2011. június 14.

Rózsaszín praliné Mariannak



Egy kedves barátnőmnek, Mariannak készült ez a praliné, akivel már régóta nem találkoztam. Mariann nagy rajongója a rózsaszínnek, így egyértelmű volt, hogy kívül-belül rózsaszín lesz a bonbon dizájnja. Kívül rózsaszínű Valrhona csokival csíkoztam a bonbont, belül pedig egy csepp meggypüré és vörösboros marcipánkrém adja a rózsaszínű rétegeket. A meggy és a vörösbor marcipánnal megfejelve remek összhangot alkot, Mariann barátnőmnél is átment a teszten!



Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 marék magozott meggy
- 1 tk. méz
- 1 tk. 3:1 dzsemfix (el is hagyható vagy pektinnel felcserélhető)
- 5 dkg marcipán
- 2-3 ek. jó minőségű vörösbor
- 15 dkg étcsokoládé
- 3-4 dkg rózsaszínű Valrhona csokoládé

Először a meggyből, a mézből és a dzsemfixből sűrű meggypürét készítek, majd hagyom hűlni. A marcipánt lereszelem, ráöntöm a vörösbort, és óvatosan melegítem, míg egynemű krémet nem kapok.
A rózsaszín csokit megolvasztom és temperálom, majd habzsákba töltöm, és találomra becsíkozom a formámat, így szép absztrakt mintákat kapok. A felesleges csokit a peremről habkártyával lehúzom. Ezután megolvasztom és temperálom az étcsokit, majd elkészítem a csokihüvelyt a polikarbonát formában (természetesen szilikon formát is használhatunk). A formát hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
A mélyedések aljába egy-egy pötty meggypürét rakok, majd erre adagolok a vörösboros marcipánkrémből, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát kis időre visszateszem a hűtőbe.
A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Hűtés után óvatosan kifordítom a kész bonbonokat a formából.
(Sajnos a képen nem túl fényesek a bonbonok, mert meleg és párás volt a levegő, amikor készültek, így rögtön bepárásodtak a bonbonok is, amint kivettem a hűtőből a fotózáshoz.)


18 megjegyzés :

Vianne írta...

Nagyon szépek lettek! pára ide vagy oda...:)
És jò a vörösbor-meggy kombò!

Márti írta...

Szerencsés a barátnőd :)nagyon gusztusos!

Bence/Emoke írta...

énisszeretemarózsaszínt:P /kéne neked egy légkondi :D/

Katucikonyha, írta...

Jól néz ki és jól is hangzik! És a leírás alapján még nagyon finom is lehet...

Bianka írta...

Juj nagyon szép

4Gyerek írta...

jó fej vagy. magamtól dzsemfixet bonbonba kérdéses használtam volna-e eme bejegyzés nélkül.
és mikor kinyílt ez a bejegyzésed, az első fotó úgy tűnt, mintha fölül nagyító lenne. aztán mégsem.
szóval kaptál egy 5letet fotókülönlegességhez. ha már ilyen hülye vagyok. :D

Erinacea írta...

Vianne, köszönöm :) Tényleg finom volt, de azért pára nélkül jobban néztek volna ki :)

Márti, köszönöm a barátnőm nevében is :)

Emőke, ez célzás akar lenni? :))) Légkondi az kéne, persze! Van egy felesleges nálatok? :D

Katucikonyha, köszi! Tényleg ütős a meggy-vörösbor kombó marcipánnal megspékelve!

Bianka, köszönöm!

4Gyerek, köszi :D Azt hiszem, hogy egyszer még Viann írta nekem, hogy ha nincs pektin, akkor sima dzsemfix is jó.

Mariann írta...

Drágaság!
Ezúton is nagyon köszönöm ezt a kedves meglepetést és ezáltal érdemtelenül elindulhatott a nevem a halhatatlanság útján.
A bonbon mennyei volt, és ennek ellenére még még a családomnak is jutott belőle!
Nagyon várom, hogy újra találkozzunk, de persze nem (kizárólag) nyereségvágyból, csak úgy... Remélem nyáron le tudtok jönni pár napra! :)
Puszi, Mariann

Viki írta...

Juhéééééé micsoda örömök ! Csodás ez a praliné :) egyforma az asztalteritőnk :) - s remélem Nálad tudok kommentelni.
, merthogy nálam még posztolni sem sikerül már hetek óta :(
Viki voltam.

Viki írta...

már megérte, hogy bekukkantottam Hozzád :)

Maryenne írta...

Csodaszépek mint mindig. :)

Erinacea írta...

Mariann, igazán nincs mit :D Én is remélem, hogy hamarosan megint tudunk találkozni Veletek!!!

Vikikém, örülök, hogy itt vagy!!! Remélem, be tudsz már jutni a te blogodra is, hihetelen ez a blogger :(

Erinacea írta...

Mary, köszönöm szépen!

Maryenne írta...

Most nézem pont akkor válaszoltál amikor én írtam! :)

Vianne írta...

4Gyerek!
Simàn jò a dzsemfix a gyümölcspürébe, ha nem kapok pektint, mindig ezt hasznàlom. Ez is pektin igazàbòl.

Làttam vhol kommentben hogy szeretnèl pillecukrot készíteni. Van recepted? A héten felteszek egyet a blogra, mi is nagyfogyasztòk lettünk:)

Erinacea írta...

Mary, igen, én is azt néztem :)

Vianne, kíváncsi vagyok a pillecukrodra!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon fini lehetett.
Tegnap én is bonbonoztam egy utolsót, de nekem is matt lett a képen a pára miatt. A lényeg, hogy akinek ma átadtam oda volt érte.
Az egyiknek az ötletét innét merítettem:-))) Köszi!

Erinacea írta...

Gesztenye, a kis pára az ízének nem árt szerencsére :) Na, majd megkukkantom, ha felraktad!