2013. március 13.

Meggyes-fűszerpaprikás bonbon



A Gyömbér blogon volt nemrég egy játék: arról lehetett szavazni, hogy milyen ízvilágú táblás csokoládét képzelnénk el, ami a feltétek révén Magyarországot testesítené meg. Négy opció közül lehetett választani: szilvás-kajszibarackos, meggy-mák, alma-dió és csípős fűszerpaprika. Ezekből ugrott be nekem egy ötödik variáció: meggy-fűszerpaprika. Két olyan karakteres alapanyag, amely jól jellemzi a magyar konyhát, a magyar ízlésvilágot (sajnos Németországban pl. csak horror áron lehet nyáron is meggyet venni), a kombinációjuk mégsem elcsépelt. Én csemege fűszerpaprikával társítottam a savanykás meggyet: amikor beleharapunk a bonbonba, először a savanykás meggyet és az étcsokoládét érezzük, majd a lecsengésében érződik szépen a fűszerpaprika.



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- kb. 10-12 dkg meggy (fagyasztott)
- 1 tk. glükózszirup (vagy akácméz)
- 0,5 dl habtejszín
- kb. 1 tk. édes fűszerpaprika
- 1 tk. puha vaj
- 1 tk. meggypálinka
- 7 dkg étcsokoládé

- 20 dkg étcsokoládé



A ganache-hoz a kiolvasztott meggyet leturmixolom, és átpasszírozom. Az így kapott meggypüréhez hozzáadom a glükózszirupot, és alacsony lángon sűrűre beforralom: végül kb. 2 evőkanálnyi sűrű meggypüré marad. Ezt összekeverem a habtejszínnel, és fél teáskanálnyi fűszerpaprikával, majd forrásig melegítem, utána hagyom langyosra hűlni. Az étcsokit megolvasztom, és 3-4 adagban fokozatosan hozzákeverem a meggyes tejszínt. Kóstolom, ha kell, még adok hozzá fűszerpaprikát. Végül belekeverem a vajat és a meggypálinkát.
A burokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Nekem pont kapóra jött a meggy mintájú formám :) Hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
A ganache-t habzsákba adagolom és megtöltöm a bonbonforma mélyedéseit, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtőbe teszem a formát, míg a ganache picit bebőrösödik. A csokoládé maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. A formát hűtőbe teszem kb. fél órára, majd kiborítom a kész bonbonokat.



A jobb oldali képen az első bonbon van kifestve

Néhány bonbonnál megpróbáltam céklaporral, illetve matcha porral színezett kakaóvajjal kifesteni a meggyeket a forma mélyedéseiben. Azonban ez a minta nem lett túl látványos az étcsokiból készült csokihüvelyen, bár talán nem is baj, festés nélkül elegánsabbak a bonbonok.

2 megjegyzés :

Juli írta...

Pont ilyesmi bonbont csináltam a múlt héten, aszalt meggyel és chilis-étcsokiganache töltelékkel :)

Praliné Zsuzsi írta...

Az nagyon jól hangzik! :)