2011. június 8.

Pirított kókuszfagyi sünbe töltve



Az eddigi jeges fagyi-bonbon hibridek sikerén felbuzdulva egy újabb bonbonformába töltött fagyival jelentkezem. Fontos, hogy viszonylag nagyobb bonbonformába töltsük a fagyit, hogy jól érvényesülhessen a csokiburokban -  erre a hatalmas, pufisün-bonbonformám tökéletesen alkalmas.
A jeges bonbonoknál szeretnék mindig valamilyen izgalmas, új fagyit mutatni nektek. Most is David Lebovitz és az ő fantasztikus fagyis könyve sietett a segítségemre. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ettetek már hagyományos kókuszfagyit - nekem nagy kedvencem étcsokidarabokkal gazdagítva, ami ugye már Bounty-fagyi akkor. És abban is biztos vagyok, hogy ettetek már kókuszcsókot, amin megpirul a kókuszreszelék, és egészen más íze lesz. Lebovitznál rátaláltam a pirított kókuszos fagyira: a kókuszreszeléket sütőben meg kell pirítani, és a fagyinak olyan íze lesz, mint a kókuszcsóknak. Eszméletlen az íze, egész más, mint a hagyományos kókuszfagyi!

Emőkének szeretettel, aki kókuszfagyit szeretne csinálni :)



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Pirított kókuszfagyi:
- 4 dkg kókuszreszelék
- 125 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 5 dkg cukor
- csipet só
- fél vaníliarúd
- 3 kisebb tojás sárgája
- pici vaníliakivonat vagy rum
Csokiburok:
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (nálam 81% Arriba Superieur)



A fagyihoz a kókuszreszeléket szétterítem egy sütőpapírral bélelt tepsin, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. öt percig pirítom, míg aranyszínű nem lesz. Közben kétszer-háromszor megkevergetem, hogy egyenletesen piruljon.
A tejet, a tejszín felét, a cukrot, a sót és a vaníliarúd magjait forráspontig melegítem, majd beleöntöm a pirított kókuszreszeléket. Hagyom ázni kb. 2-3 órán keresztül szobahőmérsékleten. Utána a tejes-tejszínes masszát átszűröm. Lebovitz az összes kókuszreszeléket kidobja a fagyiból, én egy jó evőkanálnyit bennehagytam, hogy "haraphatóbb" legyen. De ez ízlés kérdése.
A masszához hozzáöntöm a kikevert tojássárgákat, és lassú tűzön besűrítem. Ha van maghőmérőnk, akkor olyan 78-80 fokra kell melegíteni, ott sűrűsödik be. Miután besűrűsödött, hozzákavarom a maradék tejszínt és a vaníliakivonatot vagy rumot. Egy éjszakára hűtőbe teszem a fagyialapot, ahol tovább sűrűsödik.
Másnap mélyhűtőbe teszem a masszát, és kb. egy órát előhűtöm bonbonba töltés előtt. Ha van fagyigépünk, akkor erre persze nincs szükség, elég csak kikavartatni a géppel. (Én gép nélkül csináltam, teljesen jó, krémes állagú lett a fagyi. Általában a főzött tojásos alapú fagyik egész jól elkészíthetők gép nélkül, a vizesebb gyümölcsösök már jegesebbek lesznek.)
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd szilikon vagy polikarbonát formában csokihüvelyt készítek. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul. Utána megtöltöm a mélyedéseket fagyival, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát mélyhűtőbe teszem, míg a fagyi alaposan megfagy benne.
A maradék étcsokit megolvasztom, majd lezárom a fagyibonbonokat. Gyorsan kell dolgozni, mert a fagyott felületen pillanatok alatt megszilárdul a csoki: egyik kezemben kanál, azzal rámerem a csokit egy-egy mélyedésre, a másik kezemben ecset, amivel rögtön eligazgatom a csokit. Végül még egy órára mélyhűtőbe tesszük a formát, majd kifordítjuk a fagyibonbonokat. Lehet velük fagyikelyhet díszíteni, vagy csak magában elnassolgatni.


Pufisün felette a fagyit!

Forrás (picit alakítva):
David Lebovitz: The Perfect Scoop. Ice Creams, Sorbets, Granitas, and Sweet Accompaniments. Berkeley (California) 2007. (Toasted Coconut Ice Cream, pp. 96-97)

17 megjegyzés :

Emoke írta...

Itt is kösziiii!! :)))

Zsuzsa írta...

Beérném egy kis magában nassolással! :)

Gizi írta...

Nagyon finom lehet ez a sünike, szívesen megkóstolnám!!!:))

4Gyerek írta...

süni maradhat, fagyi jöjjön ;)

még soha nem ette ilyen pirított verziójú kókuszos nasit. ezért lehet hülye lesz a kérdés: mi volna ha csak annyi kókuszt pirítanék amennyit a fagyiban "felejtenék", a többi kókusz ízt meg kókusztejjel helyettesíteném, kiváltva egyúttal a 125 ml tejet is? no?
vagy egyszer kóstoljak pirított kókuszt, s akkor nem fogok kérdezősködni?

Praliné Zsuzsi írta...

Emőke, nincs mit :)

Zsuzsa, én is így tettem, jó taktika :)

Gizi, küldök fénypostával :D

4Gyerek, a pirított kókusznak egész más íze van szerintem, mint a sima kókusznak. Szerintem nyugodtan pirítsd meg a 4 dkg-t, és mindet benne is hagyhatod! Lehet a tejet kókusztejjel helyettesíteni, de szerintem attól nem lesz érezhető a különbség, valahogy karakteresebb ízű a pirított kókusz.

BirgánAndi írta...

Ez a süniforma tényleg elég méretes!:)
Felvettem a listámra ezt a fagyit is.

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, érdemes kipróbálni! :)

Katucikonyha, írta...

Hűűű, nagyon jól néz ki, eddig nem nagyon foglalkoztatott a házi fagyigyártás, de ezt ki kellene próbálni. És milyen cuki már ez a süni!!!

Gesztenye receptjei írta...

Erinacea!
A cím hallatán egy kis képzavarom lett, hogy pirítod meg a fagyit:-))
Aztán végig olvastam:-)
A kérdésem az, ha formát a végén mélyhűtőbe teszed, akkor a temperálás nem is fontos, nem? Úgysem marad fényes,vagy rosszul gondolom?

Vianne írta...

Gesztenye!
Csak a temperált csoki zsugorodik, ezért ha nem temperálod, félő h nem jön ki a formából. Az alját már nem kell temperálni. És ha szilikont használsz, akkor sem.

Eri!
Nagyon szupi lett, édes a sünid:)
Nem vagyok kókusz-fan, de ez érdekesen hangzik. Nekem nem volt mély a formám, amiben a levendula-fagyi-bonbont csináltam, de úgyis jó lett. Egyensúlyban volt a csoki-fagyi arány

Praliné Zsuzsi írta...

Katucikonyha, örülök, hogy tetszik, hidd el, nagyon finom, megéri kipróbálni!

Gesztenye, hát igen, gondoltam is, hogy konzultálnom kéne profi magyar szakon tanító barátosnémmel, hogy hogy kellene ezt úgy írni, hogy kiderüljön, a kókusz pirított, talán pirított-kókusz fagyi? Mondjuk így meg hülyén néz ki :) Sebaj, a receptből kiderül :) Igen, úgy csinálom, ahogy Vianne írta: ha polikarbonátba teszem a csokit (mint a sün meg a csiga volt), akkor temperálom, végülis kakaóvajjal csak 32 fokig kell hűteni, az meg ment hideg vízbe állítva a csokis tálat :))) A szilikonhoz meg a talphoz nem kell temperálni.

Vianne, én alapból is szeretem a kókuszt, de ennek más kicsit az íze :) Én jobb szeretem, ha több a fagyi, kevesebb a csoki, de ez ízlés kérdése :)

Gesztenye receptjei írta...

Vianne, Erinace!

KÖszi, közben én is rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem, mert a piolikarbonáthoz mindenképpen kell:-)))
Látszik előbb kérdezek, mint gondolkodom:-)))

Pixie Pie írta...

Isteni lehet! Tesztelésre feljegyezve. :)

Bianka írta...

Csúcs vagy

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, :DD

Pixie, mindenképp írd majd meg, mi lett a teszt eredménye!

Bianka, köszönöm, aranyos vagy!

4Gyerek írta...

oké, hiszek neked. meggyőztél.
ha elfogy a fagyi a készletről, megyek veszek kókuszdiót meg tejszínt. lesz kókusztej, kókuszzsír, sk reszelék. ha kiszáradt megpirítom. és nekem kókuszt-kókusszal alapon marad a fagyiban az egész.

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd! Én is hittem Lebovitznak, és bejött :)