egyenként megmártom benne egy mártóvilla segítségével, lecsöpögtetem a felesleges csokit, majd egy ügyes mozdulattal megfordítom a kockát, és a tetejével lefelé ráteszem finoman a textúrafóliára. Ha az összes bonbonnal kész vagyok, a textúrafóliával együtt hűtőbe teszem a bonbonokat (ezért érdemes pl. egy tálcára teríteni a textúrafóliát) kb. egy órára.
(Újabban én már ugyanígy használom a transzferfóliát is: nem vágok kicsi, kb. bonbon-méretű kockákat belőle, mert a vágás során, akármilyen óvatosan is dolgozok, sérülhet az érzékeny minta. Ehelyett egy nagyobb darabot vágok csak a transzferfóliából, a csokiba mártott és jól lecsöpögtetett kockákat átfordítom a fóliára, be a hűtőbe fóliástul, és a végén leszedem a kész bonbonokat. Nekem így szebbek is lesznek a kész minták, egyszer sem fordult elő pl. légbuborék.)
Ezután csak finoman leemelem a bonbonokat a fóliáról, megfordítom, és voilá! Gyönyörű mintás felületet kapok :) A textúrafóliát el sem kell mosni, hiszen a temperált csoki szépen lejön róla, és legközelebb újra lehet használni.
(Újabban én már ugyanígy használom a transzferfóliát is: nem vágok kicsi, kb. bonbon-méretű kockákat belőle, mert a vágás során, akármilyen óvatosan is dolgozok, sérülhet az érzékeny minta. Ehelyett egy nagyobb darabot vágok csak a transzferfóliából, a csokiba mártott és jól lecsöpögtetett kockákat átfordítom a fóliára, be a hűtőbe fóliástul, és a végén leszedem a kész bonbonokat. Nekem így szebbek is lesznek a kész minták, egyszer sem fordult elő pl. légbuborék.)
Bonbonok fejjel lefelé a textúrafólián (a tetejükön - ami az aljuk lesz - a mártóvilla nyoma) |
Ezután csak finoman leemelem a bonbonokat a fóliáról, megfordítom, és voilá! Gyönyörű mintás felületet kapok :) A textúrafóliát el sem kell mosni, hiszen a temperált csoki szépen lejön róla, és legközelebb újra lehet használni.
Tipp: Persze mással is díszíthetjük a kockákat: apróra tört pirított mogyoróval, kávészem alakú csokival, transzferfóliával, stb. A kávés étcsokiganache helyett használhatunk kávés marcipánréteget is (5 dkg marcipánmassza + 1 kávéskanálnyi őrölt kávé belegyúrva, mint itt), úgy is nagyon finom lesz!
10 megjegyzés :
Hmmm, gyönyörű és nagyon finom lehet. Az a sós karamellkrém egyre inkább mozgatja a fantáziámat. :-)
Háát,háát, már nem is tudok megszólalni a sok gyönyörű finomságod láttán!
Még jó, hogy csak látni lehet őket...
Én nagyon szeretem az ilyen többrétegű csokikat:-))
Szuper lett!:-)
Hm, ismét egy remekmű! És benne az én imádott karamellám! :) Próbálni való!!!
Katuci, a sós karamella tutifix, hogy bejönne neked! :)
Marisz, köszönöm! Ezeket már sajnos én is csak képernyőn nézegetem :)
Gesztenye, köszi! Én is szeretem, meg ez a fólia is nagyon bejött!
Gionetta, bizony, szeretettel ajánlom kipróbálni :)
Nagyon szépek lettek. Az ízük isteni lehet és nagyon tetszik a dekorálás is.
Vikvi, köszönöm szépen!
hm, ez megint csak egy igazán jó recept, és gyönyörű bonbon :) gratulálok :)
Kérdezni szeretnék.
Ilyen textúrafóliát hol lehet kapni?
Interneten sehol sem találtam :(
válaszodat előre is köszönöm.
Üdv:Timi
Timi, interneten itt találsz ilyen fóliát többféle mintával: http://tortissimo.hu/muanyag_textura.html. Lehet még kapni az Ázsia Bt. boltjában is (Bp., Fővám tér).
Köszönöm szépen a segítséget Zsuzsi :)
Megjegyzés küldése