Az úgy kezdődött, hogy a párom rákattant a csokimousse-szal töltött Lindt csokikra. Nekem persze eszembe jutott, hogy ezt bonbon-formátumban remekül lehetne reprodukálni; úgyis régen ki akartam próbálni a mousse-t. A remek tojásmentes mousse-receptet (brrr, nyers tojást soha!) és a mousse bonbonba bújtatásának az alapötletét Gesztenyétől vettem, köszönöm neki! Persze azért nem bírtam ki, és vittem egy kis csavart a dologba: a málnapálinkával felturbózott, kesernyés étcsoki-mousse-t málnapürével házasítottam össze - itt az ötletadó ismét csak a Lindt volt, amelynek van egy mousse és valamilyen gyümölcsréteg sorozata is. És a végeredmény? Habkönnyű mousse, élénkpiros, üde málnaíz... ez most a kedvencem!
Hozzávalók 15 darabhoz:
Étcsokimousse:
- 6db marshmallow cukor
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)
- fél vaníliarúd
- 1 ek. málnapálinka
Málnapüré:
- egy marék málna (nálam fagyasztott volt)
- 1 tk. méz
- pár csepp frissen csavart citromlé
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)
Először a mousse-t készítem el. Fél deci tejszínt a vaníliarúd magjaival felforralok, lehúzom a tűzhelyről, majd beledobom a marshmallow cukrokat és az összedarabolt étcsokit. Addig kavarom, míg a csoki és a pillecukor teljesen elolvad, és egynemű masszát kapok. Ekkor hozzákverem a málnapálinkát. Ezután kemény habbá verem a maradék (jól behűtött) 2 dl tejszínt, és a csokis masszába forgatom óvatosan. A mousse-t kihűtöm. (Ebből a mennyiségből kb. két bögrényi adag lesz, persze ennyi nem kell a bonbonokba, de biztos vagyok benne, hogy magában is gyorsan elkopik.)
A málnapüréhez a málnát összetöröm villával vagy botmixerrel, ha a magok zavaróak (nekem nem), akkor át lehet törni szitán. A málnapépet a mézzel és a citromlével kb. 10 percig alacsony lángon forralom, hogy jól besűrűsödjön. Ha kész, kihűtöm.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy mélyebb szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul.
A csokihüvelyek aljába habzsák segítségével töltök egy keveset a málnapüréből. A málnapüré tetejére mousse-t adagolok, de hagyni kell helyet a lezáráshoz is. A bonbonformát rövid időre hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat.
Lehetetlen ellenállni... |
Az előző posztban már emlegetett díjat közben Citromhabtól is megkaptam, nagyon szépen köszönöm neki itt is, hogy gondolt rám! Most is szeretettel ajánlom minden kedves bloggertársnak és olvasónak!
23 megjegyzés :
Ez a csúcs! Ennyi finomságot összehozni egy ilyen pici bonbonba! Gyönyörű, és biztos isteni is.
Ügyes voltál megint nagyon. :)
Drága Erinacea!!
Tőlem is fogadd nagyon sok szerettel azt a díjat:)))
Nagyon szeretek nálad csemegézni!!
Nem lehet betelni ezekkel a málnás finomságokkal. Szuperül néz ki, és a mousse...!
Gyönyörűek! Érzem a málna ízét a számba! :)
Jaj ne, ez igazi merénylet. Málnapüré!! Csokimousse!! A legjobb párosítás, ami létezik:) Mikor kóstolható?
Majdnem elfelejtettem megemlékezni a félbevágott darabról:( Hát az valami gyönyörűséges:)))) Köszönet érte, még csak így "látványilag" is:D
Istenem... Mélyről jövő, hosszan elnyújtott sóhaj :-)
Ez a kombó valami csoda! Szívesen lennék egy tesztkóstoló csapat tagja :-DD
Szuper lett, nagyon jó párosítás:-)
Nagyon szép a félbevágott bonbon:-))
folyik a nyálam! :)
Málnás!Maradt még egy kicsi?:-)Későn jöttem szerintem!
Honnan jut eszedbe ennyi ötlet?
Gyönyörű mint mindig,a fotók csodásak,a bonbonokat nagyon megenném:-)
Tatin, nagyon szépen köszönöm!
Ceffa, itt is köszönöm, hogy gondoltál rám, örülök, hogy szeretsz itt csemegézni :)
Erika, hát igen, ez most a kedvencem :)
Mary, köszönöm! :)
Anditanti, Húsvétkor kóstolhatod :)
Chef Viki, köszönöm! Ez a kombó engem is levett a lábamról! Akkor üdv a tesztcsapatban :)
Gesztenye, köszi, meg a szuper mousse-receptet is! Magában is jól elfogyott a maradék :)
Kinga, érdemes kipróbálni! :)
Nelli, egy darab árválkodik még, az akkor a tied :) Hát látod, fenn leírtam, a Lindt csokit koppintottam, bár annak pont nem volt málnás-mousse-os.
Ditta, nagyon köszönöm!
Fantasztikus! :) Nagyon ízlene,azt hiszem :)
Az utolsó kép nagyon gyilkos:)
Ami, köszönöm! Tutira ízlene, próbáld ki!
Bianka, :D Szívesen cserélnék egy kis kacsamájra nálad!
ÓÓÓÓ ÚÚÚÚÚÚÚ ---- csak ennyi jött ki a torkomon:) na meg az, hogy húúúúú de jó lenne. Én még mindig nem mertem hozzáfogni a formák megtöltéséhez, igaz, hogy arra várok: legyen egy szabad napom, amikor senki sem zavar.
S amiért még jöttem: hoztam Neked "
EGY JÓ SZó"-t, s hogy miért is ? Elsősorban azért mert nagyon megérdemled még akkor is, ha naponta sok-sok jó szót kapsz, másodsorban pedig imádok itt Nálad "nyalakodni"
S hogy tudd miről is van szó, kérlek kövesd ezt a linket.
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Viki, nagyon kedves vagy, egy-egy jó szó mindig jólesik, különösen Tőled, akitől olyan sokat tanulok! A formától meg nem kell félni, csak 1-2 szabad órácska, és kezdj bele a kísérletezésbe! Megyek, nézem a linket is!
Szenzációsan néz ki.
Megpróbálom megcsinálni, bár nem sok reményt fűzök hozzá, hogy sikerül. :)
Raindrop, köszi!Én meg biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog! Majd írd meg, hogy ízlett!
:)hihetetlen mennyire egyre jár az agyunk:) így a távolból is...
Nagyon jó lett!!
engem is nagyon elkapott anno, mikor Gesztenyénél láttam, azóta mozog bennem, a hétvégén remélem végre időm is lesz megalkotni. Ezzel jövök majd játszani Hozzád:)
Vianne, hát igen, ez már tényleg hihetetlen :) Ez nagy kedvencem most! Azóta csavartam egyet a mousse-on, majd jön az is, de sok tervem van még vele! Várom a te alkotásod is!
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez működik a sima bolti pillecukorral is? Ami ilyen rózsaszín-fehér?
Edit, persze, én eddig mindig bolti pillecukrot használtam mousse-hoz (házit nagyon ritkán csinálok, de akkor ízesítettet, a mousse-hoz jobb a semlegesebb ízű).
Megjegyzés küldése