2013. március 15.

Mákos-szilvapálinkás bonbon



Klasszikus páros szerintem a szilva és a mák desszertekben, de csokikban is, én azonban talán egy kicsit szokatlanabb módon próbáltam meg a két ízt összehozni most. Darált mákot egy éjszakára szilvapálinkába áztattam, és ezt adtam hozzá egy kevés tejcsokival lágyított étcsokis ganache-hoz. Az áztatós módszer szuperül működött, a mák átvette a szilvapálinka aromáit, miközben szépen megőrizte a jellegzetes mákízt is.
A nemzeti ünnepre tekintettel a bonbonok egy részét kicsit cifráztam: matchaporral, illetve céklaporral színezett kakaóvaj segítségével készítettem "bonbon-kokárdákat." Igaz, hogy az árnyalatok nem tökéletesek, illetve a céklapor nem annyira egyneműre színezi a kakaóvajat; mesterséges színezékekkel biztosan egyenletesebb eredményt lehet elérni.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Ganache:
- 2 ek. darált mák
- kb. 2 ek. szilvapálinka
- 50 gr étcsokoládé
- 20 gr tejcskoládé
- 0,6 dl habtejszín
- 1 tk. vaj
- 1 tk. glükózszirup/akácméz
Csokiburok:
- 250 gr fehér csokoládé
- 1 tk. darált mák + pár kakaóvaj-pasztilla (vagy kokárdás mintához matchapor és céklapor darált mák helyett)



Egy estével korábban a 2 evőkanál darált mákot egy bögrébe teszem, és annyi szilvapálinkát öntök rá, hogy épp átnedvesítse. Fóliával lefedem, és egy éjszakát állni hagyom.
A csokiburokhoz a kakaóvajat megolvasztom, kevergetéssel kicsit visszahűtöm, majd belekeverem a darált mákot. A mákos kakaóvajat egy ecsettel felviszem a bonbonforma mélyedéseibe. A kokárdás mintához két adag kakaóvajat olvasztottam fel, az egyiket matchaporral, a másikat céklaporral színeztem, és egy-egy ecsettel megfestettem a kokárda-mintát. A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Darált mákot a fehér csokihoz is keverhetünk a kakaóvaj helyett; ebben az esetben inkább 2 teáskanálnyit adjunk a mákból a csokihoz még temperálás előtt.) A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A ganache-hoz a tejszínt a mézzel/glükózzal összemelegítem, majd langyosra hűtöm. A kétféle csokit összeolvasztom, majd 4-5 részletben hozzákeverem a tejszínt. Végül hozzáadom a pálinkás mákot és a vajat is. Ha a ganache szobahőmérsékletűre hűlt, habzsákba adagolom, és betöltöm a kicsokizott mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. Hűtőbe teszem, míg a ganache kicsit be nem bőrösödik.
Ekkor a maradék fehér csokit újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Jó félóra hűtés után kifordítom a bonbonokat a formából.

2 megjegyzés :

teller-cake írta...

Zsuzsi, ezt megint nagyon eltaláltad! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, köszi! :)