2011. június 3.

Élménybeszámoló: DG Food Show (1. nap)


Mészáros Gábor (ChocoMe)

Nemrég értem haza a Dining Guide Food Show első napjáról, így gondoltam, gyorsan leírom az élményeimet, amíg frissek. Összesen három programot látogattam meg délután, természetesen a kézműves csokoládémanufaktúrák bemutatóját vártam a legjobban a mára beharangozott programok közül. Összességében nagyon tetszettek a programok, abszolút megérte elmenni. Azonban egy gyenge pontja volt/van a rendezvénynek: a szervezés. Gondolom, hogy nem lehet egyszerű egy ilyen nagy volumenű, több napos, több eseménysorból felépülő rendezvényt megszervezni és lebonyolítani, de azt hiszem, elvárható lenne, hogy a pontos program azért a rendezvény előtt szűk egy héttel már összeálljon. Én kedden vettem meg online a jegyeket péntekre és szombatra: szombatra a blogkóstoló miatt, péntekre pedig az esti csokibemutató miatt. Igaz, csokibemutatót vasárnapra is jelzett a program, de a hét elején még nem derült ki, hogy van-e különbség a pénteki és a vasárnapi csokibemutató között, mindnél azt jelezték, hogy a Keserédes, a ChocoMe, Szántó Tibor és a Harrer lesz majd ott. Ennek fényében én a pénteket választottam, mire kiderült, hogy a végleges program szerint ma a ChocoMe tart bemutatót táblás csoki készítésből, illetve Szántó Tibor ad még elő, míg vasárnap a Keserédes bonbonkészítő bemutatót tart, ami már csak a blogom profiljából adódóan is jobban érdekelt volna, de akkora már úgy alakítottam a programom, hogy péntek-szombat megyek ki a Millenárisra. A korábbi programban még ma négyre Mautner Zsófi fűszerbemutatóját hirdették, míg a végleges program szerint Giuseppe Scaricamazza tartott olívaolaj-bemutatót. Ja, a Millenárison osztott nyomtatott programban még az előzetes verzió szerepelt, Chili&Vanília fűszerbemutatójával...


Silikomart cuccok minden mennyiségben

Tehát, miután túltettem magam a szervezés problémáin, délután négy körül érkeztem meg a Millenárisra, hogy megnézzem az olívaolaj-bemutatót. Mondjuk majdnem elkéstem, mert csak a helyszínen derült ki, hogy Budai Gourmet-belépő nélkül a Fény utca felől nem lehet átvágni, csak körben, a Marczibányi tér felé kerülve lehet a B csarnokot megközelíteni. Szerencsére a bemutató némi csúszással kezdődött, így gyorsan körülnézhettem a kiállítóknál. Voltak cukrászdák (pl. Zazzi), bor (Matias borászat), Pataki kerámia, Kookta, Silikomart formák minden mennyiségben (rengeteg bonbonforma is!!!!) - itt komoly csábítást éreztem a jégkrémkészítő forma iránt, amivel Magnum-szerű remekeket alkothatnék, de aztán a józan ész győzött, és a maradt a forma. És akkor a programok.


Pataki kerámia

Olívaolaj-bemutató Giuseppe Scaricamazzával

Giuseppe kóstolót tölt

Amióta Reni részletes beszámolóját olvastam egy Giuseppe-féle olívaolaj-kóstolóról, kíváncsi voltam nagyon, miket lehet megfigyelni egy ilyen bemutatón, hogyan is történik az olaj kóstolása. Giuseppe egy rövid bevezetővel kezdte az olajfajtákról. Ezután következett a kóstolás. Ennek a technikája nagyon hasonlít a borkóstoláshoz: az olajat fel kell a kezünkkel melegíteni, szétteríteni a pohár falán, hogy minél nagyobb felületen tudjon illatanyagokat kibocsátani, majd szagolgatjuk, végül pedig kóstoljuk, az olajat szétterítjük a szájpadláson, sőt "szürcsölgetve" még intenzívebben jön ki az olaj íze. Egy fontos különbség viszont van a borkóstoláshoz képest: míg a borról már a színe is sokmindent elárul, az olívaolajnál a szín nem lényeges kérdés, olyannyira nem, hogy profi kóstolókon kékes színű pohárból kóstolnak, hogy ne befolyásoljon a szín.
Először hat, ízesítetlen olívaolajat kóstoltunk. Az első egy sima bolti, bármilyen hiperben kapható olaj volt - aztán ehhez mértük a többit. Utána jött öt olasz olaj: ligúriai, két szicíliai, egy calabriai és egy abbruzzói (Kelet-Olaszország). Nekem ezek közül a ligúriai ízlett a legjobban, aminek az íze egy picit a banánra emlékeztetett, a legérdekesebb pedig az első szicíliai olaj volt, ami mind illatában, mind ízében a frissen vágott fűre emlékeztetett. Az olajakhoz vagy két kóstoló között isteni kenyereket ehettünk.
Ezután három ízesített olaj jött: egy bergamottos, egy rózsával ízesített és egy mandarinos, amit Giuseppe például piskótába ajánlott. Ezt ki is fogom majd próbálni, hiszen Dolce Vita különdíjaként egy Colonna márkájú mandarinos olívaolajat kaptam.
Az olajkóstolás után - ahogy Giuseppe mondta - "szájtisztításként" egy csepp balzsamecetet kóstoltunk, ami hihetetlenül finom volt. Végül pedig óriási zöld olívabogyót ettünk. Giuseppe ezt úgy harangozta be, hogy annak feltétlenül meg kell kóstolni, aki nem szereti az olajbogyót. Nos, én nem vagyok nagy olajbogyó-evő, egy-egy darabot megeszek salátán, de nem rajongok érte. Viszont ebből az óriás olajbogyóból egy marékkal meg tudtam volna enni: nagyon kellemes, nem tolakodó íze volt, engem enyhén a mogyoróra emlékeztetett.


Isteni óriási olívabogyó

Összességében talán ez a program tetszett ma a legjobban. Nagyon jól volt felépítve a bemutató, itt tanultam a legtöbbet, és Giuseppe nagyon kedvesen válaszolt a kérdésekre utána is.

Küppersbusch főzőshow


Kiripolszki István készíti a nyúlhúst

A főzőshow tulajdonképpen a Küppersbusch reklámja volt, Kiripolszki István vezetésével. Először kaptunk kóstolóba egy adag pazar előételt: Szt. Jakab kagylót szardellás padlizsánkrémmel, fehérborecetben pácolt lilahagymával és helyben sütött isteni meleg rozmaringos kenyérrel.


Az előétel

Míg az előételt ettük (még repetázni is lehetett!!!), a séf hozzálátott a főétel elkészítéséhez: bodzavirággal és zsályával pácolt nyúlgerinc készült sütve, a köret pedig kolozsvári szalonnás rizottó volt. Míg sült a nyúl, a Küpperbusch konyhagépek (sütő, grillezőlap) előnyeit hallgathattuk meg. Mondjuk csodás kenyér sült a sütőben, a kenyérsütő funkción.
A tálalásnál a nyúlszeletbe minden adagnál beleszúrtak egy pipettát (amit utoljára kémiaórán láttam), amibe bodzaszörp volt töltve, ezt kellett evés előtt a nyúlhúsba belefecskendezni. A nyúl is nagyon finom volt, bár a bodza íze nem érződött erősen, de a rizottó valami zseniális volt a szalonnával, ezt muszáj lesz otthon is elkészíteni! Ja, ebből is lehetett repetázni, így vacsorára már gondolni sem tudtam este!


A főétel és a pipetta



Csokibemutató

Temperálás

Ez volt az a program, ami miatt végülis ma kimentem a Food Showra. És ez volt az a program, ami a legnagyobb csalódást okozta. Amiről egyáltalán nem Mészáros Gábor (ChocoMe), a bemutató vezénylője tehet. Neki ugyanis az lett volna a feladata, hogy bemutassa a temperálást. Igen ám, de körülbelül harminc fokban, óriási páratartalomnál ez egyértelműen lehetetlen vállalkozás.
A bemutató elején felbukkant Szántó Tibor is, aki körülbelül három mondatot mondott magáról, majd átadta a terepet a ChocoMe-nek és Mészáros Gábornak. Sajnálom, hogy Szántó Tibor csak erre a két percre lépett színre, de a program legalább fél órás csúszásban volt.
Mészáros Gábor dolgát a nagy melegen kívül az is megnehezítette, hogy nem rakhatta ki a Küppersbusch konyhában a Whirlpool mikrót a csokiolvasztáshoz (mert ugye a Küppersbusch nem akarta a konkurenciát reklámozni - miért nem hoztak akkor mikrót?), így Mészáros Gábor mindig félbehagyta a mondanivalóját, amikor a színfalak mögött elrejtett mikró csipogott. Ezután próbálta márvány lapon demonstrálni, hogyan kéne a csokit lehűteni, majd mivel a 30 fokos márványlap nem nagyon hűtötte a csokit, végül csak megmutatta a ChocoMe-táblák elkészítéséhez használt dupla polikarbonát formát, végül pedig kétféle csokit kóstolhattunk meg.
A ChocoMe-nél étcsokiból a Callebaut Fortina 65,1%-os csokija használatos, ez Ecquadorból származik. Ennek a cseppfolyóssága három az egytől ötig terjedő skálán. Mészáros Gábor az előadásában elmondta, hogy a csokinál összesen hatféle kristályszerkezet lehetséges, nekünk ebből a béta-kristályokat kell elérni. A táblás csokiknál az étcsoki alapúakat kb. 60 perc, a tejcsoki alapúakat kb. 65-70 perc, míg a fehércsoki alapúakat kb. 80 perc hűtés után fordíthatjuk ki a formából.
Mondta, hogy nem szabad akár papírtörlővel kitörölni a polikarbonát formákat, mert ezek mikrokarcoláskot hozhatnak létre. A ChocoMe-nél évente kétszer, ipari mosogatógépben mossák el a formákat. Még gondolkozom a formák ideális tisztántartási lehetőségeiről kisebb háztartásban :)


ChocoMe polikarbonát formák

Végül kétféle csokit kóstoltunk, mindkettő étcsoki alapú volt. Az elsőn a feltétek fahéj, kakaóbab, meggy és vörösáfonya voltak, a csoki egy merlot-hoz készült, nagyon harmonikus ízvilág, muszáj lesz valahogy reprodukálnom! A másik kóstoló táblán fahéj, kandírozott rózsa és liofilizált meggy volt -  ebből sajnos nem jutott nekem, pedig a rózsás olívaolaj után egyre magabiztosabbnak éreztem magam virágfronton.

Összességében jól éreztem magam, abszolút pozitív élmény volt a Food Show első napja, bár legközelebb meggondolandó, ilyen feltételek mellett érdemes-e csokibemutatót szervezni. Holnap pedig blogkóstoló, gyertek!

20 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Hú, de gyors voltál!

Köszi a részletes beszámolót, várom a holnapit is.

Nevet váltottam...vagyis az igazit használom ezentúl.

Zöldpötty írta...

Hmm, írtál hideget-meleget:) De nagyon jó ez a beszámoló!
nem mentem ki a csokishowra, de ezek szerint nem baj. és Bea mit fog alkotni vasárnap, ha ugyanilyen meleg lesz?
Én holnap tervezem kimenni, és lehet, hogy elmondok a csokishowról, mivel az vasárnap van. nincs kedvem 2x 1000 (?) ftot fizetni csak mert 2 kulon napon van. na ezt majd meglatom.
De amúgy cikis ez alapján a szervezés. Meg hogy Szántó Tibi azért beszél csak 2 percet, mert csúszás van. És mi lesz azzal a csokibemutatóra jött? Kicsit átvágás-feelingje van... pláne, hogy a program módosult, de még a helyszínen is a régit adják a kezedbe. Ha xy kizárólag amiatt megy ki, ami épp szombatra tevődött, az elég kellemetlen a szervezőknek...
Na, de örülök, hogy az olívaolaj kóstoló ennyire bejött:) És miért kaptad a különdíjat?

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, igyekszem írni a holnapi napról is, örülök, hogy ez tetszett! Sajnos a fotók nem a legjobbak, a kis vacak gépem ennyit tud, de biztos lesznek majd máshol a neten jó kis fotók is!

Zöldpötty, ez még a Dolce Vita szülinapi játékán nyert különdíjam volt, csak azóta nem nagyon mertem megkezdeni a márkás mandarinos olívaolajat, mert nem nagyon tudtam, mihez menne. Giuseppe szerint csokihoz is szuper, úgyhogy ha kicsit hidegebb lesz, valamilyen bonbonban is kipróbálom!
Hát, nem tudom, tudnak-e bármilyen bemutatót tartani Keserédesék ebben a melegben :( Akkor lehet, hogy holnap találkozunk!

Foodafok írta...

Köszi a beszámolót.

bévé írta...

Zsuzsi, szuper beszámolót rittyentettél! Sajnálom, hogy lemaradsz a bonbonkészítős szekcióról :(.

4Gyerek írta...

Hát ezt emígyen szombat első órájában 2 sör után élvezet volt olvasni. Na jó, nem a bosszankodós részét (ami abszolút jogos), hanem mert teljes őszínteséget olvasván kicsit odakívánkoznék.
Bár nekem az olajbogyó marad továbbra is kakukktojás. Nem tudom meggyőzhető lennék-e betenni a számba.
Ha jól értem, te sem rajongsz értük. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy olajbogyós praliné nem bukkan fel a kínálatodban.

Praliné Zsuzsi írta...

Foodafok, nincs mit!

Vera, örülök, hogy tetszik! És az ingyen újságokról (Joy, Éva, InStyle, CKM, Playboy - unatkozó férfiaknak, akiket barátnőjük/feleségük gasztroprogramra cipel?) nem is regéltem :) A bonbonozásról lehet, hogy le sem maradok, nem tudom, egyáltalán lesz-e vmi érdemi dolog belőle ilyen időben!

4Gyerek, én és olívabogyó folyamatos barátkozásban vagyunk, kicsirae összevágva pl. salátában megeszem. De az itt kóstoltakkal örök barátságot is kötnék!

Vianne írta...

Nagyon klassz lett Eri, köszi!!

Kíváncsi vagyok a holnapira is nagyon, én csak vasárnap megyek.
Sztem ne sajnâld h lemaradtàl a bonbonròl, nem hiszem h sok újat tanulnàl. Komolyan gondolom.

Èn azt sajnâlom nagyon h Ròzsavölgyi nem lesz, idèn ismèt díjat nyert a csokiival, ráadásul hàrmat:))
Varàzslat, amit az a làny csinàl!! Aki mèg nem kòstolta, kötelező!! Ő az egyetlen nemzetközi szinten jegyzett csokikészítőnk.

Vianne írta...

Ja, és a chocome-s tàblásforma: nekem is pont ilyen van, Goodwilles:)
Őt nagyon agyonhajpoljàk sztem érdemtelenül. Megveszi a pasztillàkat, megolvasztja, formàba önti, megszòrja. Ez azért messze van a csokikészítèstől az èn fogalmaim szerint. Csak jò a marketingje:)

Csiszèr Kati (Ròzsavölgyi) kakaòbabot vásárol ültetvènyről és ő maga dolgozza fel, aztân mindent a sajàt csokijával készìt.
Szòval, tőle lehetne sokat tanulni! De sajnos nem vàllal tanítvànyokat. Sajnàlom, de értem:)

Mary írta...

Nagyon igényes az írásod Eri! Jó volt olvasni! Jobb hogy nem tudok kimenni látva a sok szép edényt, formát!

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, azért remélem, nálad olvashatom majd vasárnap, hogy miről maradtam le! Igen, egyértelmű, hogy a Rózsavölgyi "a" csoki ma nálunk, de ők nem járnak ilyen rendezvényekre, nem nagyon hiszem, hogy szükségük lenne rá. Én is olvastam, hogy újabb díjakat nyertek! És igen, abban is egyetértünk, hogy ChocoMe-éknél a "csináld-magad" csoki ötlete jó (bár nem hiszem, h egyedülálló lenne a világon), de az életben nem fizetnék valamiért többezer forintot, amit otthon is simán meg lehet csinálni (csoki feltéttel megpakolva). Nekem most a mandarinos olívaolaj izgatja a fantáziám, Giuseppe szerint az jó lenne csokihoz, valamilyen bonbonban gondolkodom, csak kicsit hidegebb legyen előtte!
Viszont azt hittem, hogy a ChocoMe táblás forma az egyedi, hogy csináltatták vagy valami, hát vicces, hogy neked is ilyen van :)

Mary, örülök, hogy tetszett a beszámolóm! Tegnap jó sűrű volt a program, így igazából kísértésbe esni se volt időm, de már félek, ma mennyire leszek erős a sok edény meg szép konyhai cucc mellett :D

Bianka írta...

Nagyon tetszik a beszámolód és örülök, hogy nem maradtam le semmiről. Jogos a bosszankodásod. Én évente több borfesztiválra járok, ami több napos, legyen az a Vajdahunyad vár vagy a Skanzen stb... de meg van szervezve.

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, örülök, hogy tetszett a beszámoló! Én is szeretek borfesztekre járni, tavaly a balatonfüredi volt a kedvencünk :)

Zsuzsa írta...

Köszi a beszámolókat! :)
Kicsit örülök is, hogy messze lakom, mert szerintem anyagi csőd lett volna a szilikonformás stand közelébe merészkednem! :D A Cook-up volt kint?

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, nincs mit! Én is erősen szemeztem egy-két formával, de sajnos vagy nem, a szombati bankkártyás malőr végül spórolásra kényszerített. A Cook-up nem volt, legalábbis én nem emlékszem rá.

Zsuzsa írta...

A Kookta árulta őket?
Nekem a tökös kiszúró tetszik nagyon, és a fotódon lehet látni legalább, hogy mekkora! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nem, szerintem az a Gasztroshop volt, bár nem vagyok benne biztos. A Kookta volt, de ez nem az ő standjuk.

Vianne írta...

Eri!

A Fortina nem ecuadori csoki, hanem egy hàzasítàs ecuadori és ázsiai kakaòbabokbòl. Lágy, mediterràn ízvilàgú, jòl harmonizál a piros bogyòs gyümikkel. 65% kakaòtartalommal.
Goodwillnél lehet venni:) èn is hasznàlom idônkènt ha nem kapok Madagaszkart.

Vianne írta...

Zsuzsa!

A fotò alapjàn Cook-upnak tűnik nekem is, most nyílt egy itt mellettünk, pont ilyen. Ha kell vmi, szòlj csak!

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne és Zsuzsa, tényleg Cook-up, a DG honlapján lévő fotó alá is írták. Én még nem hallottam róluk, csak azért gondoltam a Gasztroshopot, mert ott sok a hasonló cucc.

Vianne, köszönöm a pontosítást! Nem néztem utána, csak a Food Show-n elhangzottakat idéztem, MG meg gondolom nem akarta bonyolítani :)