2013. május 14.

Eper-rebarbara-gyömbér bonbon




Igazi tavaszi bonbon készült nálam! Az eredeti tervem az volt, hogy készítek omlós édes tészta-alapon rácsos pitét eperrel és rebarbarával töltve, pici reszelt gyömbérrel fűszerezve. Maradt ki egy kevés eprem és rebarbarám a piték után, és kíváncsi voltam, hogy működik ez az ízvilág bonbonban. Az eperből, rebarbarából és a gyömbérből gyümölcspürét készítettem, és ezt tejcsokival társítottam - valahogy nekem az eper bonbonban tejcsokival passzol a legjobban. Először az eper-rebarbara kettőse érződik, a gyömbér pedig inkább a lecsengésében.



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Gyümölcspüré:
- 110 gr eper
- 30 gr rebarbara
- kb. fél cm karika gyömbér
- 1 tk. glükózszirup
Ganache:
- 80 gr tejcsokoládé (35% kakaótartalommal)
- 30 gr gyümölcspüré
- 15 gr habtejszín
- 1 kk. balzsamecet
- 2 tk. puha vaj
Burok:
- 170 gr tejcsokoládé (35% kakaótartalommal)
- céklapor
- kakaóvaj



Először a gyümölcspürét készítem el. A hozzávalóit összeturmixolom, majd forrásig melegítem. Ekkor átpasszírozom, majd jó sűrűre beforralom, ideális esetben 30 gramm körül lesz a végeredmény. Félreteszem hűlni.
Pár pasztilla vagy 1 kk. porított kakaóvajat nagyon óvatosan felolvasztok, ezt kavargatással vagy egy késhegynyi plusz porított kakaóvajjal visszahűtöm picit, utána hozzákeverek egy jó késhegynyi céklaport. Egy ecset vagy eldobható gumikesztyűbe bújtatott mutatóujj segítségével márványmintákat készítek a bonbonforma belsejébe. A tejcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtőbe teszem a formát, míg a csokiburok megszilárdul.
Jöhet a ganache. A gyümölcspüréhez hozzákeverem a tejszínt és meglangyosítom. A tejcsokoládét megolvasztom, majd 3-4 részletben hozzákeverem a tejszínes gyümölcspürét. Végül belekeverem a balzsamecetet és a puha vajat is. A ganache-t habzsákba adagolom, és betöltöm a kicsokizott mélyedésekbe. Hűtőbe teszem ismét a formát, míg a ganache bebőrösödik. 
A tejcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Ismét hűtőbe teszem jó félórára a formát, majd kifordítom a kész bonbonokat.



2 megjegyzés :

NEDUDDGI írta...

Világos :) a márványosítás folyamata teljesen sötét volt számomra, de most, megvilágosodott sötét elmém, hogy felhomályosítottál a dologról. Köszönöm szépen. Kérdés, ezt akkor ecsettel is fel lehet vinni a falra, lévén, hogy kockába igen nehéz lenne ujjal megpróbálni :) ? Gyönyörűek, csak az a baj, hogy kóstolni nem tudom, de megcsinálom, és akkor mégis :)
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Praliné Zsuzsi írta...

Persze, ecsettel is simán meg lehet csinálni! :)