2014. március 27.

Málnás-bazsalikomos trüffel



Az idei macaron-napon (képes beszámoló itt) két olyan macaront is kóstoltam, ahol a töltelék bazsalikommal készült: egy bazsalikomos-citromosat a Desszert.Neked műhelytől és bazsalikomos, olíva olajos málnasorbet-val töltött macaron glacé-t (azaz fagyis macaront) a Paris Budapesttől. Mind a kettő nagyon ízlett, úgyhogy kedvet kaptam valamilyen bazsalikomos édesség készítéséhez én is a hétvégén. Végül a málna-bazsalikom páros mellett maradtam, és étcsokoládéval társítva trüffelt készítettem. Nagyon üde, igazán tavaszi ízvilágú lett, imádtam!

Szupercuki rózsaszín virágos papírdoboz az Oltári Bazárból


Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:
Ganache:
- 100 g étcsokoládé
- 60 g málnapüré (málna leturmixolva és átpasszírozva)
- 20 g habtejszín
- 1 tk. akácméz/glükózszirup
- 5-6 levél bazsalikom
- pár csepp bazsalikomkivonat (Terre Exotique; elhagyható)
- 15 g puha vaj
Bevonás:
- kb. 70 g étcsokoládé
- kakaópor



A bazsalikomleveleket megmosom, papírtörlőn megszárítom, majd apróra vágom. A tejszínt a mézzel/glükózzal forrásig melegítem, majd beleáztatom az apróra vágott bazsalikomot kb. egy órára. Ezután a bazsalikomos tejszínt összeforralom a málnapürével, majd átszűröm. Az apróra vágott étcsokoládéhoz három-négy részletben hozzákeverem a tejszínes málnapürét, közben mindig átkavarom. Ha nem olvadna meg a csokoládé egészen a végére, akkor picit rámelegítek mikróban, majd egyneművé keverem. Végül keverek hozzá pár csepp bazsalikom-kivonatot (el is hagyható; kicsit intenzívebb bazsalikom-ízt ad), hozzáadom a vajat és botmixerrel átkeverem.
A ganache-t hagyom állni szobahőmérsékleten, míg formázható állagú nem lesz. Ekkor habzsák segítségével kis halmokat formázok belőle. Ezeket egy éjszakát szobahőmérsékleten vagy 1-2 órát hűtőben hagyom állni, majd kézzel átgömbölyítem.



A bevonáshoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, a kakaóport pedig egy kis tálkába előkészítem. Az egyik kezemre eldobható gumikesztyűt húzok, erre egy-két kanál temperált csokit teszek, majd a másik kezemmel megforgatok benne egy ganache-golyót. Utána a ganache-golyót a kakaóporban is meghempergetem. Ugyanígy bevonom a többi ganache-golyót is. Hagyom, hogy a csokiburok szobahőn megszilárduljon, majd egy szitába teszem a kész trüffeleket, és óvatosan eltávolítom róluk a fölösleges kakaóport.


Nincsenek megjegyzések :