2011. március 17.

Áfonyás - fehércsokis krémmel töltött praliné: VKF XLI.



Jelentem, a málna után rajongásomnak új tárgya lett: a fekete áfonya! Heidelberg egyik delikáteszében egy üveg feketeáfonya-befőttre bukkantam, persze rögtön az jutott az eszembe, hogy ebből milyen remek bonbont lehetne csinálni fehércsokis ganache-sal összepárosítva. Igazam is lett: az eredmény légiesen könnyű, eteti magát.
A krém pedig még egy okból toplistás nálam: LILA! Merthogy megrögzött lila-rajongó vagyok, jöhet minden, ami lila: ruha, cipő, táska, körömlakk, mobiltelefon (sajnos már eltört), ékszer... A receptet pedig sok szeretettel ajánlom Vianne-nak, aki szintén nagy kedvelője a lilának és a bonbonoknak!

Heidelbergi lila virág

Hozzávalók 12-15 darabhoz (a forma mélységétől függően):
- 15 dkg + 5,5 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg + 2 dkg feketeáfonya-befőtt vagy fagyasztott feketeáfonya vagy fagyasztott erdeigyümölcs
- fél mk. méz (nálam hársméz volt)
- pár csepp frissen csavart citromlé
- 1 ek. tejszín


A 15 dkg fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, hogy a csokiburok megszilárduljon.
A gyümölcsös ganache-hoz a 3 dkg feketeáfonya-befőttet villával összetöröm, hozzáadom a mézet, a citromlevet és tejszínt, majd kevergetve kb. egy percig forralom. Ezután az 5,5 dkg fehércsokit összevágom, és a gyümölcskrémbe szórom, majd addig keverem, míg egynemű krémet kapok. A ganache-t hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A bonbonhüvelyekbe egy kiskanál vagy habzsák segítségével beletöltöm a gyümölcsös ganache-t, majd mindegyik formába még 2-3 egész szem feketeáfonyát nyomok. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem, végül kifordítom belőle a bonbonokat.


Mivel a receptben a gyümölcspép édesítésére mézet használtam, szeretnék vele nevezni a VKF 41. fordulójára, ahol Mézigörl stílszerűen a mézet jelölte meg témaként.

26 megjegyzés :

Tatin írta...

Ó, de gyönyörű!

Micsoda elegancia, ez a mély lila a csoki fehérségével!

Bence/Emoke írta...

Hát ez sem rossz! :)) Vár téged egy kis meglepi...annyit csorgattam itt a nyálam, hogy megérdemled :)

Colors in the Kitchen írta...

Nagyon guszta! kérek belőle! :)

Erdős Éva írta...

Nagyon finomak lehetnek! Kívül , belül pedig nagyon tetszetős! Úgy meg kóstolnám!

Maryenne írta...

De szép színe van! :) Tutira finom lehet!:)

Erika írta...

Nagyon különleges, és éljenek a színek, melyek inspirálnak!

Reni írta...

Ezzel az a baj, hogy szerintem kapásból benyomnék belőle vagy harmincat :D
Csodás!

Erinacea írta...

Tatin, nekem is pont ez tetszett benne!

Bence/Emoke, nagyon köszönöm, hogy gondoltatok rám!

Colors, köszönöm szépen, gurítom :)

Éva, köszönöm, jó a színpárosítás :)

Mary, az volt, nagyon gyorsan elfogyott :)

Erika, egyetértek!

Reni, köszönöm!! Én előrelátóan nem csináltam harmincat :))) De szénhidrát napon bevállalhatod :D

Edó írta...

Nézz be hozzám kérlek!

Erinacea írta...

Edó, megyek, nézem!

Vianne írta...

Köszönöm Erinacea, hogy rám gondoltál!
Nagyon klassz lehetett, kár hogy csak képen élvezhetjük:)
Képzelem, mennyire meglepődhettek a kóstolói, hogy milyen gyönyörű lilaságot rejt a fehér külső.

Erinacea írta...

Vianne, hát igen, de tetszett mindenkinek :) Az a jó, hogy ez a gyönyörű lila szín mindenféle színezék meg mesterséges cucc nélkül lett :)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Erinacea!
Ez is szuper lett.
Egyszer össze kellene jönnünk, szervezhetnénk egy bonbonos találkozót, aztán jól kibeszélnénk a bonbonokat:-))

Erinacea írta...

Gesztenye, köszi! Komolyan, ezen én is gondolkodtam már! Tényleg tök jó lenne megismerkedni a többi bonbonossal, meg persze jó kis kóstolót tartani!

Ditta írta...

Erinacea,fantasztikus mint mindig!:-)

Majd nézzél be hozzám kérlek!:-)

Nelli írta...

Kedves Erinacea!Légyszíves látogass el hozzám!:-)

Erinacea írta...

Ditta, Nelli, köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!

Ottis írta...

Nézz be hozzám légy szíves: http://ottisfoz.blogspot.com/2011/03/dijozon.html

Foodafok írta...

Nagyon szépek lettek.

Viki írta...

Teljesen elaléltam a színtőlm, a formától, a gyönyörtől. Még nem jutottam el csak addig, hogy van formám, na de najd egyszer...... (most sajnos egy kicsit más dolgok állnak a középpontban, de biztos minden elmulik egszer)......... s akkor hozzáláthatok a finomságok kipróbálásához.

Erinacea írta...

Ottis, köszönöm szépen!

Foodafok, köszi, örülök, hogy tetszik :)

Viki, nagyon kedves vagy, köszönöm! Ha eljutsz a formák kipróbálásáig, írj nyugodtan, ha van bármi kérdésed!

vanocska írta...

elkészitettem a bonbont néhány változtattással,az áfonyabefött helyett meggybeföttet használtam és áfonyadarabkás fehércsokit használtam a kikenéshez(amitől tartottam de felesleges volt,megolvadt szépen)..nagy sikert aratott!köszönöm a receptet ha beszerzek áfonyabeföttet azzal is elkészitem.

Erinacea írta...

Szia vanocska! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és főleg, hogy sikert aratott :) Nagyon finom lehet meggyel is, meg biztos úgy is gyönyörű lett a színe a tölteléknek!

Juli írta...

friss áfonyából is ilyen szép lila lehet? csak mert az áfonya belseje világos színű...

Praliné Zsuzsi írta...

Friss áfonyából halványabb, szürkéslilás lesz inkább, annak a színén én egy kis liofilizált áfonyával (porrá őrölve) szoktam javítani néha. Az "áfonya" címkére kattintva látsz olyan bonbonokat is: http://www.pralineparadicsom.hu/search/label/%C3%A1fonya.

Juli írta...

Nincs liofilizált áfonyám, ezért gyorsan csináltam egy kis üveg befőttet az áfonyából...másnap el is készült a bonbon :) nagyon finom, és szép lila lett!