2011. március 28.

Marcipános málnakrémmel töltött praliné



Az elmúlt hétvégém bonbonilag a maradékhasznosítás jegyében telt: mivel ez volt egy időre az utolsó hétvégém Heidelbergben, így fel kellett használnom a hűtőben árválkodó bonbonnak valókat. Mi volt itthon? Egy kis maréknyi fagyasztott málna, egy megkezdett darab marcipán, maradék tejszín, és jó adag fehércsoki. A málnáról és a marcipánról mindjárt beugrott az a videó, amin Wagner Bea a Keserédesből ínycsiklandó málna-marcipános bonbont készít. A videót érdemes megnézni, nagyon hangulatos, és nagyon szépen látszik, hogy dolgozik egy profi a polikarbonát formákkal (én is a polikarbonát formáim kipróbálására gyúrok elméletben, így többször megnéztem már; a héten, remélem, a gyakorlati kipróbálásra is sor kerül!). Tehát a maradékok egy részéből málnás-marcipános praliné készült, néhány módosítással. Tudom, már kismillió málnás bonbon van a blogon, de a marcipánnal isteni páros, és valami egész fantasztikus állaga van, érdemes kipróbálni!!!


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 marék (fagyasztott) málna
- 2 ek. málnapálinka
- 3 dkg marcipán
- 1 mk. méz
- kb. 3 ek. tejszín
- 3 dkg + 10 dkg fehércsokoládé


A málnára előző este rálöttyintem a málnapálinkát, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a málnát pürésítem, majd átpasszírozom, hogy a magoktól megszabaduljak. A pürét a mézzel kb. 5 percig forralom, míg picit besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a tejszínt, majd a marcipánt belereszelem, és addig kevergetem-melegítem az elegyet, míg egynemű masszát nem kapok. Ha ez megvan, lehúzom a tűzről, és beledobom az apróra vágott 3 dkg fehércsokit, összekavarom, míg a csoki elolvad. A krémet félrerakom hűlni. Ha túl sűrűnek érzem, még egy kis málnapálinkával vagy tejszínnel lehet hígítani.
A 10 dkg fehércsokit megolvasztom és temperálom (ettől lesz olyan szép fényes, mint a képen), majd kikenem vele a szilikonforma mélyedéseit. Érdemes kétszer, én csak egyszer tettem, így az oldalaknál egy picit átüt a töltelék. A kikenések után hűtőben 20 percig dermesztem a csokiburkot.
A mélyedésekbe habzsák segítségével beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet a lezáráshoz is. Visszateszem egy kis időre a hűtőbe.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.



A Facebookra már megérkeztek az első képek a húsvéti játékra. Gyertek, bonbonozásra fel!

23 megjegyzés :

Tatin írta...

Nem hiszed el, szinte éreztem az ízét ennek a finomságnak, amikor olvastam a hozzávalókat. :)

Bianka írta...

Gyönyörű

DebiGabi írta...

Szívesen megkóstolnám (ezt is):D
Imádok mindent, amiben marcipán és még málna is van!!!

Bence/Emoke írta...

csurog a nyálam! :D Alkohol kell bele! kíváncsi vagyok már a polikarbonát formára :D

Maryenne írta...

Csodásak mint mindig!:)

Anditanti írta...

Kicsit se bánom, hogy ez is málnás. Sőt, külön köszönet érte, mert ezt is nagyon szeretem,... azaz csak szeretném:D

Erika írta...

Ez hihetetlen!
A málnafüggők...! Ugyanis tegnap én is málnás szivecskéket gyártottam, majd küldöm játszani őket!:))
Ui: nem lettem ilyen szépek!

Ditta írta...

Gyönyörű benne az a málnakrém,meg az egész:-)

egycsipet írta...

Csodásan néz ki! :O

4Gyerek írta...

eszméletlen vagy.
de ez így a csúcs. másképp hova járnánk ahol tuti rendszeresen nyálat lehet csorgatni?

Erinacea írta...

Tatin, csináld meg, nagyon fog ízleni!

Bianka, köszi!

DebiGabi, köszönöm, én is így vagyok ezzel! Hidd el, ez sem nehezebb, mint a macaron :)

Bence/Emőke, engem már megevett a kíváncsiság :) A málnapálesz magában is jöhet kanalas orvosságnak:)

Mary, köszönöm szépen!

Anditanti, lesz majd kóstoló neked :D

Erika, várom nagyon, kíváncsi vagyok, nálad milyen lett!

Ditta, köszönöm!

Egycsipet, hát még az íze :)

4Gyere, nagyon aranyos vagy :) Igyekszem nyálcsorgató dolgokat felrakni! Remélem, Te is játszol majd!

BéVé írta...

Atyagatya! Ez nagyon csábítóóóóóóóóóó!!:)))

Nelli írta...

El nem tudom képzelni, honnan jönnek az ötleteid!:-)Elképesztően finom lehet!
Alig várom mindig, hogy a félbevágott képhez érjek!:-)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Ez is szuper lett, étcsokival is működne nálam:-)

Zsiri írta...

Uh, ez nem semmi, nagyon guszta lett!

Erinacea írta...

Vera, majd csinálok neked kóstolót! :)

Nelli, nagyon sok mindenről eszembe tud jutni egy-egy új bonbon, de speciel itt a videó tálcán kínálta az ötletet :)

Gesztenye, köszi! A fehércsokiból volt több maradék, így lett az a burok, meg a gyülömcsöseket szeretem is azzal, de tutira finom étcsokival is!

Zsiri, köszönöm szépen!

Erika írta...

Szia!
Ismét írok, mivel szeretem a blogod, küldök "egy jó szót", ami egy játék kezdete is!:)

családi tűzhely írta...

Szeretettel küldök Neked "egy jó szót":)

Erinacea írta...

Erika, Családi tűzhely, nagyon szépen köszönöm!

4Gyerek írta...

oké-oké....igyekszem addig valamit még összedobni. remélem sikerül.
ha nem, akkor majd keresek egyet az archívumból.

Erinacea írta...

4Gyerek, addig még több mint 2 hét van, hajrá!

Vianne írta...

Nagyon csábító!! Látom a málnaszerelem nem lankad:)
Teljesen egyetértek, hozzám is begyűrűzött, a napokban felteszem majd ami készült belőle

Erinacea írta...

Vianne, nem bizony, sőt! Kíváncsi vagyok, mi készült nálad!