2012. július 20.

Szeder-ibolya bonbon virágba borulva - VKF! 50.Az 50. jubileumi VKF! háziasszonya, Selectfood az ehető virágokat választotta témának, úgyhogy itt az ideje, hogy virágba boruljanak a bonbonok! Én kétféle virágot használtam: díszítéshez szárított kék búzavirágot (szárítottvirág-keverékben találtam egy fűszerboltban, abból válogattam ki) használtam, ugyanis a kiírás szerint Selectfood Alíz szerette volna, ha a virág látható, felismerhető formában is megjelenik. Mivel a szárított búzavirágnak nincs igazán karakteres íze, az ízét parfümös ibolyával tettem izgalmassá. Az ibolyaszirupot most egy szezongyümölccsel, szederrel párosítottam, a ganache pedig magas kakaótartalmú tejcsokoládéból készült, ami mellett szépen érvényesül a szeder-ibolya kettős.Hozzávalók 21 darabhoz:
Ganache:
- 10 dkg szeder
- pár ek. habtejszín
- 1 kk. ibolyaszirup
- 5 dkg tejcsokoládé (45%)
- 1 tk. puha vaj
Burok:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 tk. szártott kék búzavirág
- pár pasztilla kakaóvaj + porított kakaóvajA burok díszítéséhez a pasztillás kakaóvajat felolvasztom, pici porított kakaóvajat keverek hozzá (ezzel kicsit lehűtöm tulajdonképpen), majd belekeverem kék búzavirágot, és egy ecset segítségével felviszem a polikarbonát forma mélyedéseibe. A búzavirágot tetszés szerint hagyhatjuk egészben vagy törhetjük porrá pl. mozsárban. A fehér csokit megolvasztom és temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyt polikarbonát formában, majd a formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.Jöhet a ganache. A szedret leturmixolom, átpasszírozom, majd kb. a felére beforralom. A szederpürét annyi tejszínnel egészítem ki, hogy összesen fél decinyi tejszínes szederpürét kapjak. A tejcsokoládét megolvasztom, majd a tejszínes szederpürét 3-4 adagban hozzákavarom. Belekeverem a vajat is, majd az ibolyaszirupot. Érdemes kóstolgatni, hogy mikor érezzük elég ibolyásnak, kellemesen parfümösnek. Ha a ganache szobahőmérsékletűre hűlt, egy habzsák/kivágott nejlonzsák segítségével a csokihüvelyekbe töltöm, hagyva helyet a lezáráshoz. Hűtő, míg a ganache picit bebőrösödik.
A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Szűk egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
11 megjegyzés :

Adél (Afraa) írta...

Új kedvencre leltem! Gyönyörű, fantasztikus :)

BirgánAndi írta...

Amíg csak a címet olvastam, azt hittem a szirmok is ibolyák, pedig kinézetre búzavirágnak hittem...és jól tippeltem :D

Unknown írta...

Nagyon finom lehet, és gyönyörű!!!!
Tényleg igazad van abban amit a bemutatkozódban irsz. A bonbonoknál nincsenek szabályok :)

Hapci írta...

Nemsemmi :)
Nagy kedvencem a Lipton Russian Earl Grey teája, amiben szintén van búzavirág - ezzel a gyönyörű fehércsokis-virágos külsővel azt is el tudnám képzelni a töltelék részeként :)

gionetta írta...

Nagyot alkottál megint Zsuzsi! Most már muszáj mennem a hétvégén Heidelbergbe! ;-D

Praliné Zsuzsi írta...

Adél, de örülök, köszönöm!

Jó a szemed, Andi :))

Vikvi, köszönöm! Igen, jó játszani az ízekkel, formákkal, színekkel!

Hapci, szuper tipp, köszönöm, utánanézek a teának!

Gionetta, várlak szeretettel :)

Selectfood írta...

Nagyon szeretem a búzavirágot, és micsoda mutatóssá teszi a bonbonokat! De szívesen megkóstolnám!

Praliné Zsuzsi írta...

Alíz, köszönöm szépen! :)

Erika írta...

Nagyon ügyes vagy, és ez a kékség, meseszép!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, örülök, hogy tetszik :)

Nelli írta...

Egy újabb finomság!:-)