2013. február 20.

Vodka-ananász bonbon (folyékony töltelékkel)




 A konyakmeggy mellett nagy családi kedvenc nálunk a hasonló technikával készülő vodkamálna is a tavalyi első kísérlet óta. A téli szezonban, miután kifogytam a nyáron vodkában eltett málnából, eszembe jutott, hogy érdemes lenne az ananásszal is kipróbálni ezt a fajta bonbont. Az ananászt vodkában hagytam állni, majd 2 hét várakozás után jöhetett a próba: elkésztettem a a vodka-ananász bonbont! Ez is nagyon ütős lett, bár a kedvenc még mindig a vodkamálna. Szerintem vodka helyett fehér rummal is érdemes lehet kipróbálni!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- vodkában eltett ananászdarabok
- kb. 3 ek. fondantmassza (készíthető házilag, recept itt, vagy kapható pl. az Ázsia Bt.-ben Eszterházy fondant néven)
- 20 dkg étcsokoládé



Egy ananászból karikákat vágtam, majd 4-5 karikát kisebb cikkekre vágtam, befőttesüvegbe tettem, és felöntöttem annyi vodkával, amennyi ellepi. Két hétig hagytam állni, ahogy néztem, tovább nem is igazán érdemes, akkor már kezdene elszíneződni az ananász.

A bonbont ugyanúgy készítem, ahogy a vodkamálnát. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát formában. Érdemes egy leheletnyivel vastagabbra készíteni a csokiburkot a szokásosnál, ugyanis a vékony burkon könnyebben keletkeznek hajszálrepedések, ahol szivároghat az alkohol. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
Az ananászdarabokból nagyjából a formával egyező alakzatokat vágok (ehhez a háromszög alakú forma tűnt nekem a legjobb megoldásnak), és ezeket a kicsokizott mélyedésekbe fektetem. Fontos, hogy max. a mélyedések feléig érjenek az ananászdarabok, hogy legyen hely a fondantnak és a lezáráshoz is.



A fondantot egy teáskanálnyi ananászos vodkával (amiben az ananászok áztak) éppenhogy megmelegítem. Nem szabad túl melegre, mert akkor megolvasztja a csokihüvelyt: éppencsak langyos lesz, de kicsit folyósabb, jobban adagolható. A fondantot kiskanállal az ananászdarabok tetejére adagolom, hagyva helyet a lezáráshoz. Törekedni kell arra, hogy a fondant teljesen fedje az ananászt, akkor lesz egyszerű lezárni.



A maradék étcsokit gyorsan újratemperálom, majd minden mélyedésre teszek egy teáskanálnyi csokit (így egyszerűbb lezárni szerintem a fondantos töltelékeket), végül egy határozott mozdulattal lehúzom a felesleges csokit egy spakli segítségével a formáról. Hűtőbe teszem kb. fél órára, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából. Légmentesen záró dobozba teszem a bonbonokat (én egyenként is sztaniolba szoktam a folyékony alkoholos töltelékű bonbonokat csomagolni), majd türelmesen várok, ugyanis kb. 4-5 napba telik, míg az ananászban lévő alkohol feloldja a fondantot.


6 megjegyzés :

NEDUDDGI írta...

Kérdésem volna, ha mondjuk szőlőt áztatnék vörösborban, akkor is ugyanez lenne az eljárás? A vörösbor, is feloldaná a fondant?

Praliné Zsuzsi írta...

Neduddgi, az ilyen típusú bonbonokhoz tudtommal töményebb alkoholokat (38-40 alkoholfok körül: rum, vodka, konyak, whisky) szoktak használni, nem vagyok benne biztos, hogy vörösborral működne. Helyette inkább törkölypálinkát választanék pl.

NEDUDDGI írta...

és mivel tudnék a fondant masszán kívül folyósabb bonbon tölteléket takarni, ami nem kell hogy felolvadjon, de a talpal nem keveredik össze?

Praliné Zsuzsi írta...

Neduddgi, esetleg érdemes lehet megpróbálni a kakaóvajas lezárás módszerét, itt olvashatsz róla: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/06/malnapalinkas-bonbon-folyekony.html.

NEDUDDGI írta...

Köszönöm szépen, megtaláltam, el is olvastam, de még megnézem párszor, majd, hogy megjegyezzem a dolgot :)

Praliné Zsuzsi írta...

Oké :)) Majd lesz még a blogon hamarosan két másik fajta technika is folyós töltelékekkel!