Az elmúlt hétvégém bonbonilag a maradékhasznosítás jegyében telt: mivel ez volt egy időre az utolsó hétvégém Heidelbergben, így fel kellett használnom a hűtőben árválkodó bonbonnak valókat. Mi volt itthon? Egy kis maréknyi fagyasztott málna, egy megkezdett darab marcipán, maradék tejszín, és jó adag fehércsoki. A málnáról és a marcipánról mindjárt beugrott az a videó, amin Wagner Bea a Keserédesből ínycsiklandó málna-marcipános bonbont készít. A videót érdemes megnézni, nagyon hangulatos, és nagyon szépen látszik, hogy dolgozik egy profi a polikarbonát formákkal (én is a polikarbonát formáim kipróbálására gyúrok elméletben, így többször megnéztem már; a héten, remélem, a gyakorlati kipróbálásra is sor kerül!). Tehát a maradékok egy részéből málnás-marcipános praliné készült, néhány módosítással. Tudom, már kismillió málnás bonbon van a blogon, de a marcipánnal isteni páros, és valami egész fantasztikus állaga van, érdemes kipróbálni!!!
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 marék (fagyasztott) málna
- 2 ek. málnapálinka
- 3 dkg marcipán
- 1 mk. méz
- kb. 3 ek. tejszín
A málnára előző este rálöttyintem a málnapálinkát, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a málnát pürésítem, majd átpasszírozom, hogy a magoktól megszabaduljak. A pürét a mézzel kb. 5 percig forralom, míg picit besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a tejszínt, majd a marcipánt belereszelem, és addig kevergetem-melegítem az elegyet, míg egynemű masszát nem kapok. Ha ez megvan, lehúzom a tűzről, és beledobom az apróra vágott 3 dkg fehércsokit, összekavarom, míg a csoki elolvad. A krémet félrerakom hűlni. Ha túl sűrűnek érzem, még egy kis málnapálinkával vagy tejszínnel lehet hígítani.
A 10 dkg fehércsokit megolvasztom és temperálom (ettől lesz olyan szép fényes, mint a képen), majd kikenem vele a szilikonforma mélyedéseit. Érdemes kétszer, én csak egyszer tettem, így az oldalaknál egy picit átüt a töltelék. A kikenések után hűtőben 20 percig dermesztem a csokiburkot.
A mélyedésekbe habzsák segítségével beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet a lezáráshoz is. Visszateszem egy kis időre a hűtőbe.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
A Facebookra már megérkeztek az első képek a húsvéti játékra. Gyertek, bonbonozásra fel!
23 megjegyzés :
Nem hiszed el, szinte éreztem az ízét ennek a finomságnak, amikor olvastam a hozzávalókat. :)
Gyönyörű
Szívesen megkóstolnám (ezt is):D
Imádok mindent, amiben marcipán és még málna is van!!!
csurog a nyálam! :D Alkohol kell bele! kíváncsi vagyok már a polikarbonát formára :D
Csodásak mint mindig!:)
Kicsit se bánom, hogy ez is málnás. Sőt, külön köszönet érte, mert ezt is nagyon szeretem,... azaz csak szeretném:D
Ez hihetetlen!
A málnafüggők...! Ugyanis tegnap én is málnás szivecskéket gyártottam, majd küldöm játszani őket!:))
Ui: nem lettem ilyen szépek!
Gyönyörű benne az a málnakrém,meg az egész:-)
Csodásan néz ki! :O
eszméletlen vagy.
de ez így a csúcs. másképp hova járnánk ahol tuti rendszeresen nyálat lehet csorgatni?
Tatin, csináld meg, nagyon fog ízleni!
Bianka, köszi!
DebiGabi, köszönöm, én is így vagyok ezzel! Hidd el, ez sem nehezebb, mint a macaron :)
Bence/Emőke, engem már megevett a kíváncsiság :) A málnapálesz magában is jöhet kanalas orvosságnak:)
Mary, köszönöm szépen!
Anditanti, lesz majd kóstoló neked :D
Erika, várom nagyon, kíváncsi vagyok, nálad milyen lett!
Ditta, köszönöm!
Egycsipet, hát még az íze :)
4Gyere, nagyon aranyos vagy :) Igyekszem nyálcsorgató dolgokat felrakni! Remélem, Te is játszol majd!
Atyagatya! Ez nagyon csábítóóóóóóóóóó!!:)))
El nem tudom képzelni, honnan jönnek az ötleteid!:-)Elképesztően finom lehet!
Alig várom mindig, hogy a félbevágott képhez érjek!:-)
Ez is szuper lett, étcsokival is működne nálam:-)
Uh, ez nem semmi, nagyon guszta lett!
Vera, majd csinálok neked kóstolót! :)
Nelli, nagyon sok mindenről eszembe tud jutni egy-egy új bonbon, de speciel itt a videó tálcán kínálta az ötletet :)
Gesztenye, köszi! A fehércsokiból volt több maradék, így lett az a burok, meg a gyülömcsöseket szeretem is azzal, de tutira finom étcsokival is!
Zsiri, köszönöm szépen!
Szia!
Ismét írok, mivel szeretem a blogod, küldök "egy jó szót", ami egy játék kezdete is!:)
Szeretettel küldök Neked "egy jó szót":)
Erika, Családi tűzhely, nagyon szépen köszönöm!
oké-oké....igyekszem addig valamit még összedobni. remélem sikerül.
ha nem, akkor majd keresek egyet az archívumból.
4Gyerek, addig még több mint 2 hét van, hajrá!
Nagyon csábító!! Látom a málnaszerelem nem lankad:)
Teljesen egyetértek, hozzám is begyűrűzött, a napokban felteszem majd ami készült belőle
Vianne, nem bizony, sőt! Kíváncsi vagyok, mi készült nálad!
Megjegyzés küldése