2011. június 7.

Bonbonteszt: Pelle-Molnár Kézműves Bonbon



A Dining Guide Food Show második napján nagy örömmel fedeztem fel a Pelle-Molnár Kézműves Bonbon standját a Millenáris B csarnokában kiállítók között. Olvasni már olvastam róluk korábban is: például a Dining Guide a legjobb kézműves csokoládék toplistájában az előkelő hatodik helyre rangsorolta őket. Így kíváncsian vártam, hogy megkóstolhassam egy-egy bonbonjukat.


A Pelle-Molnár házaspár

Az eredetileg vegyész végzettségű házaspár, Pelle Krisztina és Molnár Gábor repertoárjában - a Food Show-n kapott katalógus alapján - jelenleg mintegy negyvenféle bonbon szerepel. Ezek között mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő darabokat. Vannak bonbonok étcsokiburokban, tejcsokival vagy fehér csokival burkolva. Vannnak egészen különleges ízvilágú bonbonok (pl. szarvasgombás, szerecsendiós-pörkölt szezámmagos, chilis, levendulás), vannak klasszikus ízvilágú bonbonok (pl. tejeskávés, saját készítésű konyakos meggy, marcipán csokoládés mogyorókrémmel, sztracsatella), vannak gyümölcsös bonbonok (pl. mangó, banános). Szép számmal szerepelnek a repertoárban a különféle alkoholokkal ízesített bonbonok is, harmonikus ízkombinációkban: tokaji aszúkrémes, barna rumos, vörösboros, narancslikőrös, cigánymeggy pálinkás, búzasörös, Calvadosos, Unicumos. Dicséretes törekvés, hogy bonbonjaikba igyekeznek igazi hungaricumokat és kiváló hazai termelők termékeit belecsempészni: a tokaji aszúkrémes bonbon az Erzsébet-pince 5 puttonyos aszújából készül, a vörösboros bonbonban a Polgár-pince Cuvée Barrique bora rejtőzik, pálinkás bonbonjaikban az Istenkúti Pálinkafőzde párlatait használják. A tearajongók is megtalálják számításukat a palettán: matcha teás és jázminos zöld teás bonbonok közül választhatnak.


Bonbonos állvány a Food Show-n

A kézműves bonbonokon kívül a házaspár kézzel öntött szelet és táblás csokoládékat is készít többféle ízesítéssel, feltéttel az oroszlányi műhelyükben. A táblás csokoládék nagyon szépen tervezett csomagolásban kaphatók.






A Pelle-Molnár csokik rövid bemutatása után térjünk vissza a Food Show-ra. A rendezvényen a standjukhoz lépőket a házaspár csokikóstolóval fogadta. Először megkérdezték, az ét- vagy tejcsokit szereti-e a látogató jobban, majd ennek megfelelően csokipasztillákat adtak kóstolóba, utána pedig attól függően, hogy melyik pasztilla ízlett a legjobban, ajánlottak táblás csokikat vagy bonbonokat. Ez a kedves gesztus mindjárt meghozta az emberek kedvét a csokik, bonbonok tüzetesebb tanulmányozásához és kipróbálásához - legalábbis nekem mindenképpen!



Én többféle étcsoki-pasztillát kóstoltam (mind Callebaut volt, azzal dolgoznak), majd három bonbont választottam ki kóstolóba (210 Ft/db).
Az első az Eszterházy bonbon volt: fehér csokoládé az alapja, ehhez konyakot, pirított diót és vaníliát adnak, a krémet pedig pici csokikehelybe töltik. Magam is nagyon szeretek egy-egy ismerős, kedves süteményt, tortát bonbon formában elkészíteni (pl. a jogász torta bonbon, illetve van egy zserbó kockám posztolás előtt), így kíváncsi voltam, mennyire sikerült a jól ismert torta bonbonban minimalizása. Jelentem, tökéletesen sikerült, a könnyű krém nagyszerűen hozta az ismert ízvilágot.


Középen az Eszterházy bonbon, jobb szélen a búzasörös trüffel

Második választásom a búzasörös trüffel volt: a búzasört tejcsokival párosították. Sörrajnogóként (lásd Guinness-praliné) kötelező volt kipróbálnom. A búzasör nagyon finoman, szinte csak a a falat lenyelése után, de akkor határozottan érződik. A ganache állaga tökéletes volt, nem túl szilárd, jó krémes. Nekem talán a cukor nem hiányzott volna a burokról, de ez már egyéni ízlés kérdése.



Az abszolút kedvencem a maracuja-karamell volt: a krém fehér csokoládé alapú, a csokihüvely 70% étcsokoládé. Sosem jutott volna eszembe ez az ízpárosítás, pedig nagyon harmonikus az eredmény!



Miközben nézelődtem-kóstolgattam, fél füllel hallottam, amint az újabb vevőknek Molnár Gábor a bodzás bonbont ajánlja. A bonbon szinte az utolsó pillanatban készült a Food Show-ra, egy futó ötlet eredményeként improvizálva. Elárulta az is, hogy kézzel írt táblája volt, tényleg az utolsó pillanatban készült. A bodza "hordozója" a méz, a bonbon étcsokiburkot kapott (bár a Food Show-n a talp még tejcsoki volt). Több se kellett nekem, gondoltam, ezt még muszáj megkóstolnom - bár hozzá kell tennem, hogy a bodzát pl. szörp formájában nem szeretem. A krémje nagyon könnyű, szinte légies, habszerű állagú, a bodza leginkább friss citrusos ízzel van jelen (legalábbis engem erre emlékeztetett), a méztől pedig édeskés a krém, ezért jó, hogy ezt ellensúlyozandó étcsokiburkot kapott. Még a végén megszeretem a bodzát?


Gyorsan fogyott a bodzás! (balról a 3.)

Ahogy már az első napon is tapasztaltam, a szervezés ismét nem volt tökéletes: a csokiknak a legkevésbé volt ideális a legalább 30 fokos hőmérséklet a Millenárison. Így a csoki természetesen valamennyire megolvadt, ez azonban az ízélményből semmit sem vont le.

A kóstolás közben a bonbonkészítés örökzöld témája, a temperálás is szóbakerült. Megtudtam, hogy a Pelle-Molnár házaspár mindhárom temperálási módszert (beoltó, márványlapos, porított kakaóvajas) használja, azonban - ami nekem meglepő volt - a leginkább a beoltó módszert kedvelik. Itt azt a műhelytitkot is megtudtam, hogy a tapasztalataik szerint nem a temperálandó csokoládémennyiség egyharmadával, hanem inkább az egynegyedéves érdemes beoltani, azaz visszahűteni a felolvasztott csokoládét. A másik két módszert inkább javításra használják. Molnár Gábor egy extra tippet is adott a porított kakaóvaj használatára: lazacot kell beleforgatni, majd megsütni, és isteni puha marad a lazac húsa, nem szárad ki.


A saját konyakmeggyüket még meg kell kóstolnom legközelebb!

Ahogy megtudtam, a közeljövőben oktatást is terveznek, aminek nagyon örültem, szívesen mennék a műhelyükbe ellesni a praktikáikat.

Aki pedig meg szeretné kóstolni a bonbonokat, táblás csokikat, az a tatai üzletükben teheti meg, illetve budapesti viszonteladóknál is lehet találni Pelle-Molnár bonbonokat (pontosabb infók a honlapon, illetve nézzétek meg a Facebook-oldalukat is).


24 megjegyzés :

Vianne írta...

Nem kaptak hűtőt?!?
Ez nagyon durva...
30 fokon tàrolni tejszínes bonbont naphosszat...az egy dolog hogy veszít az esztétikai értékéből de simán meg is romlik...

Nagyon jò volt olvasni ròluk!! Köszi!!
És Eri! A bodzaszörpöt sem szereted??? Én eddig azt hittem azt mindenki szereti...;((

Mary írta...

Ahogy olvasom nem voltak megfelelőek a körülmények. Limara kézzel dagasztotta be a nyanyát, mert menet közben elromlott a dagasztó! Bonbonok biztos finomak voltak, mert külsőre nagyon szépek.

Zsuzsa írta...

Erősen irigykedem! :) És csodállak, hogy meg bírtad állni, hogy nem kóstoltad végig! :D Nagyon guszták! Hamarosan megyek Tatára! :)))))

4Gyerek írta...

már a beszámolókra is öszpontosíthatsz a blog tematikáját illetően. remek olvasmány volt ez is, főleg azoknak akik kénytelenek monitorról figyelni az ilyen eseményeket.
köszi.

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, nem kaptak, a cukrászsütiknek volt, de a csokiknak nem :( Mintha úgy rémlene, hogy említették, hogy eredetileg légkondis helyet ígértek nekik a szervezők... Hát igen, mindig oda lyukadunk ki, hogy azért a szervezésen még van mit finomítani jövőre! Nekem még szerencsém volt, én nem sokkal a nyitás után kóstoltam, akkor még egész jó állapotban voltak a csokik.
Sajnos tényleg nem szeretem a bodzaszörpöt. De a bodzás bonbont igen :)

Mary, igen, nagy szépek a bonbonok! Megörültem, amikor láttam, hogy egy-két formánk "közös" pl. a szép gyémánt alakú :) Limara meg egy hős volt, az biztos!

Zsuzsa, nagyon helyes, itt az ideje megkóstolni a bonbonokat! Hát ha mindet végigkóstolom, nem marad kapacitás a blogkóstolóra :)

4Gyerek, köszönöm, igyekszem :)

Zöldpötty írta...

Én sem szeretem a bodzaszörpöt. De ez a bodzás bonbon nagyon jól hangzik. Legközelebb is kérünk és megkóstolom!:))
A műhelybe én is csatlakoznék:) Mikor, milyen formában lehet menni?

Én kóstoltam még tőlük szezámmagosat, a maracujásat, a mákos-vaníliást, söröset, levendulásat:) A mákos-vaníliástól picit féltem, de nagyon finom!!! A szezámosat meg véletlenül kaptam egy mangós helyett azt hiszem, de nem volt baj, mert finom volt. És lehet, hogy magamtól nem mertem volna választani ilyen "extrémet":)

Szóval csak így tovább, és várjuk az oktatást-műhelylátogatást:)

ja, Eri, én voltam a Rózsavölgyi műhelyében tavaly (?) és ők is az oltásos technológiát használták- legalábbis akkor éppen velem:D

Praliné Zsuzsi írta...

Zöldpötty, akkor már ketten várjuk az oktatást :)

Zöldpötty írta...

...és ha mindet végigkóstoltod, akkor a gatyád is rámegy, habár biztosan kapsz egy kis kedvezményt:)

Bianka írta...

Nagyon tetszik a leírásod, viszont valóban gáz, hogy sem hűtő sem légkondi nem volt

Praliné Zsuzsi írta...

Zöldpötty, mivel a gatyám úgysem jönne rám, ha mindet egyszerre végigkóstolnám, akkor már mindegy lenne, ha rámegy :DDD

Bianka, köszönöm! Ha Goubán vagy WAMP-on találkozol velük, érdemes megkóstolni a csokikat!

Zsuzsa írta...

Már bejelöltem, melyik bonbonokat szeretném megkóstolni. :) Van pár... Remélem olyan lesz a program, hogy eljutok hozzájuk, mert vasárnap nincsenek nyitva.
Engem kifejezetten vonz a szezámos!
Zöldpötty! Az ét vagy tejcsokist kóstoltad?

Zöldpötty írta...

A tejcsokisból kaptam. De -nem náluk- majdnem ettem fekete szezámos csokit. az lesz a legközelebbi, amit veszek itt nálunk a boltban:)

Hol jelölted be, hogy melyikeket akarod megkóstolni?

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jó kis összefoglaló, nagyon tetszik!
Sokat járok Tatára, legközelebb az utam egyenesen oda vezet:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, a szezámoson én is gondolkodtam :) Csak a bankkártyás malőr miatt be kellett osztanom a nálam lévő készpénzt :) Jó lenne, ha lennének a WAMP-on legközelebb!

Gesztenye, köszi! Hidd el, érdemes kóstolni ezeket a bonbonokat :)

Zsuzsa írta...

Igen, az ciki, ha úgy kell kicentizni az aprót! :( Múltkor volt 30 EUR papírpénzem, 29.90 volt a számla. :D Pedig nem is nagyon számolgattam. :)
Kinyomtattam a bonbonlistát, azon jelölgettem, ami leginkább tetszik. Deeee azt hiszem, még ki kell radíroznom pár pipát. :)
Én úgy képzelem, a szezámoshoz a tejcsoki passzol jobban, bár az étcsokit jobban szeretem.
Ja, és nyáron vasárnap is nyitva vannak! :)))

Zöldpötty írta...

ki kell radíroznod? azaz mégse tetszik annyira? :o

4Gyerek írta...

kérlek nézz be ide: http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2011/05/dij-tetszik-recepted.html

Zsuzsa írta...

Dehogynem tetszik! :) Csak kiszámoltam, 5 ezer körülire jött ki. :( Gondolhatod, hány kalória! :D Bár ezzel nem igazán szoktam törődni, viszont nyár van, és szállítanom is kell(>150 km), mert egyszerre mégsem falhatom fel az összeset, nem is érezném már az ízüket! Pedig nagyon akarom érezni, élvezni! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, te aztán komolyan veszed a bonbontesztelést! Majd írd meg, mi ízlett a legjobban!

4Gyerek, megyek rögtön!

Zsuzsa írta...

Készülök, csak el is jussak! Vendégségbe megyünk, szülinapi bulira, remélem valakit rá tudok szedni, hogy elvigyen a Csokizóba! Mert ha már 1x ott járok, akkor nem szeretném kihagyni! :)

Hecsedlicsi írta...

Ha megtudsz valami pontosabb infót az oktatásukról, azt közhírré teszed itt?...:)

pellemolnár írta...

:-) Nagyon kedvesek vagytok.

Kérdésem: ki mire lenne kíváncsi a kurzuson? Ez a tematika miatt érdekes. Mert van, akit esetleg a temperálás érdekel, ám van, akinek ez már a kisujjában van. Ezügyben talán az e-mail a legegyszerűbb: info@kezmuvesbonbon.hu

pellemolnár írta...

Újabb hír: Őszre tervezzük a diabetikus vonal elindítását, rendesen, ahogy kell: OÉTI engedéllyel

Praliné Zsuzsi írta...

Hecsedlicsi, egyelőre a dolog tervben van, de amint új infó van, itt vagy a facebook-oldalon kinn lesz! Illetve az alább megadott e-mail címükön is tudsz érdeklődni!

Kriszta és Gábor, írtam e-mailt válaszként az első bejegyzésre!
A diabetikus vonal meg szerintem nagyon jó ötlet, nagyon szükség van rá!