2012. november 14.

Süni cake pops




A süni alakú cake popok a Masni Magazin 5., baba-mama tematikus számába készültek, amely ingyenesen letölthető itt. A finomság elkészítésébe remekül be lehet vonni a gyerekeket is: élvezettel fogják cincálni a piskótát vagy gömbölyíteni a masszát. A cuki süniforma pedig tuti nyerő lesz minden gyerkőcnél!




Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Sütialap:
- 2 tojásfehérje
- 4 dkg nádcukor/nyírfacukor (nálam az utóbbi)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 6 dkg darált mandula (helyette lehet diót vagy mogyorót is használni)
- 2 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
Krém:
- 6 dkg natúr krémsajt (pl. mascarpone vagy Philadelphia)
- 6 dkg tejcsokoládé
Bevonat:
- 20 dkg tejcsokoládé
- színes gabonagolyók
- apróra tört karamellizált ostyatöret (Kapható az Ázsia Bt. boltjában; vagy helyette keksz, vagy durvára vágott magvak)

- 15 db saslikpálca, nyalókapálca vagy hurkapálca



Először a sütialapot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát, lisztet és sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. egy centis magasságúra elterítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütialapról még melegen lehúzzuk a sütőpapírt, és kihűtjük. Akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük, és egy légmentesen záródó műanyag edényben tarthatjuk a cake popok készítéséig.

A krémhez a tejcsokit megolvasztjuk, egy teáskanálnyit félreteszünk belőle, majd a többit összekeverjük a krémsajttal. Ízlés szerint kicsit fűszerezhetjük is pl. fahéjjal, vaníliával vagy mézeskalácsfűszerrel. A sütialapot apróra morzsoljuk, majd fokozatosan adagolunk hozzá a krémből, és összegyúrjuk. Akkor jó a massza, ha már összeáll, de nem szabad túl krémesnek, lágynak lennie, mert akkor leesnek a sünik a pálcáról.


Sütialap összemorzsolva

Jöhet a sünik megformálása. Először kb. diónyi golyókat formázunk a masszából, majd a golyókat az egyik felüknél óvatosan összenyomjuk: így alakítjuk ki a sünik hosszúkás orrát. 

Sünik megformálása
A saslikpálcák egyik végét kb. fél-egy centi hosszan a félretett olvasztott csokiban megforgatjuk, majd rászúrjuk a süniket óvatosan, nehogy átszúrjuk a golyókat. A csoki a pálcán segíteni fog, hogy stabilabban álljanak a sünik. A pálcára húzott süniket sütőpapírral bélelt tálcára fektetjük, letakarjuk egy fóliával, és kb. egy órára hűtőbe tesszük.



Jöhet a bevonás. Előkészítjük egy befőttestálba az apróra tört ostyát: ez adja majd a sünik tüskéjét. A tejcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd egyenként fogjuk a cake popokat, megforgatjuk a temperált csokoládéban (ha kell, kanállal is lehet csokival locsolni), és óvatosan a másik csuklónkhoz ütögetve a pálcát lerázzuk a felesleges csokit. A frissen becsokizott süni hátsó részét a durvára tört ostyába hempergetjük, a hosszúkás orr-részt szabadon hagyva. A cake popot pohárba állítjuk vagy hungarocellbe szúrjuk, míg a csoki meg nem szilárdul. Ha a csokibevonat már szilárd, egy-egy pötty olvasztott csoki segítségével színes gabonagolyókból szemet ragasztunk a süniknek. Ha nincs gabonagolyónk, lehet ét-vagy fehér csokival is szemet festeni. Ha a szemeket rögzítő csoki is megszilárdult, lehet kóstolni az édes süniket.


5 megjegyzés :

Ginny írta...

Szia! Nekem lenne egy kérdésem: azzal a krémmel mit is kell most akkor csinálni? azt hova kell betölteni? vagy össze kell gyúrni a tésztájával? az lenne a piskóta? ... nem igazán értem! :( kérlek segíts! Várom válaszod! Ginny :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ginny, a megsütött piskótát nagyon apróra morzsoljuk (tettem fel erről is egy képet), és ehhez a morzsához adagoljuk a krémet, összegyúrjuk. Ez a cake pop lényege: sütünk egy tetszőleges piskótát, összetépkedjük, csinálunk krémet, és összegyúrjuk. A krémet óvatosan kell adagolni, hogy éppen gyúrható masszává álljon össze, különben ha túl puha, leesnek a sünik a pálcáról.

Ginny írta...

Ah ... így már értem :) köszönöm ;)

Borbély Anita írta...

Nagyon szépek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi :)