2011. június 16.

Meggybonbon ihlette jégkrém :)




Még a múlt héten Édes és Keserű posztját olvasgatva kaptam kedvet a jégkrémkészítésre. Gyors Facebook-os körkérdés után az is kiderült, hogy a jégkrémpálcikának is kiválóan alkalmas fa spatulát a legegyszerűbben gyógyszertárakban lehet beszerezni (köszi, Vera!). Mondjuk a jégkrémformámhoz (tavalyi lidlis) vannak műanyag pálcikák, de hát az nem olyan fílinges.
Meg is született a finom, hűsítő savanykás jégkrém saját termésű meggyből, némi konyakkal megspékelve. Aztán agyaltam, hogy felrakjam-e a blogra egyáltalán: ennek azért már tényleg nem sok köze van a bonbonokhoz, nekem meg  a blog indulásánál az alapkoncepcióm az volt, hogy ha bonbonos blog, akkor ott csak bonbonok, illetve bonbonokkal kapcsolatos posztok legyenek. De úgy tetszettek a szép rózsaszín jégkrémek a fotóimon! Így mégis úgy döntöttem, jöhet a blogra, indoklást meg 4Gyerektől kölcsönzök, aki a blog Facebook-oldalán ezt írta a jégkrémről: "Azért rokon a bonbonnal. Azok jó részéhez is használsz formát, ez is formában fagyott." Egy másik kedves olvasóm, Hédi pedig egy roppant frappáns nevet is ajánlott a kakukktojás-jégkrémemnek, így a poszt címét tőle kölcsönöztem. Lányok, copyright ügyében majd egyezkedünk, jó? :D



Hozzávalók 8 jégkrémhez:
- kb. 25 dkg meggy (magozva)
- 2 ek. mascarpone
- 2 ek. Metaxa (vagy más konyak)
- 2 dl tejszín
- méz vagy porcukor ízlés szerint

A hozzávalókat turmixgépben pürésítem, majd kóstolom, hogy elég-e az édesítés (és a konyak), kell-e még. (Ha át akarjuk passzírozni a meggyet, akkor persze külön kell turmixolni. Nekem speciel tetszik, ahogy a jégkrémet pettyezik a meggyhéj-darabok.) A masszát a jégkrémformába töltöm, majd belenyomkodom a fa spatulákat. Ha nincs jégkrémformánk, kisebb joghurtos poharakat is használhatunk jégkrémkészítésre: tálcára rakjuk a poharakat, megtöltjük, bele a pálca, és mehet a fagyasztóba.
Fogyasztás előtt érdemes pár percet hagyni szobahőmérsékleten a jégkrémet. Ha több lesz az alapmassza, mint amennyi a formába fér, akkor a maradék masszát simán berakom a hűtőbe, és ahogy fogy a jégkrém, onnan utántöltöm a formát.

A szép konyharuháért köszönet Gabi barátnémnak :)

28 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Jaj, de jó hogy feltetted!

Ennek a jégkrém receptnek ( meg a többinek is) itt a helye! :)

Aztán ha jön a hűvös idő, akkor jöhetnek újra a bonbon variációk.

Mary írta...

Csodás lett. :) Nekem is vannak ilyen formáim és még nem nagyon használtam őket! :D

Vianne írta...

Nagyon jò h felkerült, sztem nem kell olyan mereven tartani a bonbonos kereteket:) ez simàn belefér!! És nagyon guszta! Olyan jò h írtad a gyogyszertarat, hetek òta hajkurászom a pálcákat és sehol nincs:(
A forma is nagyon tuttin nèz ki! Ez tènyleg Lidl-s?? Mindig lemaradok ròla...:)

Emoke írta...

Jee! :) Simán tedd fel, jók ezek nagyon. :)

Vianne: a budaörsi ikeában van ilyen jégkrémkészítő. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, örülök, hogy tetszik!

Mary, itt a legfőbb ideje bevetni a formáidat! A nettó munka egy ilyen gyümis jégkrémmel 5 perc csak, és nagyon jól hűsít! :)

Vianne, persze, itt azért félig-meddig a poén kedvéért szenvedtem annyit a dolgon :D De azért tésztákat meg husikat már tényleg nem pakolok fel :)
A forma tényleg lidlis, tavaly jó előre kinéztük az akcióban, anya még nyitás után pár órával épphogy tudott szerezni három darabot (maguknak, nekem és az egyik barátnőmnek). És tényleg a budaörsi ikeában van jégkrémkészítő, asszem 500 ft-ért, 6 darabos.

Bence/Emőke, oké-oké :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, itt az ikeás forma linkje:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50187825
De esetleg érdemes még Vaterán, teszveszen is szétnézni! Vajon a Food-Packnek nincs?

Eszter írta...

Én is kedvet kaptam, köszi! ;-)

4Gyerek írta...

azért könnyű Katit táncba vinni, ha táncolhatnéka van, ugye?
Copyright ügyben szerintem símán kiegyezhet akárni egy ilyen pálcikás finomságért. jól gondolom?

amúgy mit tesz az a 2 kanál konyak a jégkrémmel? mármint a folyamatban mit segít/gátol?

ja, és megyek veszek meggyet. formám nincs, de ez nem lesz akadály a gyerekeimnél. a 2 kisebb csajom úgy is lefikázta ma az sk pillecukrot. így jártam.

Praliné Zsuzsi írta...

Eszter, de örülök!!!

4Gyerek, na jóóó, tényleg akart Kati táncolni :) Az alkohol két dolgot tesz a jégkrémmel: először is, megakadályozza, hogy túl keményre fagyjon a jégkrém (mert az alkohol maga nem fagy meg), és persze az ízével is ad pluszt. Én ált. mindig teszek a fagyikhoz, jégkrémekhez valamilyen alkoholt, de ha gyerekek (mondjuk 4 gyerek :D) is eszik belőle, simán kihagyhatod. Olyasmi az állaga egy ilyen házi gyümölcsjégkrémnek, mint a Calippónak.

Zsuzsa írta...

Jajjjderohadtjó! :D Ez volt az 1. benyomás... :) És itt a helye, ne izgulj, senki nem fog bereklamálni, ha felteszel ilyeneket! :) És egy ilyen forma sokkal könnyebben befér a mélyhűtőbe, mint a fagyigép! :)
A Cook-up-nál szerintem van, mert a DG beszámolós fotón láttam. De az sokkal drágább, mint az Ikeás, mondjuk a formája is más. Idén bezzeg nincs a Lidl-ben, pedig startolnék rá! :)

Vianne írta...

Köszi nagyon, ma úgyis megyek Ikeazni, megnèzem:))
Food-Pack-nál egyet làttam, az nem tetszett, lehet h jött azòta, már tervezem par hete h kiugrok, talán jövő hèten összejön.
Aldiban fagyiostya-készítő lesz jun.30-tòl!!

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, kösziiii! Hát igen, a Cook-up-féle az olyan 3000-3500 Ft körül van, és asszem csak négy darabos :( Hátha lesz még később a lidliben!

Vianne, de jó, remélem, kapsz!!! Fagyiostya-készítő már végképp nem férne el, de tavaly készítettem remek ostyatálkákat anélkül is: sütőbe megsütve, és azon melegében pohárra simítva tálka-alakra formáltam :) Van a Lebovitz-könyvben is sk. fagyitálka, akkor lehet megcsinálom, és felteszem majd!

4Gyerek írta...

Remélem nem lesz ismét közvélemény kutatás nyomán könyörgés és társai (hadd táncoljon Kati önszántából is :D ), gyorsban készítsd el újra azokat az ostyatálakat, pár katt, s jöhet róluk (is) ide a folyamat.
előre is köszönöööööööööm.
Itt Lidl talán mostanság lesz, átvették a Plus hálózatot. Csak sajna keret nincs kilátásban az ilyen akciós cuccokra. Hely az volna még a házban.

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, akkor hétvégére beütemezem az ostyatál-készítést, csak most, csak neked :) Jégkrémet meg remekül lehet fagyasztani joghurtos pohárkában is, ez ne tartson vissza!

4Gyerek írta...

fagyi, jégkrém meg hasonló jeges nyalánkságok készítése nem akadály. bonbon formákban csokizás nélkül is menő a családom tagjainál.
ostyatálért meg előre is hálás vagyok/leszek.

Gizi írta...

Jó hogy feltetted, most itt epekedek utána ebben a kánikulában. Isteni finom lehetett.:)

Zsuzsa írta...

Vianne, de jó!!!!! :)))) Már tavaly akartam venni fagyiostya sütőt, de sehol sem találtam! A végén még képes leszek nyitásra odamenni, pedig nagyon nehezen mászom elő! :)
Vettél ikeás formát?

Vianne írta...

Csajok!
Az Ikeaban elfogyott a jégkrémkèszítő forma. Sajnos még előttem:(( Minden évben így jârok...nekem vmi miatt ilyenem nem lehet...:) Marad a joghurtos pohar, illetve 100 forintosban vettem még tavaly, de az nem az igazi.

Zsuzsa!
Nekem azok a Cook-up-osok nem tetszenek sajnos:(
Holnap felhívom Food-Pack-et, úgyis beszèlnünk kell a már beígért játékròl. Kitaláltam a témát;))

Praliné Zsuzsi írta...

4Gyerek, már elkezdtem a keresést-ötletelést ostyatál-ügyben!

Gizi, köszönöm! Tényleg az volt :)

Zsuzsa, én tavaly egy csomószor láttam lidliben is. :)

Vianne, én is jártam így az Örsön az Ikeában még régebben: még ki volt írva a forma, de már elfogyott :( Majd igyekszem én is figyelni! Ha van Food-Packnek jégkrémformája, írd meg kérlek, én is reklámoznám :)

Gesztenye receptjei írta...

Szerintem is simán beleférnek ezek az édességek, hűsítők:-))
Nagyon klassz lett, az ízét pedig el tudom képzelni:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszi :) Sajnos már én is csak elképzelni tudom az ízét :)))

Bianka írta...

Még a fagyid is remekmű, jöhet még

Hecsedlicsi írta...

Nem ehhez a bejegyzéshez tartozik, én csak szeretném megkérdezni, hogy milyen tanácsaid vannak fehércsoki-olvasztás ügyben? Milyen márkájú fehér csokit szoktál használni, amely jól olvad? Mikróban/gőz felett/egyéb módon? Nekem olyan furán szokott felolvadni, nem lesz krémes, hanem morzsás-szerű lesz, a mikróban meg már volt, hogy megbarnult, de még mindig nem olvadt meg. Csak akkor sikerül, ha lereszelem és egy kis forró tejszínben feloldom, de van, amikor tejszín nélkül kéne...:)
Nagyon köszi!

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi, jön még :)

Hecsedlicsi, én viszonylag egyszerűbb fehércsokit használok: Lidlben veszem, és olyan lilás-pinkes a doboza, 200 gr. Sajnos a neve nem jut eszembe, de amikor legközelebb megyek, megnézem. Szeretem még az Aldiban kapható asszem Choceur nevűt is, ez olyan fehéres-sárgás dobozban van, szintén 200 gr. Ezek szépen felolvadnak, bár én nem mikrózom, a fehér csoki érzékenyebb jószág, és mikróban nem tudok annyira figyelni rá. Ha szemcsés, akkor az már túl lett melegítve.

Vianne írta...

Hecsedli!

Én vízgőz felett melegítem úgy hogy először ujjnyi vizet felforralok, mikor már forr, leveszem a tűzről és csak akkor teszem rá a tàlat a fehércsokival. Folyamatosan kevergesd közben és mikor màr majdnem teljesen felolvadt vedd le a gőzről és az apròbb darabkàkat màr így keverd szèt benne. A lènyeg hogy ne vàrd a gőz felett h ugyanolyan folyékony ès sima legyen mint az ét. Nagyon kényes jòszàg. Ha gyakran es nagyobb mennyisèget hasznalsz erdemes pl. a Metroban Callebaut-ot venni, 2,5 kg-os kiszerelésben kapni, de simàn jò a többi is. Én is LIDL-s fehéret hasznàltam sokàig.

Ditta tortái írta...

Nagyon jó recept,nagyon fincsi lehet,köszönjük Erinacea!:-)

Hecsedlicsi írta...

Nagyon köszönöm a tanácsokat!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Ditta, örülök, hogy tetszik :)