2012. február 23.

Áfonyás-citromos praliné



Sokféle liofilizált gyümölcsöt használtam már, de áfonyát még nem sokszor láttam ebben a formában. A legutóbb az Ázsia Bt. boltjában sikerült rábukkanni (Szárított áfonya néven; a győri Vitality Plage Zrt. gyártja): a csomag 50 grammos, de ez - hihetetlen - 450 gramm áfonyából készült, így azért érthető, miért olyan borsos az ára! 



Legutóbb üreges csokifigurák pettyezéséhez használtam, most viszont bonbonba töltöttem. Annyira intenzív ízű az áfonya, hogy kár lett volna túlbonyolítani: egyszerű fehércsoki-ganache-ba került egy kis citrommal turbózva. Igazi Zsuzsis lila színvilágú bonbon lett, így nem tudtam megállni, és úgy éreztem, a fotókra kívánkozik a mostani kedvenc nyakláncom, amit még Karácsonyra kaptam Su-tól, akit a blogon keresztül ismertem meg, és aki csudaszép dolgokat alkot gyöngyökből. Su, itt is nagyon köszönöm a láncot a másik csodás darabbal együtt!!
A bonbon még a korábbi k(h)akis bonbonnal együtt készült, így ugyancsak vaníliapettyes fehércsoki-burkot kapott.



Hozzávalók kb. 20-25 db bonbonhoz:
Töltelék:
- 6 dkg fehér csokoládé
- 6 ek. tejszín
- 1 biocitrom héja lereszelve
- 1 teáskanálnyi citromlé
- 2 evőkanálnyi liofilizált áfonya (vagy más liofilizált gyümölcs)
Csokiburok:
- 25 dkg fehér csokoládé
- fél rúd vanília




A ganache-hoz a tejszínt megmelegítem, majd beledobom a kockákra tört fehér csokit, és addig kavarom, míg egynemű masszát nem kapok (kicsit utánmelegítek, ha kell). Végül belekeverem a citromhéjat, a citromlét és a nagyjából összetört liofilizált áfonyát, majd hagyom hűlni. (Lehet aprítógéppel egészen porszerűre is összezúzni, és úgy a ganache-hoz adni az áfonyát, én szeretek a nagyobb darabokra ráharapni.)
A csokiburokhoz a fehér csokit megolvasztom, hozzákeverem a vaníliarúdból kikapart magokat, majd temperálom. Elkészítem a csokihüvelyeket szilikon vagy polikarbonát formában, majd a formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A csokihüvelyeket megtöltöm az áfonyás ganache-sal, de hagyok helyet a lezáráshoz is. Kb. negyed órára ismét hűtőbe teszem a formát.
A vaníliás fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Jó egy óra múlva kifordítom a kész bonbonokat a formából.  




***


Tegnap jelent meg második alkalommal a Délmagyarország/Délvilág (Csongrád megye) és a Kisalföld (Győr-Moson-Sopron megye) napilapok gasztro magazin mellékletében három receptem. Ezúttal forma nélkül készíthető bonbonokat válogattam össze, az egyik recept (Mogyorónugátos tallérok) még nem szerepelt a blogon, de ami késik, nem múlik :) És az a megtiszteltetés ért, hogy az én egyik fotómat választották a címlapra!


10 megjegyzés :

Nelli írta...

Megint egy újabb finomság Tőled!:)
Ezek a gyümis variációk a kedvenceim.
Gratulálok Neked!Puszi

Jucus írta...

Gratulálok a megjelenéshez!! :))
Nekem még az a dizájnos kanál is nagyon tetszik :D

Gesztenye receptjei írta...

A bonbon nagyon klassz! Az újság megjelenéshez itt is gratulálok:-)
Látom Uri Geller járt nálatok:-))))

marisz57 írta...

Gratulálok a sajtószereplésedhez! Meg az újabb bonbonhoz is!

gionetta írta...

Kedves Zsuzsi!
Gratulálok a publikációhoz, kár hogy nem Bács megyében történt, így nem tudja apukám kivágni nekem.
Itt az ideje, hogy nekilássak a bonbonoknak és végre beíratkozzam a bonbonkészítő tanfolyamra. :-)) Lehet Hozzád kellene, kár hogy messze van Heidelberg innen.
Sok sikert továbbra is!

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm szépen! :) Puszillak!

Jucus, köszi!! A kanalakat leárazáson lőttem, nekem is tetszenek ;)

Gesztenye, bizony, beugrott Uri Geller pár bonbonért :DD

Marisz, nagyon köszönöm!

Gionetta, hajrá!!! Ha bármikor kérdésed van bonbon-ügyben, írj nyugodtan!

Névtelen írta...

Nagyon szívesen Zsuzsi, örülök, hogy sikerült eltalálnom az ízlésedet! :)
Hát igen, sajna a bonbonok most kissé háttérbe szorultak a gyöngyök miatt. :)
Su

Praliné Zsuzsi írta...

Su, én azt igazán nem bántam, a gyöngyök megérdemlik, hogy előtérbe kerüljenek :)

Katucikonyha, írta...

Nálam nagyon betalált. A kedvencem az áfonya!!! Még mindig roskadozik tőle a fagyasztóm (a 3 fiókomból egyben csak az van) :-). A lio áfonyát én is láttam múltkor, de tényleg rettentő drága a többihez képest. Ezt a formádat meg annyira, de annyira szeretem!

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, köszönöm :)) Mondjuk viszonylag sokáig kitart ez a lio áfonya, mert nagyobb kiszerelés, mint a többi lio cucc az Ázsiában. Ezt a formát én is nagyon szeretem :))