2014. március 24.

Chokito házilag


Egyik kedvenc kihívásom bolti csokik házi verziójának a kikísérletezése: készítettem már Snickerst, Mars szeletet, Bounty-t, Twixet, Toffifee-t, After Eight-et is például. Most pedig egy régi kedvenccel, a Chokitóval kísérleteztem. Szerintem már nem lehet kapni (ugye?), de biztosan ti is emlékeztek rá: tulajdonképpen tejkaramella (azaz fudge)-alapú csokiszeletről van szó, amelynek a csokiburkában ropogós puffasztott rizs van. Na meg a reklámszlogenje - "ronda és finom" kb. szállóigévé vált, itt egy régi Chokito-reklám is, ha már nosztalgiázunk. 
Maga a recept nem bonyolult. Elővettem a jól bevált, omlós tejkaramella-receptem, ebből készültek szeletek, amelyek aztán két rétegben puffasztott rizses csokiburkot kaptak (hasonló módon készült már egy csokiszelet itt). Ronda és finom lett! Sőt, a puffasztott rizsnek hála, még Éci VKF!-kiírásába is tökéletesen passzol!

Hozzávalók 10 kisebb vagy 5 nagyobb csokiszelethez:
Tejkaramella:
- 130 g cukrozott sűrített tej
- 70 g cukor (nálam most felesben barna nádcukor és sima kristálycukor)
- 30 g akácméz
- 40 g vaj
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 60 g fehér csokoládé
- egy csipet fleur de sel
Bevonás:
- 60 g + 200 g étcsokoládé (eredetileg talán inkább tejcsokoládéval volt bevonva a Chokito, úgyhogy nyugodtan le lehet cserélni arra - nekem úgy már nagyon édes lett volna)
- 20 g kakaóvaj
- kb. 5-6 ek. puffasztott rizs

Először a tejkaramellát készítem el. A sűrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat és a szódabikarbónát egy lábosba kimérem, és alacsony lángon melegíteni kezdem kavargatás mellett. Fontos, hogy ne forrjon a massza, míg a cukor el nem olvadt teljesen (kb. 8-10 perc). Aztán nagyobb lángra kapcsolok, és folyamatos keverés mellett addig főzöm a masszát, míg az fehéresből barnás-karamelles színűre vált, besűrűsödik, és elválik az edény falától (kb. 6 perc). Ha van maghőmérőnk, akkor a 116 fokot kell elérni (ún. puha labdacs/gyenge golyó/soft-ball állapot - a szirupból ha hideg vízbe csöppentünk, akkor puha, rugalmas labdává állítható össze). Egy-két percet hagyom hűlni, majd belekeverem az apróra vágott fehér csokit és a fleur de sel-t. Ha a csoki elolvadt, sütőpapírral kibélelt kb. 12x12 cm-es edénybe vagy krémeskeretbe öntöm. Hagyom teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd felvágom. Vághatjuk csokiszelet-méretűre (kb. 5 db lesz), vagy kisebb csokiszelet-méretűre (kb. 10 db) - az utóbbinak az az előnye, hogy könnyebb kimártani.




A 60 g étcsokoládét a kakaóvajjal összeolvasztom. Temperálni nem feltétlenül szükséges, hiszen ennek a kakaóvajjal jól elvékonyított csokirétegnek csak az lesz a szerepe, hogy a puffasztott rizs rátapadjon. A puffasztott rizst egy kisebb tálkában előkészítem. A tejkaramella-szeleteket megmártom az olvasztott csokoládéban, majd a puffasztott rizses tálba teszem, és kézzel rásegítek, hogy a csokiszelet alját kivéve minden oldalra elég puffasztott rizs tapadjon rá. Megvárom, hogy a csokoládébevonat szobahőmérsékleten megszilárduljon.




A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egyesével kimártom benne a rizzsel bevont csokiszeleteket. A legegyszerűbb beledobni egy rizzsel bevont csokiszeletet a temperált csokiba, majd kanállal szépen rálocsolni a temperált csokit, hogy mindenhol fedje, majd mártóvillával óvatosan kiemelem a bevont csokiszeletet és sütőpapírra ültetem. Megvárom, hogy a csokoládéburok szobahőmérsékleten megszilárduljon.


7 megjegyzés :

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon tetszik a blogod, és most éppen azon gondolkodom, hogy ezt ki kellene próbálni. Viszont fleur de sel és kakaóvaj az nincs nálam. Szerinted helyettesíthetem őket? Vagy esetleg elhagyhatom a receptből?

Köszi:Móni

Praliné Zsuzsi írta...

Móni, a fleur de sel helyett használhatsz finom szemcsés/őrölt tengeri sót pl., de el is hagyhatod, csak a csipet só szépen kiegyensúlyozza a karamelles rész édességét. A kakaóvajat is elhagyhatod, csak arra érdemes figyelni, hogy olyan csokival vond be, ami szép vékonyra olvad (pl. Lidl-ben a J.D. Gross 60%-os étcsokija, az Amazonas), nem jó, ha túl vastag lesz a csokiburok :)

Colette írta...

A szerkezeti felépítmény remek... a beltartalmon majd módosítok az ízlésemnek megfelelően... a látvány magával ragadó ;-) Azért ha most itt kínálná valaki szemtől- szembe, nem utasítanék vissza egy falatot! VKF 63? Nem tudom, hogy passzolni fog e hozzád a téma, de kreatív módon mindenbe lehet tenni egy csavart... várlak!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Colette! Igyekszem menni a következő VKF-fordulóra is :)

Névtelen írta...

Hey people if some of dont know how write esay and homewrk you can ask ths guys for help! Thye really Avenue t do it and its so chep! Sso don waste you time and go for it ! Check this https://residencypersonalstatements.net/our-services/letters-of-recommendation-writing-service/ and be the best! Excellent luck and have fun! Enjoy!

jamesanderson írta...

Your dedication to your blog is truly commendable. It's evident that you have a genuine passion for your chosen subjects, and your writing is a delightful blend of knowledge and entertainment. Keep up the fantastic work, and I can hardly wait to dive into your future posts. Here's to your continued success! Cheers
Cómo Solicitar el Divorcio en el Estado de Nueva York

Névtelen írta...

Very informative article! You have some fantastic information on this subject! Thank you for the useful information.Prince William County DUI Lawyer