2012. július 6.

Fahéjas-ringlószilvás jégkrém mandulagrillázsos csokiburokban



Mióta megvannak a jó kis jégkrémformáim (házi magnum és mini tesója), nem tudok lekattanni a csokiburokba csomagolt jégkrémek gyártásáról! A legutóbb az egyik kedvenc blogomon, a Dulce Delight blogon (tudjátok, a vicces videós lány :)) olvastam egy szuper módszert eperfagyi készítésére: készít egy sima vaníliafagyi alapot (tehát egy sima angolkrémet tulajdonképpen), az epret összedarabolja, tepsin szétteríti, szór rá cukrot és balzsamecetet, majd egy kicsit megsüti. Ennek több előnye is van: a sütés során az eper veszít víztartalmából, így kevésbé lesz jeges a fagyink, viszont koncentráltabb lesz a gyümölcsíz, nem is beszélve a rásült, karamellizálódott cukros-balzsamecetes rétegről... Végül pedig a vaníliás alapot összekeveri a gyümölcsös résszel, így egy extra krémes gyümölcsfagyi lesz a végeredmény.
Ez a módszer rögtön megtetszett, de én most nem epret, hanem ringlószilvát használtam ugyanilyen módon. A szilvához pedig nem vaníliás, hanem fahéjas főzött fagyialapot csináltam. A jégkrém végül ropogós mandulagrillázsos étcsokiburkot kapott.... ugye nem kell írnom, hogy rövid életű fagyi volt? :)

Mert egy nem elég! :)


Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
(nagyobb formához/adaghoz duplázni/triplázni érdemes!)
Fagyialap:
- 1 tojás sárgája
- 1 rúd fahéj
- 1 ek. xilit/cukor
- 1,5 dl tej
- 1 dl habtejszín
- egy marék ringlószilva
- 1 ek. cukor 
- 1 tk. balzsamecet
Csokiburok:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg kakaóvaj
- 1 ek. cukor
- 1 ek. mandulaszilánk

A tojás sárgáját a xilittel összekeverem, majd felöntöm a tejjel, és beledobom a fahéjrudat. Kis lángon, folyamatos kavarás közben sűrűre főzöm: maghőmérőn mérve olyan 82-83 fokosnak kell lennie, illetve akkor jó, ha a massza bevonja a fakanál hátát, megmarad az ujjunk nyoma, ha végighúzzuk rajta. Hozzákeverem a habtejszínt, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.
A ringlószilvát kimagozom, kisebb darabokra vágom, sütőpapírral tepsin szétterítem. A cukrot a szilvára szórom, ráöntöm a balzsamecetet, majd kézzel kicsit átforgatom, hogy a cukor és a balzsamecet egyenletesen vonja be a szilvákat. 150 fokra melegített sütőben kb. 40 percig sütöm, majd kihűtöm a megpuhult szilvákat.
Másnap a fahéjrudat kiveszem a fahéjas fagyialapból, és összeturmixolom a cukros-balzsamecetes szilvával. A fagyialapot jégkrémformákba adagolom, és kifagyasztom. (Ha van fagyigépünk, érdemes először abban kikavarni.)
Ha a jégkrémek megfagytak, a csokiburokhoz a cukrot karamellizálom, belekeverem a mandulaszilánkokat, és a karamellt sütőpapírra kiöntöm. Ha meghűlt, aprítógépben apróra darabolom. Az étcsokit megolvasztom a kakaóvajjal, beleöntöm egy bögrébe, belekavarom a mandulagrillázst, és ebben egyenként megmártom a szilvás-fahéjas jégkrémeket. A csokiburok rögtön megdermed, ehetjük is!

Jó melegben fotóztam, a jégkrém rögtön "leizzadt"
Tipp: Ha nem akarjuk begyújtani a sütőt, akkor karamellizáljuk az egy evőkanál cukrot egy lábasban, dobjuk rá a feldarabolt, magozott szilvát, a balazsamecetet, és kavargatva főzzük kb. 5 percig, míg a karamell szépen feloldódik szirupos lévé. Hűtsük ki, majd mehet a fagyiba!

11 megjegyzés :

chriesi írta...

Zseniális vagy!!!

Katucikonyha, írta...

Kész, ennyi, ma csak ilyet akarok enni!

Ami írta...

nem bánnám, hagy egy hétig csak a fagyijaidat kellene ennem :DDDD

Zizi írta...

Nyamm! Már bele is haraptam az egyikbe! Szuper ötlet, jó a kivitelezés! Én az egyszerű jégkrémekre bukom, de lehet, hogy egyszer ezt is bevállalom! :)

dizájnmenza írta...

Most jöttünk haza, és látom, hogy le is maradtam erről a fagyiról! Annyira szuper! Pedig most minden gondolatom a fagyi körül forog!

NYAMMM írta...

Szuper:)

Praliné Zsuzsi írta...

Noémi, köszi :))

Katuci, akkor hajrá, elő a fagyigépet :)

Ami, adnék szívesen! :))

Zizi, nekem minden jégkrém jöhet, egyszerű, bonyolult, csokis, csokitlan... :)

Dizájnmenza, nekem egész nyáron a fagyi körül forognak a gondolataim :D Ezt az aranyköpést ma mondtam ebéd után, amikor azon dilemmáztam, bírok-e még fagyit enni: A fagyi nélkül töltött nyári napok elvesztegetettnek tűnnek :))

Nyammm, köszi!

Kata írta...

Zauzsi, ne nevess ki (még mindig gondolkozom, ki merjem-e próbálni?), hogy a kakaóvaj az porított? mert azt vettem, odáig eljutottam, és ez annyira tetszik!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Kata, dehogy nevetlek! :) Azzal is simán működik, ugyanúgy meg tudod olvasztani pl. mikróban vagy gőz fölött! Edit barátnőm is azzal csinálta eddig a házi magnumomat :) Csak olcsóbb szokott lenni a pasztillás, azért írtam azt.

Notburga írta...

Na, ez a bejegyzés késztetett arra, hogy én is csináljak házilag jégkrémet (legalábbis megpróbáljam)... ;-)

Praliné Zsuzsi írta...

De jó!!! Akkor már ezért megérte megírni!