Igazi
gyereknapi finomság ez: puha karamella, amelyet robbanócukros csokiburok tesz
izgalmassá. Ahhoz, hogy a robbanós cukorka robbanós maradjon, fontos, hogy ne
érintkezzen nedvességgel a felhasználás során, ezért került dupla csokiburokba:
az első csokiburok elválasztja a tölteléktől, míg a második csokiburok elzárja
a levegőtől, így a levegőben lévő párától sem fogja idő előtt megadni magát a
robbanós cukorka, és csak akkor fog robbanni, amikor megesszük. (Egyébként lehet kapni olyan robbanós cukorkát is, amely ganache-ban is használható akár, pl. itt. Én inkább olyannal igyekeztem dolgozni, amely könnyebben elérhető: Burstin' Bits márkájút használtam, amelyet egy sima szupermarketben - CBA - vettem.)
Hozzávalók
16 darabhoz:
Karamella:
-
1 dl habtejszín
-
47 gr akácméz
-
50 gr nádcukor
-
fél rúd vanília
-
20 gr vaj
Csokiburok:
-
kb. 250 gr étcsokoládé
-
7 csomag (= 7x7 gr) robbanós cukorka (nálam vegyesen csokis és kóla ízű, de ez
ízlés szerint módosítható)
Először
a karamellt készítjük el. A mézet és a cukrot egy lábasban addig melegítjük,
míg a cukor fel nem olvad. A tejszínbe belekaparjuk a vaníliamagokat, és
megmelegítjük. Mikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk óvatosan a vaníliás
tejszínt, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a karamellát, míg
maghőmérőn a 118 fokot el nem éri. (Maghőmérő hiányában akkor jó, ha már
látszik, hogy besűrűsödött a massza, keverésnél határozottan kilátszik a lábas
alja, illetve ha hideg vízbe cseppentjük, akkor egyből leszáll összeállva a pohár
aljára, és nem porlik szét.) Ekkor lehúzzuk a karamellát a tűzről, és
belekeverjük a vajat. Sütőpapírral bélelt, kb. 10x10 cm-es szögletes edénybe/krémeskeretbe öntjük, és megvárjuk, hogy a karamella teljesen megszilárduljon. (Érdemes egy
éjszakára hűtőbe tenni.)
Ha
a karamella megszilárdult, óvatosan kiemeljük az edényből, és 16 kockára
vágjuk. Megvárjuk, hogy a karamellakockák szobahőmérsékletűre melegedjenek,
majd a kockákból golyókat gömbölyítünk a két tenyerünk között. A kézmelegtől
kicsit megpuhult karamellagolyókat rövid időre visszatesszük a hűtőbe.
Az
étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, a robbanós cukorkát pedig előkészítjük egy kisebb tálban. Fogunk egy
karamellagolyót, és megmártjuk az étcsokoládéban, majd a robbanócukros tálba
ejtjük, és a tálat forgatva vagy egy kiskanál segítségével meghempergetjük a
robbanós cukorkában. Kivesszük, és sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, majd
ugyanígy járunk el a maradék karamellgolyókkal is.
A fázisok: karamell kockázva, majd gömbölyítve, illetve az első csokizás után |
Miután
a csokiburok megszilárdult, újratemperáljuk a maradék étcsokoládét, és még
egyszer megmártjuk a karamellagolyókat. Sütőpapírra ültetjük, míg a csokiburok
megszilárdul.
A
maradék robbanós cukorkát néhány kanálnyi maradék temperált étcsokoládéval
összekeverhetjük, és csokinyalókákat készíthetünk belőle: sütőpapíron 2-2
teáskanálnyi adagokat elterítünk a kanál hátával kört formázva, majd
nyalókapálcát vagy jégkrémpálcát szúrunk bele. Még látványosabb lesz, ha
sütőpapír helyett mintás transzferfólián készítjük a csokinyalókákat - például ilyen cuki macis fólián :)
Tipp:
A karamellgolyókat az első csokizás előtt nyalóka- vagy saslikpálcákra is
tűzhetjük, így kézben fogható, könnyen harapható cakepop-hoz hasonló lesz.
4 megjegyzés :
Nagyon szuper ötleteid vannak! A"kis"fiam éppen holnap érkezik osztálykirándulásból,már tudom mivel várom!köszi :)
Márti, örülök, hogy tetszik, remélem, ízleni fog a "kis"fiadnak :))
Zsuzsi!
Ha karamellás cukorkát szeretnék házilag, akkor ez a recept jó hozzá nekem, igaz?
Csak a csokiolvasztást hagyom ki, meg ha megszilárdul a karamell, én nem olvasztom fel újra...de tulajdonképpen ennyi, igaz?!?
Mert akkor belevágnék......:))
Mozzarelli, ha sima vajkaramellát szeretnél, akkor igen, a csokizós + újragömbölyítős részt kihagyod, azaz csak megfőzöd a karamellt, kiöntöd egy szögletes keretbe, megvárod, h megszilárduljon, és felvágod kockákra (ami az első képen van a hármas kollázson). Ez nyúlós vajkaramella, ha omlós-morzsálódós karamellát szeretnél, akkor ezt a receptet javaslom: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/06/fudge-avagy-legfinomabb-vajkaramella.html. Hajráá! :)
Megjegyzés küldése