2013. január 18.

Kávés mogyorómarcipán



Még Karácsony előtt, a nagy szaloncukor-dömpingben próbáltam ki többféle ízben a házi marcipánt. A cukorszirupos verzió nagy előnye, hogy a szirupban a vizet szépen lecserélhetjük valamilyen ízesítőre. Ebben a receptben presszókávéra cseréltem a vizet, a kávéhoz pedig úgy éreztem, hogy a törökmogyoró passzolna a legjobban, így készült kávés mogyorómarcipán. Talán ez az eddigi kedvencem a házi marcipán-variációk közül!

Hozzávalók:
- 50 gr egész mandula blansírozva
- 50 gr törökmogyoró (megpirítva, héja eltávolítva)
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr presszókávé
(+ pár teáskanálnyi porcukor)

-1-2 tk. kakaóbabtöret (nálam venezuelai, Szántó Tibortól)
- 25 dkg étcsokoládé

A mandulát és a mogyorót pár percre forró vízbe áztatom, majd lecsepegtetem, és durvára aprítom aprítógépben. A cukorsziruphoz a kávét, a cukrot és a mézet kimérem, és 117 fokra melegítem maghőmérővel ellenőrizve. A szirupot ráöntöm a mogyoró-mandula keverékre, és jól összekeverem, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor aprítógépben pulzálva addig aprítom, míg össze nem áll egynemű tömbbé. Kicsit átgyúrom, majd folpackba csomagolva hűtőbe teszem. Pár óra múlva ellenőrzöm az állagát, ha túl lágy, akkor szitálok rá még egy kevés porcukrot, és belegyúrom.

Az így készült kávés mogyorómarcipánt tetszőlegesen felhasználhatjuk. Én egy részét most simán bonbonba töltöttem, illetve gyúrtam a marcipánhoz egy kevés venezuelai kakaóbabtöretet, ami ropogósságával izgalmassá tette a marcipán textúráját, és ízében is nagyon passzolt hozzá. A burok 25 dkg temperált étcsokoládéval készült a szokásos módon.

5 megjegyzés :

faa írta...

nagyon jól néz ki ez a bonbon, hol árulnak ilyen formát? :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Faa, köszi! A formát én a Goodwill Kft.-nél vettem még régebben: http://www.goodwillnat.hu/.

Unknown írta...

Isteni ez a szaloncukor Zsuzsi! A multkor kipróbáltam, szuper lett! Most ujrázni akartam, de olyan történt, ami eddig soha a házi marcipánnál: bekeményedett a cukorszirup, amikor kihult a magokon!:( És így persze nem állt össze a marcipánmassza sem, mert egy puha cukorsziruo helyett egy kökemény masszát aprítottam:(( Pedig maghömérővel dolgoztam, elvileg a hőmérsékletek rendben voltak, mennyiségek is ki voltak mérve, van ötleted, mi lehetett a gond?

Unknown írta...

Még egyvalami eszembe jutott, a cukorszirup főzésénél a legvégén hirtelen gyorsan kezdett emelkedni a hőmérséklet(ilyet se tapasztaltam eddig!!), és kb.1-1,5 fokkal 117 fok fölé ment egy pillanatra a hő(hiába vettem le azonnal a gázról), lehet hogy ez volt az oka?:( Tiszta vegyészet ez a marcipán készítés...

Praliné Zsuzsi írta...

Lívia, ezt nem tudom megmondani sajnos, valami a cukorszirupnál nem stimmelhetett talán, hogy visszakristályosodott. De én elég régen készítettem már ezt a receptet, de nem emlékszem ilyenre.