2012. május 3.

Csíkos áfonya & kávé mousse csokicsészében



Nagyon inspirálónak találtam Dolce Vita kávés játékát, ahol a Nespresso új gyümölcsös aromájú kávéjához kell desszerteket készíteni. Most egy lépéssel továbbmentem, és összehoztam a gyümölcsöt és a kávét egyetlen édességben. Hogyan? Készítettem egy lágy áfonyamousse-t és egy könnyű-habos kávémousse-t fehér csokiból, majd liofilizált áfonyával ízesített-színezett fehércsoki-csészékbe töltöttem a mousse-okat úgy ügyeskedve, hogy csíkos kávé-áfonya mousse legyen a végeredmény.
Ilyen kombinációt még sosem próbáltam, de az áfonya és a kávé hihetetlenül jól passzolt egymáshoz!

Úgy látszik, ez a játékok időszaka, a két Patricius-borhoz kreált bonbonok után Rosalia-bonbont készítettem, mostanában pedig kávéra hangolódok. Nagyon élvezem az ilyen kötött témájú játékokat, remek kihívás különböző ízekhez bonbont kreálni. De a kizárólag lájkolásra épülő játékokból továbbra sem kérek, nem látom értelmét.

Hozzávalók kb. 15 csokicsészéhez:
Kétféle mousse:
- 1 kk. instant kávé 2 ek. habtejszínben feloldva vagy 1,5 ek. eszpresszó
- 3 db nagyobb pillecukor (marshmallow)
- 1 ek. beforralt áfonyapüré (kb. egy maréknyi áfonyából)
- 1-2 tk. liofilizált áfonyapor
- 7 dkg fehér csokoládé
- 1 dl habtejszín
Csokicsészék:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 2 tk. liofilizált áfonyapor



Először a mousse-okat készítem el. Az áfonyát leturmixolom, majd szűrőn átpasszírozom, és beforralom - a beforralt áfonyapüréből jó egy evőkanálnyira van szükség. Az egy deci habtejszínből két evőkanálnyi megmelegítek, és ebben felolvasztom az apróra tört fehér csokit és az apróra tépkedett pillecukrokat. Az így kapott masszát két egyenlő részre osztom: az egyikhez hozzákeverem a kávét, a másikhoz pedig az áfonyapürét és a liofilizált áfonyaport (a szép mélylila színét az áfonyamousse a lio áfonyaportól kapja, anélkül picit szürkésebb lesz, de ugyanúgy finom), mindkét masszát szobahőmérsékletűre hűtöm. A maradék habtejszínt kemény habbá verem, és a két massza között elosztom, beleforgatom a két masszába. A mousse-okat 4-5 órára (én egy egész éjszakára) hűtőbe teszem.
Elkészítem a csokicsészéket liofilizált áfonyaporral színezett fehér csokiból. Lehet az itt leírt módon szilikon vagy papirkapszlikkal csinálni, én most polikarbonát formában csináltam, mert rájöttem, hogy a csepp alakú mágneses polikarbonát formámban príma csészéket lehet gyártani. Csak a csokiburkot öntöttem ki, hűtöttem, majd kifordítottam a csepp alakú csészéket a formából.
Jöhet a mousse betöltése. Még Tücsök Bogár egyik macaronos posztjánál olvastam ezt a csíkozós ötletet; az elv ugyanaz, mint a csíkos fogkrémeknél. Fogok három eldobható habzsákot, az egyikbe töltök pár kanál kávémousse-t, a másikba pár kanál áfonyamousse-t, majd a két zsákot beleteszem a harmadik zsákba egymás mellé, amelyre a díszítő fejet is rátettem. Így fog kinézni nagyjából:



Ezután a csészékbe kinyomom a mousse-okat, végül csoki-kávészemekkel és áfonyával díszítem.

8 megjegyzés :

gionetta írta...

Hát Zsuzsi! Ez megint nagyon ott van! Biztos nagyon finom lehet. Ezek nekem is ízlenének, mert a boltban kapható bonbonokat és csokit nem szeretem. Kivétel a nagyon sötét, keserű csokoládé.

Adél (Afraa) írta...

Gyönyörűek lettek!
Nem vagyok egy nagy kávés, de így, gyümölccsel kombinálva nagyon szívesen megkóstolnám.

Csúcs ez a csíkozós technika :)

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, köszönöm szépen! Alapesetben a kávét szeretem étcsokival párosítani, de úgy éreztem, hogy ha itt a kávés mousse étcsokival (és nem fehérrel) készül, akkor a gyümölcsöt túlságosan elnyomná. Magában én is fekete csokit szeretek enni, olyan 70% körülit :)

Adél, nagyon köszi :) A csíkozós technika nekem is bejött :)

Böbe írta...

Zsuzsi eszméletlen jól néznek ki ! Nagyon megkóstolnám:)

Praliné Zsuzsi írta...

Böbe, köszi! Érdemes kipróbálni ;)

NYAMMM írta...

Brutális lett:) Bárcsak nekem is menne:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nyamm, szerintem ultrasimán menne neked, a príma macaronjaid után! :)

Dolce Vita írta...

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2012/05/naora-nyertesek.html