2011. március 21.

Áfonyazselés - marcipános tallér



Még a múlt hétvégén nagyon belelendültem a tallérkészítésbe, így nemcsak a már posztolt mézes - szilvás tallér készült a Praliné Paradicsomban, hanem áfonyazselés tallér is. A zselés réteget a Pilóta piskótatallér ihlette, de piskóta helyett egy réteg marcipánnal került tallérformába. A csokiburok ezúttal fehércsokiból készült, ami nekem jól passzolt az áfonyazselés réteghez.


Hozzávalók 6 tallérhoz:
- 8 dkg fehércsokoládé
- kb. fél deci feketeáfonya-püré (befőttből vagy fagyasztottból villával összetörve)
- fél Dr. Oetker zselatinlap
- kb. 3 dkg marcipánmassza


A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy ecset segítségével egy szilikon muffinsütő alját és az oldalát kb. fél centis magasságig. Akkor kentük ki jól a formát, ha a csokiréteg alatt nem látszik ki a muffinsütő (általában élénk) színe. A formát ekkor hűtőbe teszem, hogy a csoki visszaszilárduljon.
A zselatinlapot beáztatom hideg vízbe. A feketeáfonya-pürét kb. egy percig forralom, majd feloldom benne  a zselatinlapot. A zselét állni hagyom.
Ha a zselé szobahőmérsékletűre hűlt, megkenem vele a tallérok alját, de a tallérok szélénél néhány milliméternyit kihagyok, hogy a tallér tetejét képező csokiréteg jól zárjon majd. A marcipánmasszát vékonyra nyújtom, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy üdítős kupakkal (a muffinforma aljának méretétől függően) 12 darab lapocskát szaggatok úgy, hogy ezek is néhány milliméterrel kisebbek legyenek, mint a muffinforma alja. A lapocskákat a zselére fektetem, és óvatosan rányomom.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, és lezárom vele a tallérokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a tallérokat a muffinformából.



Az elmúlt napokban rengeteg kedves bloggertársamtól kaptam díjat: a Balhétterem szerzőitől, Dittától, Edótól, Ottistól, Nellitől és Latsiától. Köszönöm szépen mindegyikőjüknek! A díjat pedig  - mivel már jól körbejárt ez a díj is :) - ajánlom szeretettel minden bloggertársamnak és olvasóimnak!



22 megjegyzés :

Tatin írta...

Nagyon jó kis párositás az áfonya- marcipán-fehércsoki. És újfent gyönyörü az áfonya lilája a csoki fehérségével!

4Gyerek írta...

vajon miért kívánatos ez is?
meg miért nem bírt kigurulni az autópályáig ha múlt hét végén készültek a tallérkák?

(múltkor a fekete lyuk elnyelte a hozzászólásom, nekem meg nem volt erőm 2 szót sem újraírni)

Maryenne írta...

Csodálatosan szép lett!:)

Mézeskalács írta...

ÚÚÚ, de nagyon jó! Eszméletlen szuper ötlet ez a muffinsütős megoldás!!! Ez az ízpárosítás pedig nagyon szívemből való!:)))

egycsipet írta...

Hű, ez mennyire jóóó lehet!

Citromhab írta...

Eri, ez egyszerűen gyönyörű és az ízkombináció is tökéletes!!

Anditanti írta...

Szép és biztos finom is!

Piszke írta...

Anthon Berg cuccok jutnak eszembe... a kedvencem...

Erinacea írta...

Tatin, nekem is nagyon tetszik :) Az meg csak véletlen volt, hogy egy picit átütött a zselé az egyik talléron, így az sokkal fotogénebb lett :)

4Gyerek, remélem, már jobban vagy, örülök, hogy itt vagy!!!

Mary, köszönöm szépen!

Mézeskalács, köszi! Mondjuk a muffinsütő kreatív használatának ötletét Narancslekvár Verától csórtam :)

Egycsipet, az volt :)

Citromhab, köszönöm szépen!

Anditanti, bizony :D

Piszke, annyit mondogatjátok, már komolyan megkóstolom :)

Ditta írta...

Gyönyörűségesek lettek!:-)

Colors in the Kitchen írta...

Erinacea! Ez a talléros megoldás nagyon tetszik! Jó kis kalóriabomba lehet, mert jó nagy :D áfonyásan bármi jöhet! :)

Bianka írta...

Nagyon gusztusos

Nelli írta...

Most lecsúszna egy két tallér!:-)Annyira szépek!

Citromhab írta...

Eri, kérlek nézz be hozzám:-)
http://citromhab.blogspot.com/2011/03/dijozon.html

Erinacea írta...

Ditta, köszönöm szépen!

Colors, próbáld ki, jó kis móka a tallérozás! Ja, és igaz, hogy széles, de vééékony, szóval neeem is hízlal :)

Bianka, köszi Neked is!

Nelli, köszönöm szépen, majd gurítok feléd :)

Citromhab, megyek!

mariam írta...

Erinacea, itt mindig annyi finomság van, hogy csak nagyokat nyelek! :-)
Ezer szerencsém, hogy nem vagyok ilyen ügyes és türelmes, mert már több mázsa lennék...

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon klassz lett ez is.
Kérdésem az lenne, hogy amikor kifordítod nem pattan el?

Erinacea írta...

mariam, nagyon köszönöm! Az az igazság, hogy én már a félbevágott példányokkal jól eltelek, így a többit a család kénytelen bevállalni :)

Gesztenye, köszi neked is! Nem, egy sem pattant még el. A félbevágott képen látszik, hogy milyen vastagon van kicsokizva. De nagyon könnyen kijön, alig kell nyomni a formát. Csak figyelni kell, hogy pl. muffinsütés után ne maradjon zsíros a forma.

Gabi írta...

Elkészítettem, szőlő-áfonya lekvárral..
Nem tudom a marcipánt hogyan lehet rendesen kinyújtani ,nekem egy idő után nagyon ragadt.
Kicsit töménynek éreztem, gondolom a fehér csoki miatt.
De ez a szilikonos muffin forma nagyon jó!:)

Erinacea írta...

Gabi, én a marcipánt két lap szilikonos sütőpapír között nyújtom, úgy nem ragad. Igen, ez édesszájúaknak van, illetve nálam az áfonyás rész csak lájtosan volt édesítve, az picit ellensúlyozta.

Gabi írta...

Szilikonos sütőpapír? Nem is hallottam még róla, de szétnézek :)
Ez a szőlő-áfonya lekvár házi készítésű, ez sem annyira édes, de valószínűleg vastagon csokiztam..Mindenesetre jó ajándék lett:)

Erinacea írta...

Csak sima tapadásmentes sütőpapírra gondoltam :) Máshol olvastam, hogy plusz porcukorral szórva nyújtják a marcipánt, de az nekem nem jön be, elég édes az magában is, nem kell hozzá plusz porcukor :)