2013. május 3.

Dining Guide Street Food Show Blogevő bonbonokkal


Sokan kérdeztétek már akár Facebookon, akár itt a blogon, hogy lehet-e valahol kóstolni az általam készített bonbonokat. Nagy örömömre májusban én is részt veszek a Dining Guide Street Food Show Blogevő szekciójában, ahol egy négy darabos bonbonválogatást kóstolhattok tőlem. Egészen pontosan május 12-én, vasárnap délután négytől fogom kínálni a bonbonokat este hétig, vagy amíg a készlet tart :) A menüben tehát én készítem a desszertet, az előétel Gabojsza izgalmas turbolyás csalánkrémlevese lesz, a főétel pedig Food & Wine keleties szefárd haminja - ezeket se hagyjátok ki!


Na de mi is lesz az én kóstolómban? Szerettem volna, ha egy kicsit mind a négy bonbon mond valamit rólam, a bloghoz és a csokihoz fűződő viszonyomról. Az első, amit biztosan tudtam, hogy el kell készítenem a Food Show-ra, a zserbon volt. Ez a bonbon tavaly született meg, még egy boros játék kapcsán: egy réteg diópraliné és egy réteg sárgabarackos-barackpálinkás étcsokoládéganache alkotja az én zserbó-átiratomat. Az első verzióban egy kis chili is került még a ganache-ba a bor ízjegyei miatt, azóta már enélkül készítem - a mostani változatom receptjét a Dining Guide oldalán találjátok itt. Egyik kedvenc technikám egy-egy ismert édesség bonbonba sűrítése, minimalizálása; ezt mutatja be a zserbon a Food Show-n.


A második bonbon ízvilágában a muscovado és a Guinness melaszos, karakteres ízvilága lesz a meghatározó; mindkettő nagy-nagy kedvencem. Egy réteg Guinness-es sós muscovado karamella és egy réteg Guiness-es étcsokoládé-ganache fog találkozni étcsokoládéburokban. A pontos receptet a következő posztban hozom!


Egy új kedvencemet is szeretném majd kóstoltatni a Food Show-n: a karamellizált fehér csokoládét. Magam nem vagyok nagy rajongója a fehér csokoládénak, de a karamellizált változat rögtön rabul ejtett: a fehér csokoládé teljesen más arcát mutatja meg ebben. Mind ízben, mind textúrában pörkölt kakaóbabokból frissen készült ropogós kakaóbab-grillázzsal és fleur de sellel lesznek megbolondítva a mini kóstolótáblák.



Mindenképp szerettem volna valamilyen szezonális gyümölccsel készült bonbonnal is készülni. Így májusban kézenfekvő választás az eper: a nemrég posztolt epres-levendulás trüffelt alakítottam át. A ganache-t kicsit formázhatóbb állagúra készítettem, és csokikorongokra ültettem. A bonbonok liofilizált eperrel színezett fehér csokiból készült rózsaszín burkot kaptak.

Így módosítottam a receptet:

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Ganache:
- 60 gr tejcsokoládé (35%)
- 20 gr sűrű eperpüré
- 20 gr puha vaj
- néhány csepp esszenciális levendulakivonat (pl. Terre Exotique)
- 2-3 tk. liofilizált eper apróra vágva

- 12 db csokikorong (35% tejcsokoládéból; esetleg marcipánkorongokkal helyettesíthető)
- 150 gr fehér csokoládé
- 5 gr liofilizált eperpor
- szárított levendulavirág díszíteni

A csokikorongokat elkészítem az itt leírt módon.
Az eperpürét összekeverem a puha vajjal. A tejcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd hozzákeverem a vajas eperpürét. Ízlés szerint adagolok hozzá pár csepp esszenciális levendulakivonatot. Végül beleforgatom az apróra vágott liofilizált epret. Rövid időre hűtőbe teszem a ganache-t, míg formázható-adagolható állagúra nem szilárdul. Ekkor sima csővel ellátott habzsákba töltöm, és a csokikorongokra adagolom. Hűtőbe teszem, míg a ganache megszilárdul.
A fehér csokoládét megolvasztom, belekeverem a liofilizált eperport, majd temperálom. Ebben mártom ki a csokikorongokra ültetett ganache-okat mártóvilla segítségével. Míg friss a csokiburok, mindegyik halomra egy-egy darab szárított levendulavirágot teszek.



Ha nem kell sokáig eltartani a bonbont, "megúszhatjuk" a csokibevonat készítését, ha látványos bonbonszendvicset csinálunk. Csillagcsővel a csokikorongokra adagoljuk a ganache-t, majd a tetejükre transzferfólián készített csokikorongokat teszünk. Kész is! :)

Csokibevonatra várva

2 megjegyzés :

Erika írta...

Dejó!:) Remélem kijutok és kóstolhatok!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, annak nagyon örülnék! :)