2012. február 17.

Tonkababos - mogyorónugátos praliné & új dizájn



Teljesen új ruhába öltözött a blog! Az új dizájn ismét Kovács Andinak köszönhető, aki az előző Praliné Paradicsomos, bonbonzabáló Pufisünnel díszített logót is készítette. A régi logó elkészülte óta Andi ebben az irányban kezdett továbbtanulni, és még az idei év elején ő keresett meg, hogy a számítógépes grafikai alapismeretek órájára a blogom dizájnjának az elkészítését választaná. Az órai projekthez ugyanis egy választott (akár fiktív) vállalkozás kisarculatát kellett megtervezni, így jött Andinak az ötlet, hogy akár az elkezdett munkát folytathatná is. Én meg úgy örültem ennek a lehetőségnek, mintha csak a lottóötöst nyertem volna meg :)) Andi újratervezte, minimalizálta a blog logóját - de természetesen a bonbonzabáló Pufisün mint főszereplő megmaradt! Készült szuper fejléc és háttér is, sőt, még PraliParis névjegykártyám is lett, meg bonbondobozba tehető leírás, hátha egyszer ezekre is szükség lesz :)

Andi, itt is nagyon-nagyon köszönöm, hihetetlenül tetszik!!!!

***

És akkor jöhet az egyszerű, de  - a tonkabab aromájának köszönhetően - nagyszerű recept is! A tonkabab nagy kedvenc lett, semmi kétség. Most egy nagyon egyszerű mogyorónugátos tölteléket turbóztam fel vele: tejcsoki, mogyorónugát, tejszín, tonkabab. Isteni illatos, fűszeres, krémes lett!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 0,4 dl tejszín
- 1 tonkabab (Culinarisban kapható otthon vagy Ezerfűszer - Fény utcai piac; helyette fahéjat is bátran használhatunk!)
- 5 dkg tejcsoki (nálam Milka Noisette)
- 3 dkg mogyorónugát
- 20 dkg étcsoki
- bronzos ehető csillámpor a díszítéshez (elhagyható)



Először a tölteléket készítem el. A tejszínbe belereszelem egy finom reszelőn a tonkababot, majd megmelegítem a tejszínt. Hozzáadom a nugátot és a tejcsokit darabokra törve, majd addig keverem, míg egynemű tölteléket nem kapok. Hagyom kihűlni.
A forma mélyedéseit egy ecsettel kikenem a csillámporral. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a szilikon vagy polikarbonát formámban. Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki megszilárdul.
A tölteléket egy habzsák vagy nejlonzsák segítségével beadagolom a csokihüvelyekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem a formát egy rövid időre.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.


9 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Ó, ez a vékony csoki burok! Igazi mestermunka! :))

Nagyon aranyos lett az új dizájn, jó pofák a cuki kis bonbonok a fejlécben! :D

Katucikonyha, írta...

Nagyon édes az új ruci, gratulálok a személyi dizájneredhez. Mellé pedig tonkabab?! Te ma elkényeztetsz! :-)

Seffer Lilla írta...

Megint egy szuper bonbon, és tetszik az új design...:)

Judyt írta...

Nyammi, tonkabab :) Neked köszönhetően rákattantam teljesen ;) Meg a család is... Már alig van a nyereményből :S :) Nekem is tetszik az új külső, lehet érdeklődni, hogy ki csinálta? :)

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, köszönöm szépen!! A dizájn nekem is nagyon tetszik :)

Katuci, igyekeztem :D

Lilla, örülök, hogy neked is tetszik!

Judyt, örülök, hogy bejött a tonkabab! Írok neked mélt!

Petra írta...

Klassz lett az új dizájn! Mostanában a sünikről mindig te jutsz eszembe. :DDD
A bonbon csodás, az a rész érdekelt, hogy a lüszter-festéket mikor és hogyan használod. Gondolom ez szilikon forma esetében is így működik. Jól gondolom?

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, köszönöm, örülök, hogy tetszik! Szilikonnal még sosem használtam lüsztert, de ugyanúgy, kicsokizás előtt vinném fel a felületre!

Unknown írta...

Nagyon fincsi bonbon lehet. Nagyon klassz az új arculat, bár nekem hiányzik a régi pufisün :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszi! :) Azért a régi Pufisün se veszett el, a letölthető naptár címlapján is ő van, meg a FB-képek között is megvan :) De szerintem cuki az új is!