2012. február 6.

Banánhabos sünbonbon



Szeretitek a krémes és lágy banánturmixot? Én nagyon! Így nagyon megörültem, amikor a Karácsonyra kapott Szakácsok könyvében megtaláltam a banánhab receptjét: tejszínhabbal habosított banánturmix tulajdonképpen, amit egy pici zselatin szilárdít. Isteni, habkönnyű, gyönyörű lukacsos textúrájú. Már az első pillantásnál tudtam, hogy bonbonban a helye! Így is lett, a sünformámba töltöttem: a roppanós étcsokiburok remek kontrasztot ad a pillekönnyű banánhabnak. Próbáljátok ki!



Hozzávalók kb. 15 nagyobb bonbonhoz:
Banánhab:
- 12,5 dkg érett banán (hámozva)
- fél citrom leve
- fél narancs leve
- 5 dkg porcukor (vagy 3-4 dkg xilit)
- 2 ek. víz
- 1,5 zselatinlap (vagy egy csapott teáskanálnyi zselatinpor)
- 1,8 dl habtejszín
Csokiburok:
- 30 dkg étcsokoládé (67,5%-os Fortina volt most)



A banánt, a gyümölcsleveket és a cukrot leturmixolom. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom kb. 5 percre. A 2 evőkanálnyi vizet felmelegítem, majd feloldom benne a kicsavart zselatinlapokat, és ezt a banánpüréhez keverem. A tejszínt felverem: legyen sűrű, de nem teljesen kemény! Majd beleforgatom a gyümölcspürébe. A banánhab-kezdeményt szobahőmérsékleten hagyom, míg a csokiburok elkészül (könnyebb adagolni úgy).
A csokiburokhoz az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában (nagy méretű formát érdemes használni, hogy a banánhab szépen érvényesülhessen). Ha a csoki megszilárdult, beleadagolom a banánhabot a mélyedésekbe, helyet hagyva a lezáráshoz. Hűtőbe teszem kb. egy órára, míg a zselétől szépen megszilárdul a hab.
Ekkor az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Egy szűk órás hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.



A banánhab receptje (kisebb változtatásokkal) innen származik:
Szakácsok könyve. Szerk. Jill Norman. Budapest, 2011. 619. o. (Shaun Hill receptje)





13 megjegyzés :

Vianne írta...

Hmmm....nagyoon jó, vittem:)

Petra írta...

Nekem is tetszik! A sünieidet most is nagyon csípem. :)))

Linyah írta...

Ez nekem való! :) (csak enni és nem csinálni :))

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, de jó, örülök, hogy tetszik! Vigyed nyugodtan!

Petra, köszi! A sünök nálam is nagy kedvencek :)

Linyah, tudsz élni :D

Nelli írta...

Édesek a sünik!:)

Gesztenye receptjei írta...

Látom nagyon termékeny vagy bonbonilag:-))
Nagyon klassz lett, én is szeretném, ha itt lenne.
Sajna én csak vágyakozom a bonbon készítés után:-((

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm a sünik nevében :)

Gesztenye, hát szerencsére mostanság minden hétvégén jutott pár órácskám bonbonokkal vacakolni :) De Téged meg a receptjeidet már én is hiányoltam! Remélem, hamarosan megint lesz időd bonbonozni!

Gesztenye receptjei írta...

Köszi Zsuzsi!
Mostanában csak álom marad, sok a munka:-((

Praliné Zsuzsi írta...

Ez nem hangzik túl jól :(((

Seffer Lilla írta...

Hát ezek a sünik. Nagyon édesek...:)

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, köszi! :) Megrögzött sünmániásként ez az egyik kedvenc formám :)

marisz57 írta...

Ezek is nagyon szépek lettek!
Vajon ki eszi meg ezt a sok bonbont?
Nem kell segítség?

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, köszönöm - meg az önként jelentkezést tesztalanynak is :))) Valahogy mindig elkopik a családban, múltkor pl. a tesóm (mikor itt volt Heidelbergben látogatóban) a sós karamellásból egy nekifutásra huszat megevett :D