A praliné neve némi helyesbítést igényel, csak nem akartam egy kilométeres nevet adni neki. Tehát egészen pontosan három rétegű pralinéról van szó: egy vékony réteg málnapálinkás étcsokiganache és egy réteg marcipán fog közre egy réteg tavaszias málnazselét. Málnazselés bonbon már korábban is készült a Praliné Paradicsomban, de ott csak étcsokiganache-sal kombináltam. A három rétegű változat összetettebb ízélményt ad a kóstolónak.
A bevonáshoz most fehércsokit használtam. Elismerem, itt a gombhoz varrtam a kabátot, ugyanis a szép, tavaszias barna-rózsaszín mintás transzferfóliám barna színű étcsokin nem mutatott volna. A fehércsokis bevonással azonban gyorsnak kell lenni: a meleg fehércsoki ugyanis megolvaszthatja az étcsokiganache-t, ami aztán megszínezi a maradék bevonócsokit. Ha valaki ezt a macerát ki akarja kerülni, akkor egész egyszerűen étcsokival vonja be a kockákat fehércsoki helyett, úgy is nagyon finom lesz!
Hozzávalók:
- 5 dkg marcipánmassza
- 1 dl málnabefőttlé (nálam ez volt maradékban, de nyugodtan lehet átpasszírozott málnapürét használni)
- 2 db zselatinlap (Dr. Oetker)
- 5 dkg étcsokoládé
- 0,25 dl tejszín
- 1 ek. málnapálinka
- 15 dkg fehércsokoládé
A marcipánt kinyújtom, és a lapot egy 10 x 10 cm-es krémeskeretbe vagy más szögletes edénybe fektetem.
A zselatinlapokat beáztatom. A málnabefőttlét vagy málnapürét megmelegítem, majd a zselatinlapokat feloldom benne. Ekkor lehet ebbe is löttyinteni egy korty málnapálinkát. Miután kicsit hűlt, a marcipánlapra öntöm a krémeskeretbe. Hűtőbe teszem, míg a zselé teljesen megdermed.
A tejszínt megmelegítem, majd beleteszem az apróra tört-vágott étcsokit, és addig keverem, míg a csoki megolvad. Hozzákeverem a málnapálinkát. A ganache-t kevergetve kicsit kihűtöm, majd a málnazselé tetejére adagolom, és egyenletesen eloszlatom rajta. Ezután ismét hűtő következik, míg a ganache is megszilárdul.
Ekkor óvatosan körbevágom a krémeskeretet, és megfordítom a három rétegű kockát, tehát a ganache lesz alul, a marcipán pedig fölül. A nagy kockát 12 kicsi kockára vágom.
A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a kockákat. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne olvadjon meg a ganache-réteg. Minden frissen megmártott kocka tetejére egy előre levágott transzferfólia-darabot nyomok, és rásimítom, hogy ne maradjanak a fólia és a csoki között légbuborékok. Miután a csoki megszilárdult, óvatosan lehúzom a fóliát.
Ha nincs transzferfóliánk, akkor pl. étcsoki-csíkokkal is díszíthetjük a kockákat.
20 megjegyzés :
Ez a transzferfólia nagyon jó dolog.Óvatosan kell vele bánni, de megéri olyan szép lesz!:-)
Ez nagyon jó lett!! :)
Ez az üde kinézet! Igazi tavaszias hangulat valóban.
A málna étcsokival bármikor jöhet, kedvenc párositásom.
Szuper lett!
Nagyon guszták és málnások..!
Szépségesek! Szívesen megkóstolgatnám őket, egyiket a másik után. :)))
Nekem is annyira bejön a fólia
mekkora találmány a transzfefólia. úgy feldobja az a kis rózsaszín-barna kombináció a fehér falatkákat.
Szép külsőt ad szerintem is a fólia!Méretre mekkorák a pralinéid?
Nagyon fincsi lehet,gyönyörűek mint mindig!Csak tényleg a tavasz jöhetne már!:-)
Nelli, szerintem is!
Benc-E-mőke, köszi!
Tatin, nekem is nagy kedvencem, most valahogy málna-kattanásom van :)
Gesztenye, köszi, kedves vagy!
Erika, köszönöm szépen!
Bianka, igen, nagyon jól lehet vele díszíteni!
Egycsipet, mi is így tettünk, egyik a másik után igen gyorsan elfogyott :)
4Gyerek, bizony!
Mary, olyan 2,5 x 3 cm-es darabok lettek.
Ditta, itt Heidelbergben már tiszta tavasz van, gyönyörű napsütés!
Ez megint nagyon guszta lett:)) Meg tudnám őket kóstolgatni. (Attól tartok, nekem is málna-kattanásom van.)
Anditanti, köszi! A málna-kattanás folytatódott, a héten még két málnás bonbon jön, remélem, nem lesz nagyon unalmas :)
Köszönöm válaszod!:)
Mary, nagyon szívesen! :)
Ernicea, nem is tudom meddig lehet ezt még fokozni.Csupa-csupa nagyon finom bonbont készítesz!Ez a málnás nekem már megint telitalálat!
Ottis, nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszenek! Most épp a málna nálam a favorit, úgyhogy lesz még bőven :)
Tényleg hozza a tavasz feelinget:) szépek lettek!
Küldhetnél kicsit a napfényből, meg a lágy szellőből...
Vianne, köszi! Majd igyekszek küldeni :)
Proteáz lesz az az enzim, nem a bromelin. - tudom, nem mai a beszélgetés. :)
Megjegyzés küldése