2011. március 5.

Tavaszváró málnazselés - marcipános kocka






A praliné neve némi helyesbítést igényel, csak nem akartam egy kilométeres nevet adni neki. Tehát egészen pontosan három rétegű pralinéról van szó: egy vékony réteg málnapálinkás étcsokiganache és egy réteg marcipán fog közre egy réteg tavaszias málnazselét. Málnazselés bonbon már korábban is készült a Praliné Paradicsomban, de ott csak étcsokiganache-sal kombináltam. A három rétegű változat összetettebb ízélményt ad a kóstolónak.
A bevonáshoz most fehércsokit használtam. Elismerem, itt a gombhoz varrtam a kabátot, ugyanis a szép, tavaszias barna-rózsaszín mintás transzferfóliám barna színű étcsokin nem mutatott volna. A fehércsokis bevonással azonban gyorsnak kell lenni: a meleg fehércsoki ugyanis megolvaszthatja az étcsokiganache-t, ami aztán megszínezi a maradék bevonócsokit. Ha valaki ezt a macerát ki akarja kerülni, akkor egész egyszerűen étcsokival vonja be a kockákat fehércsoki helyett, úgy is nagyon finom lesz!



Hozzávalók:
- 5 dkg marcipánmassza
- 1 dl málnabefőttlé (nálam ez volt maradékban, de nyugodtan lehet átpasszírozott málnapürét használni)
- 2 db zselatinlap (Dr. Oetker)
- 5 dkg étcsokoládé
- 0,25 dl tejszín
- 1 ek. málnapálinka
- 15 dkg fehércsokoládé

A marcipánt kinyújtom, és a lapot egy 10 x 10 cm-es krémeskeretbe vagy más szögletes edénybe fektetem.
A zselatinlapokat beáztatom. A málnabefőttlét vagy málnapürét megmelegítem, majd a zselatinlapokat feloldom benne. Ekkor lehet ebbe is löttyinteni egy korty málnapálinkát. Miután kicsit hűlt, a marcipánlapra öntöm a krémeskeretbe. Hűtőbe teszem, míg a zselé teljesen megdermed.
A tejszínt megmelegítem, majd beleteszem az apróra tört-vágott étcsokit, és addig keverem, míg a csoki megolvad. Hozzákeverem a málnapálinkát. A ganache-t kevergetve kicsit kihűtöm, majd a málnazselé tetejére adagolom, és egyenletesen eloszlatom rajta. Ezután ismét hűtő következik, míg a ganache is megszilárdul.
Ekkor óvatosan körbevágom a krémeskeretet, és megfordítom a három rétegű kockát, tehát a ganache lesz alul, a marcipán pedig fölül. A nagy kockát 12 kicsi kockára vágom.
A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a kockákat. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne olvadjon meg a ganache-réteg. Minden frissen megmártott kocka tetejére egy előre levágott transzferfólia-darabot nyomok, és rásimítom, hogy ne maradjanak a fólia és a csoki között légbuborékok. Miután a csoki megszilárdult, óvatosan lehúzom a fóliát.
Ha nincs transzferfóliánk, akkor pl. étcsoki-csíkokkal is díszíthetjük a kockákat.


20 megjegyzés :

Nelli írta...

Ez a transzferfólia nagyon jó dolog.Óvatosan kell vele bánni, de megéri olyan szép lesz!:-)

Emoke írta...

Ez nagyon jó lett!! :)

BirgánAndi írta...

Ez az üde kinézet! Igazi tavaszias hangulat valóban.
A málna étcsokival bármikor jöhet, kedvenc párositásom.

Gesztenye receptjei írta...

Szuper lett!

Erika írta...

Nagyon guszták és málnások..!

egycsipet írta...

Szépségesek! Szívesen megkóstolgatnám őket, egyiket a másik után. :)))

Bianka írta...

Nekem is annyira bejön a fólia

4Gyerek írta...

mekkora találmány a transzfefólia. úgy feldobja az a kis rózsaszín-barna kombináció a fehér falatkákat.

Mary írta...

Szép külsőt ad szerintem is a fólia!Méretre mekkorák a pralinéid?

Ditta tortái írta...

Nagyon fincsi lehet,gyönyörűek mint mindig!Csak tényleg a tavasz jöhetne már!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, szerintem is!

Benc-E-mőke, köszi!

Tatin, nekem is nagy kedvencem, most valahogy málna-kattanásom van :)

Gesztenye, köszi, kedves vagy!

Erika, köszönöm szépen!

Bianka, igen, nagyon jól lehet vele díszíteni!


Egycsipet, mi is így tettünk, egyik a másik után igen gyorsan elfogyott :)

4Gyerek, bizony!

Mary, olyan 2,5 x 3 cm-es darabok lettek.

Ditta, itt Heidelbergben már tiszta tavasz van, gyönyörű napsütés!

Anditanti írta...

Ez megint nagyon guszta lett:)) Meg tudnám őket kóstolgatni. (Attól tartok, nekem is málna-kattanásom van.)

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, köszi! A málna-kattanás folytatódott, a héten még két málnás bonbon jön, remélem, nem lesz nagyon unalmas :)

Mary írta...

Köszönöm válaszod!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, nagyon szívesen! :)

Ottis írta...

Ernicea, nem is tudom meddig lehet ezt még fokozni.Csupa-csupa nagyon finom bonbont készítesz!Ez a málnás nekem már megint telitalálat!

Praliné Zsuzsi írta...

Ottis, nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszenek! Most épp a málna nálam a favorit, úgyhogy lesz még bőven :)

Vianne írta...

Tényleg hozza a tavasz feelinget:) szépek lettek!
Küldhetnél kicsit a napfényből, meg a lágy szellőből...

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, köszi! Majd igyekszek küldeni :)

Névtelen írta...

Proteáz lesz az az enzim, nem a bromelin. - tudom, nem mai a beszélgetés. :)