2011. március 23.

Málna - csokimousse praliné



Az úgy kezdődött, hogy a párom rákattant a csokimousse-szal töltött Lindt csokikra. Nekem persze eszembe jutott, hogy ezt bonbon-formátumban remekül lehetne reprodukálni; úgyis régen ki akartam próbálni a mousse-t. A remek tojásmentes mousse-receptet (brrr, nyers tojást soha!) és a mousse bonbonba bújtatásának az alapötletét Gesztenyétől vettem, köszönöm neki! Persze azért nem bírtam ki, és vittem egy kis csavart a dologba: a málnapálinkával felturbózott, kesernyés étcsoki-mousse-t málnapürével házasítottam össze - itt az ötletadó ismét csak a Lindt volt, amelynek van egy mousse és valamilyen gyümölcsréteg sorozata is. És a végeredmény? Habkönnyű mousse, élénkpiros, üde málnaíz... ez most a kedvencem!

Hozzávalók 15 darabhoz:
Étcsokimousse:
- 6db marshmallow cukor
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)
- fél vaníliarúd
- 1 ek. málnapálinka
Málnapüré:
- egy marék málna (nálam fagyasztott volt)
- 1 tk. méz
- pár csepp frissen csavart citromlé
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)



Először a mousse-t készítem el. Fél deci tejszínt a vaníliarúd magjaival felforralok, lehúzom a tűzhelyről, majd beledobom a marshmallow cukrokat és az összedarabolt étcsokit. Addig kavarom, míg a csoki és a pillecukor teljesen elolvad, és egynemű masszát kapok. Ekkor hozzákverem a málnapálinkát. Ezután kemény habbá verem a maradék (jól behűtött) 2 dl tejszínt, és a csokis masszába forgatom óvatosan. A mousse-t kihűtöm. (Ebből a mennyiségből kb. két bögrényi adag lesz, persze ennyi nem kell a bonbonokba, de biztos vagyok benne, hogy magában is gyorsan elkopik.)
A málnapüréhez a málnát összetöröm villával vagy botmixerrel, ha a magok zavaróak (nekem nem), akkor át lehet törni szitán. A málnapépet a mézzel és a citromlével kb. 10 percig alacsony lángon forralom, hogy jól besűrűsödjön. Ha kész, kihűtöm.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy mélyebb szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul.
A csokihüvelyek aljába habzsák segítségével töltök egy keveset a málnapüréből. A málnapüré tetejére mousse-t adagolok, de hagyni kell helyet a lezáráshoz is. A bonbonformát rövid időre hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat.



Lehetetlen ellenállni...


Az előző posztban már emlegetett díjat közben Citromhabtól is megkaptam, nagyon szépen köszönöm neki itt is, hogy gondolt rám! Most is szeretettel ajánlom minden kedves bloggertársnak és olvasónak!

23 megjegyzés :

Tatin írta...

Ez a csúcs! Ennyi finomságot összehozni egy ilyen pici bonbonba! Gyönyörű, és biztos isteni is.
Ügyes voltál megint nagyon. :)

Ceffa írta...

Drága Erinacea!!

Tőlem is fogadd nagyon sok szerettel azt a díjat:)))
Nagyon szeretek nálad csemegézni!!

Erika írta...

Nem lehet betelni ezekkel a málnás finomságokkal. Szuperül néz ki, és a mousse...!

Maryenne írta...

Gyönyörűek! Érzem a málna ízét a számba! :)

Anditanti írta...

Jaj ne, ez igazi merénylet. Málnapüré!! Csokimousse!! A legjobb párosítás, ami létezik:) Mikor kóstolható?

Anditanti írta...

Majdnem elfelejtettem megemlékezni a félbevágott darabról:( Hát az valami gyönyörűséges:)))) Köszönet érte, még csak így "látványilag" is:D

Chef Viki írta...

Istenem... Mélyről jövő, hosszan elnyújtott sóhaj :-)

Ez a kombó valami csoda! Szívesen lennék egy tesztkóstoló csapat tagja :-DD

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Szuper lett, nagyon jó párosítás:-)
Nagyon szép a félbevágott bonbon:-))

Turák Kinga írta...

folyik a nyálam! :)

Nelli írta...

Málnás!Maradt még egy kicsi?:-)Későn jöttem szerintem!
Honnan jut eszedbe ennyi ötlet?

Ditta írta...

Gyönyörű mint mindig,a fotók csodásak,a bonbonokat nagyon megenném:-)

Erinacea írta...

Tatin, nagyon szépen köszönöm!

Ceffa, itt is köszönöm, hogy gondoltál rám, örülök, hogy szeretsz itt csemegézni :)

Erika, hát igen, ez most a kedvencem :)

Mary, köszönöm! :)

Anditanti, Húsvétkor kóstolhatod :)

Chef Viki, köszönöm! Ez a kombó engem is levett a lábamról! Akkor üdv a tesztcsapatban :)

Gesztenye, köszi, meg a szuper mousse-receptet is! Magában is jól elfogyott a maradék :)

Kinga, érdemes kipróbálni! :)

Nelli, egy darab árválkodik még, az akkor a tied :) Hát látod, fenn leírtam, a Lindt csokit koppintottam, bár annak pont nem volt málnás-mousse-os.

Ditta, nagyon köszönöm!

Ami írta...

Fantasztikus! :) Nagyon ízlene,azt hiszem :)

Bianka írta...

Az utolsó kép nagyon gyilkos:)

Erinacea írta...

Ami, köszönöm! Tutira ízlene, próbáld ki!

Bianka, :D Szívesen cserélnék egy kis kacsamájra nálad!

Viki írta...

ÓÓÓÓ ÚÚÚÚÚÚÚ ---- csak ennyi jött ki a torkomon:) na meg az, hogy húúúúú de jó lenne. Én még mindig nem mertem hozzáfogni a formák megtöltéséhez, igaz, hogy arra várok: legyen egy szabad napom, amikor senki sem zavar.

S amiért még jöttem: hoztam Neked "
EGY JÓ SZó"-t, s hogy miért is ? Elsősorban azért mert nagyon megérdemled még akkor is, ha naponta sok-sok jó szót kapsz, másodsorban pedig imádok itt Nálad "nyalakodni"

S hogy tudd miről is van szó, kérlek kövesd ezt a linket.

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Erinacea írta...

Viki, nagyon kedves vagy, egy-egy jó szó mindig jólesik, különösen Tőled, akitől olyan sokat tanulok! A formától meg nem kell félni, csak 1-2 szabad órácska, és kezdj bele a kísérletezésbe! Megyek, nézem a linket is!

Raindrop írta...

Szenzációsan néz ki.
Megpróbálom megcsinálni, bár nem sok reményt fűzök hozzá, hogy sikerül. :)

Erinacea írta...

Raindrop, köszi!Én meg biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog! Majd írd meg, hogy ízlett!

Vianne írta...

:)hihetetlen mennyire egyre jár az agyunk:) így a távolból is...
Nagyon jó lett!!
engem is nagyon elkapott anno, mikor Gesztenyénél láttam, azóta mozog bennem, a hétvégén remélem végre időm is lesz megalkotni. Ezzel jövök majd játszani Hozzád:)

Erinacea írta...

Vianne, hát igen, ez már tényleg hihetetlen :) Ez nagy kedvencem most! Azóta csavartam egyet a mousse-on, majd jön az is, de sok tervem van még vele! Várom a te alkotásod is!

Edit írta...

Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez működik a sima bolti pillecukorral is? Ami ilyen rózsaszín-fehér?

Praliné Zsuzsi írta...

Edit, persze, én eddig mindig bolti pillecukrot használtam mousse-hoz (házit nagyon ritkán csinálok, de akkor ízesítettet, a mousse-hoz jobb a semlegesebb ízű).