2011. június 5.

Tejcsokis diófagyi óriás bonbonnak álcázva



Az úgy volt, hogy nagy sikert arattam múltkor az epres jeges pralinéval. És elkezdtem agyalni a folytatáson. Mert az jó, ha néha egy-egy harapásnyi csokis bevonatú jégkrém van kéznél otthon, de ugye van, hogy egy emberesebb adagra fáj a fogunk. Sok fagyi, nagy adag csokiba csomagolva, ez kell ebben a melegben. Ekkor jutott eszembe a tavaszi kedvencem, a szilikon muffinformában készült tallérsorozat. Amihez hasonlót Emőke és Gesztenye is készített szép virág alakú szilikon formában. A virágformára még a tavasszal szerencsére én is lecsaptam az Aldi akciójában, így beugrott, hogy ezt kéne kicsokizni, majd jó nagy adag fagyival megtölteni, és így dizájnos kis fagyivirágokat prezentálni a családnak a vasárnapi ebéd záróakkordjaként.
Ezután már csak a belevaló fagyin gondolkodtam. Elővettem a fagyibibliámat, David Lebovitz The Perfect Scoop című könyvét, ami kötelező olvasmány minden fagyirajongó számára. Itt lapozgatva láttam meg a Gianduja Gelato nevű mogyorós-tejcsokis fagyit. Mogyoró nem volt otthon, de beugrott, hogy egy nemrég készített bonbonban a dió és a tejcsoki szuper párost alkottak, így a mogyit dióra cseréltem, plusz önszorgalomból még némi diógrillázzsal is feldobtam a fagyit. Hát, valami fantasztikus lett, nem túlzok. A virágformát nem kell vastagon kicsokizni, elég egy réteben, fagyasztás után simán kijön. A fagyit fagyigép nélkül is el lehet készíteni (én is úgy csináltam, mert Anyáéknál nincs fagyigép, az enyémet meg nem utaztatom :D), isteni krémes, sűrű, egyáltalán nem jeges, szuperül érződik benne a csoki és a dió is. Meg ahogy ropog a grillázs... Eltalált egy darab, semmi kétség.
Viszont elismerem, ez már tényleg nagy jóindulattal illeszthető csak be a bonbon-tematikába: kívül csokis, belül töltött, csak épp fagyival, és picit nagyobb, mint egy bonbon. De mindenképp meg akartam veletek osztani, mert szerintem a nyár egyik kedvenc villantós desszertje lehet: csak egy nagyobbacska szilikon forma kell (muffin, dizájnos virágos, bármilyen), és mehet bele a kedvenc házi fagyitok. Tuti siker, ígérem. Na, ki próbálja ki?



Hozzávalók 6 nagyobb adaghoz:
Tejcsokis diófagyi:
- 9 dkg darált dió + egy szűk maroknyi egész dió a grillázshoz
- 125 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 6 dkg cukor + 2-3 evőkanálnyi a grillázshoz
- csipet só
- 5 dkg tejcsokoládé
- 3 kisebb tojássárgája
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 81% Arriba Superieur)




A fagyihoz először összeöntöm a tejet, a tejszín felét, a cukrot, a sót és forráspontig melegítem. Lezárom alatta a gázt, beleöntöm a diót, és hagyom állni szobahőmérsékleten 2-3 órát. Ez az ún. infúziós módszer Lebovitz nagy kedvence, így, áztatással  nyeri ki az ízeket a fagyihoz pl. a kávénál, fahéjnál, kókusznál is. Miután kiázott a dió, leszűröm, és alaposan kinyomkodom a tejes-tejszínes lét, a diót pedig félreteszem, felhasználom valamilyen krémhez (vagy csak egyszerűen megeszem - nálam ez történt :D). A kikevert tojássárgákat a diós tejszínhez öntöm, és lassú tűzön besűrítem. Ha valaki a bonbonozáshoz már szerzett maghőmérőt, itt is tudja használni: kb. 78-80 fok körül sűrűsödik be a tojásos massza, ezen a hőfokon már az esetleges baktériumok is elpusztulnak. Miután besűrűsödött, hozzákeverem az apróra tört tejcsokit, és hozzáöntöm a maradék tejszínt. A masszát egy éjszakát állni hagyom a hűtőben, ezalatt tovább sűrűsödik.
Másnap a fagyimasszát a mélyhűtőbe teszem, hogy a formába töltés előtt előhűtsem kicsit. Ha fagyigéppel kevertetjük ki, akkor elég a kicsokizás után fagyigépbe tenni és elkészíteni benne. Ezután elkészítem a grillázst: a cukrot karamellizálom, és a sütőpapírra kirakott diószemekre öntöm a karamellt, majd hagyom kihűlni. Ha kihűlt, aprítógépben durvára aprítom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kicsokizom vele a szilikon muffin- vagy egyéb formát. Én belekanalaztam a mélyedésekbe egy-egy jó evőkanálnyi csokit, majd körben forgatva  a formát terítettem el az olvadt csokit, így egyenletes lett a csokizás. Ha ez megvan, mehet a forma a hűtőbe.



A fagyiba belekeverem a grillázs felét, majd a megszilárdult csokiburokba kanalazom a fagyit, hagyva helyet a lezáráshoz. Ezután két-három órára a fagyasztóba teszem a formát. Ha megfagyott a fagyi, a csoki maradékát megolvasztom és lehűtöm kb. 30 fokosra (nem kell a temperálással szórakozni itt már, úgyis rögtön megfagy a csoki, amint a fagyira tesszük). A fagyikra rákanalazok egy-egy evőkanálnyit, egy ecsettel eligazítom. Gyorsan kell dolgozni, mert megfagy a csoki seperc alatt. Kb. fél órára visszateszem a mélyhűtőbe, majd kifordítom a formából a fagyikat, és a maradék grillázzsal díszítve tálalom.



A fagyi ötlete (jó sok módosítással):
David Lebovitz: The Perfect Scoop. Ice creams, Sorbets, Granitas, and Sweet Accompaniments. 2007 (Gianduja Gelato). Könyvajánló itt.

18 megjegyzés :

Emoke írta...

Naaa!! :) épp elővettem a formát, hogy rakok bele fagyit :D:D:D Ez nagyon tuti!!! :D

BirgánAndi írta...

Hú, én biztos kipróbálom...csak fogyjak le!:) Mondjuk úgy augusztus-szeptember környékén már jó esélyes.

Ditta tortái írta...

Én biztos kifogom próbálni Erinacea,nagyon jó ötlet,és tényleg fantasztikusan mutatós!

Tücsök Bogár írta...

Ez valami fantasztikusan jó lehet! Vittem a receptet! :)

Gabi, a tortatanonc írta...

Már a múltkor is csodáltam az óriás bonbont, ami ebben a formában készült. Aztán múlt héten találtam is ilyen szilikon formát, nézegettem, aztán gondoltam, hogy úgyse használnám ki.
De hogy ez a csokis-fagyis, ez mekkora ötlet! Jó, tudom, hogy pár éve fut már "jégkrém" címszóval, na de akkor is! Ki kell próbálnom!

Gabi, a tortatanonc írta...

...közben látom, hogy ebben a formában Gesztenyénél készült bonbon. Hm, figyelmetlen voltam.
De ez az ötlet, ebben a formában - na meg a recept hozzá - egészen fenomenális!

Névtelen írta...

Ilyet még soha nem láttam, nem is olvastam. Tündér vagy!? Igen, egy "Bonbon tündér" blogját olvasom.
:-)

Gesztenye receptjei írta...

Erinacea!
Egyszerűen fantasztikus jó lett.
Nem fogod elhinni, valami hasonlóban gondolkodtam, csak eperfagyival, de nem próbáltam ki, mert ahol voltunk ott nem lehetett:-))

4Gyerek írta...

áááá, nekem nincs ekkora szilikon izém.
de majd megmondom a húgomnak. neki ecceris hozott a Jézuska

Nelli írta...

Eszméletlen milyen ötleteid vannak!Ízlett a tesódnak gondolom!:-)

Zsuzsa írta...

Húha! Ez nagyon szuper! :)))
Hamarosan visszatérek a konyhába, és ilyent nekem is kell csinálnom! Még van egy csomó mogyoróm. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Bence/Emőke, köszi! :) A fagyit is érdemes kipróbálni!!!

Andi, ha egy nem túl cukros gyümölcsfagyit raksz bele, magas kakaótartalmú étcsokival csinálod, és délelőtt eszed, akkor szerintem előbb is belefér!

Ditta, remélem, ízleni fog!

TücsökBogár, vidd egész nyugodtan! Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd, tudom nagy fagyisok vagytok :)

Gabi, a lényeg, hogy egy ilyesmi formát be kell szerezni a nyárra :D Legalább annyira alap, mint egy új fürdőruha :)

Jégmadár, köszi, nagyon kedves vagy!

Gesztenye, köszönöm! Hát igen, van ilyen, én is már egy ideje agyaltam ezen, csak a belevaló fagyinak szerettem volna valami extrát találni!

4Gyerek, pedig egy ilyen szilikon izé ezerféle dologra jó! Szóval névnapi/szülinapi listára felvenni :)

Nelli, köszi! Naná, kettő ilyen virágot betolt a tesóm a vasárnapi ebéd levezetéseként :)

Zsuzsa, hajrá! Én is ki akarom majd próbálni mogyoróval is!

Vianne írta...

Gyönyörűek! És biztos nagyon finom lehetett. Hétvégén én is fagyi-bonbonoztam, lesz is egy meglepim Neked a héten a blogon:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, ne már, most akkor fúrja addig az oldalam a kíváncsiság! Tessék minél előbb felrakni :D

Anditanti írta...

Szuper, szuper, szuper:))) Mit is írhatnék még erről a gyönyörűségről? Szerintem igenis illik a pralinés blogba. Kérek még ilyeneket:D

Bianka írta...

ÁÁÁÁ csak kapkodom a fejem, micsoda gyönyörűség

Zsuzsa írta...

Ez a szuper könyv németül is megjelent már? Rendelted, vagy könyvesboltban találtad?
Ja, azt ki is felejtettem, hogy a nyár úgyis bonbon-szünet, tehát bátran hozzál egyéb finomságokat! :) Szerintem sokan várjuk! :)))

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, köszönöm, igyekszem :)

Bianka, köszi, érdemes kipróbálni!

Zsuzsa, én tavaly rendeltem Amazonon. Azt sajnos nem tudom, van-e német fordítása, én angolul jobban tudok, így nem is néztem. Esetleg gugli? Ehhez hasonló dolgokat még hozok szerintem, de vannak még hagyományos bonbonok is talonban. Azért túl messzire nem merészkedek majd a bonbonos témától :)