2012. július 9.

Epres cheesecake fagyiszendvics



Sok-sok blogon láttam már különféle gyümölcsös cheesecake-fagyikat, amelyeknek általában az a közös vonásuk, hogy egy sajtkrém (általában Philadelphia) alapú, gyümölcsös fagyit dúsítanak kekszmorzsával, kekszdarabokkal. Már régen ki akartam próbálni ezt a fagyit, hiszen a sajttorta is nagy kedvencem. Én azonban nem kekszmorzsák formájában csempésztem a fagyiba a sajttorta kekszes alapját, hanem sajttorta-szendvicset készítettem: a Philadelphia sajtos, epres fagyit két vékony zabkeksz közé töltöttem be. A fagyialapot a fahéjas-ringlószilvás jégkrémnél leírt, és jól vizsgázott sütős módszerrel készítettem: az epret cukorral és balzsamecettel sütöttem össze, így vesztett víztartalmából, és plusz karamelles ízt kapott.



Hozzávalók 6 fagyiszendvicshez:
Fagyialap:
- 15 dkg eper
- 1-2 ek. cukor
- 2 tk. balzsamecet
- 4 púpos ek. Philadelphia krémsajt
- 3 tk. nyírfa porcukor/sima porcukor (ízlés szerint mehet több is)
- 1 kk. vaníliakivonat
- 6 ek. habtejszín
Zabkeksz:*
- 12 dkg liszt (nálam tönköly fehérliszt)
- 10 dkg zabpehely
- 1 tk. sütőpor
- 2-3 tekerésnyi tengeri só
- 2 ek. xilit/cukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás

*A zabkeksz kiindulási receptjét Chef Vikinél találtam, nagyon finom, omlós! Ebből az adagból valamivel több lesz, mint amennyi a sajttorta-fagyiszendvicsekhez kell, de biztos el fog fogyni! 



A zabkekszhez a zabpelyhet aprítógépben finomra aprítom, majd a többi hozzávalóval egy tálba teszem, és összegyúrom. A tésztagombócot kb. egy órára hűtőbe teszem fóliába csomagolva. Utána lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtom, és 12 nagy kört szaggatok belőle a fagyiszendvicsekhez. Lehet pohárral, vagy desszertgyűrűvel szaggatni a köröket; én 7 cm átmérőjű desszertgyűrűvel szaggattam. A maradék tésztából egyszerűen diónyi darabokat csíptem, majd a két kezem között kilapítottam koronggá. 180 fokon kb. 20 percig, pirulásig sütöm. Hagyom kihűlni, majd légmentesen zárható dobozban tárolom.

Jöhet a fagyialap. Az epret megtisztítom, majd a nagyobb darabokat félbe/negyedekbe vágom, és sütőpapírral bélelt tepsin szétterítem. Megszórom a cukorral és balzsamecettel, kicsit összeforgatom, majd 150 fokon 30-40 percig sütöm. Hagyom kihűlni. Utána a sült epret, a Philadelphia sajtot, a nyírfa porcukrot, a vaníliakivonatot és a habtejszínt összeturmixolom.

Én desszertgyűrűkben állítottam össze a fagyiszendvicseket: a gyűrűk alját-oldalát alufóliával kibélelem, alulra egy kekszet teszek, rá a fagyialapból adagolok, majd újabb keksz jön. Alufóliával befedem a gyűrűk tetejét, és egy tálcán megy a fagyasztóba. Másik lehetőség, hogy először fagyigépben kikeverjük a fagyialapot, vagy dobozba téve kicsit fagyasztjuk, majd amikor már sűrűbb állagúra fagyott, rákanalazzuk a kekszekre, és óvatosan rányomjuk a második kekszet a tetejükre, majd a szendvicseket egy dobozban vagy tálcán addig fagyasztjuk, míg a fagyi teljesen megfagy. A fagyott jégkrémszendvicseket utána érdemes egy zárható mikródobozban tárolni a fagyasztóban, és fogyasztás előtt 5-10 perccel kivenni a fagyasztóból.


5 megjegyzés :

Nelli írta...

Ez a tallér hihetetlenül finom lehet!Ötletekből pedig sosem fogysz ki!:-)))
Ügyes vagy!

gionetta írta...

Szuper! Nálunk most készült eperfagyi. A következő adag majd balzsamecetes lesz! Köszi az ötletet! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, igen, nagyon-nagyon finom volt így együtt :)) Ötletek meg szerencsére mindig vannak a tarsolyomban ;)

Gionetta, tuti ízleni fog a balzsamecetes verzió is!

Mrs Moore írta...

ez egy fantasztikusan jó 5let :)

Praliné Zsuzsi írta...

Mrs Moore, köszii :)