2012. július 16.

Barackpálinkás bonbon



Abszolút alaprecept, egy sima ízesített étcsokiganache. Mégis úgy gondolom, érdemes megosztanom, mert úgy érzem (és a főkóstolóim is), hogy nagyon eltaláltam benne az arányokat! A titok, hogy kombinálom az átpasszírozott sárgabaracklekvárt a barackpálinkával, így a lekvár prímán ráerősít a pálinka gyümölcsös aromáira. Lehet formában vagy forma nélkül is készíteni, illetve baracklekvár helyett szezonban használhatunk frissen készített sárgabarackpürét (turmixolva, picit beforralva és átpasszírozva)!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 8 dkg étcsokoládé (60% nálam)
- 0,6 dl átpasszírozott baracklekvár (hígabb lekvár jó hozzá) vagy sárgabarackpüré
- 2 ek. habtejszín
- 3 tk. vaj
- 2 ek. barackpálinka

- 25 dkg étcsokoládé vagy kakaópor



Baracklekvárt melegítek meg, majd átpasszírozom (a rostos részére most nincs szükség): összesen 0,6 dl átpasszírozott baracklekvárt kell kapnom. Ehhez keverem hozzá a habtejszínt. A ganache-hoz az étcsokit felolvasztom, majd 3-4 kis részletben hozzáadom a tejszínes barackpürét, minden alkalommal alaposan összekeverem (ha az első adagnál kicsit összeugrik, nem szabad megijedni, a következő adagnál kisimul, de ezen a módon sokkal jobb állagú ganache-t kapunk, mintha egyben ráöntenénk a forró pürét a darabolt étcsokira, és kikevernénk). Miután egynemű masszát kaptam, hozzáadom a vajat és a pálinkát. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha formában készítem, akkor az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában (én mágneses polikarbonát formában készítettem, így kapott szép transzferfóliás díszítést). Hűtő, míg a csoki megszilárdul. A csokihüvelyeket megtöltöm a ganache-sal, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát hűtőbe teszem, míg a ganache bebőrösödik. Ekkor az étcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. A formát újabb jó fél órára hűtőbe teszem, majd kifordítom a kész bonbonokat.



Ha forma nélkül készítem, akkor a szobahőmérsékletű ganache-t habzsákba/nejlonzsákba teszem, és hűtőbe rakom, hogy kicsit szilárduljon. Olyan 2-3 óra múlva kis kupacokat nyomok a ganache-ból sütőpapírra, majd ezeket hűtőbe teszem szilárdulni egy éjszakára (vagy 4-5 órára). Ha megszilárdultak, a kezemmel golyóvá alakítom a kupacokat és kakaóporba forgatom. Ha így vonjuk be, akkor pár napon belül érdemes megenni. Kakaóporba hempergetés előtt lehet temperált étcsokoládéba is mártani, így tovább is eltartható, hiszen a csokiburok egyfajta védelmet jelent, és több idő elteltével sem nedvesedik át a kakaópor. Miután a temperált csokiburok megszilárdult, tegyük szitába a kakaós gömböcöket, és óvatosan szitálva távolítsuk el a felesleges kakaóport!


Tipp: Izgalmas ropogósságot vihetünk a ganache textúrájába, ha keverünk a masszába 3-4 napig barackpálinkában áztatott kakaóbabtöretet! Az ötletet Levendula&Csokoládé Vivinek köszönöm!

4 megjegyzés :

JinglingApricot írta...

Nagyon szépet alkottál, biztos finom is! :)
Tetszik a blogod, írtam is róla a sajátomon. :)
http://jinglingapricot.blogspot.hu/2012/07/legjobb-bonbonos-oldalak.html

Üdv,
J.A.

Praliné Zsuzsi írta...

JinglingApricot, nagyon köszönöm a kedves ajánlást!! :)

marisz57 írta...

Mivel imádom a sárgabarackot, ez a bonbon nagyon bejön nálam!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Marisz! Én is nagyon szeretem! :)