2013. május 8.

Passiógyümölcsös-tejcsokoládés jégkrém



Ahogy jön a nyár, sokszor azt veszem észre, hogy egy-egy kedvenc bonbont "jégkrémesítek." Most is ez történt, a Pierre Hermétől kölcsönzött, bonbonban is bevált passiógyümölcs-tejcsoki ízpárost ültettem át jégkrémbe. Persze kapott csokiburkot is, amihez egy kis kakaóbabtöretet adtam, csak hogy még izgalmasabb legyen a jégkrém textúrája.
Ja, ezt sem rontaná el, ha - a bonbonhoz hasonlóan - karamellizált tejcsokival készítenénk! :)



Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 tk. nádcukor
- 75 gr tejcsokoládé (35% kakaótartalommal)
- 45 gr passiógyümölcslé (2 nagyobb passiógyümölcs leve): kb. 35 gr beforralva
- fél dl habtejszín
Csokiburok:
- 75 gr tejcsokoládé (35% kakaótartalommal)
- 20 gr kakaóvaj
- 2-3 tk. kakaóbabtöret



A fagyialaphoz a tojássárgát összekeverem a nádcukorral, majd hozzáadom a tejet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80-82 fokosra melegítem a krémet. A forró tojásos alapot ráöntöm a darabokra tört tejcsokihoz, és simára keverem. A passiógyümölcsök levét pár perc alatt picit beforralom (nálam 35 gr lett beforralva), majd a csokis alaphoz keverem. A habtejszínt lazán felverem, és a már szobahőmérsékletűre hűtött csokis részre forgatom. Hűtőbe teszem egy éjszakára.
Másnap jégkrémformákba adagolom (ha van fagyigépünk, érdemes előtte abban kikevertetni), és kifagyasztom.
A csokiburokhoz a tejcsokit összeolvasztom a kakaóvajjal, majd belekeverem a kakaóbabtöretet. Egy mélyebb bögrébe öntöm ezt a bevonót, és egyenként megmártom benne a jégkrémeket, ahol kell, kiskanállal segítek rá a csokizásra. Kb. 10 percre visszateszem a fagyasztóba, és lehet is enni.


3 megjegyzés :

Viktória Bori írta...

Édes bűnbeesés! Nagyon finom lehet!

Marka írta...

Óóóó, szemem-szám tátva, ez fantasztikusan finom lehet!Ilyen nem lesz vasárnap? ;-)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszi :))

Marka, sajnos nem, elolvadna :))