2011. február 13.

Hogyan díszítsük a pralinékat?

A szilikonformában készített bonbonok a forma kialakításánál fogva már önmagukban is mutatósak, így nem feltétlenül szükséges ezeket már külön díszíteni. A kézzel mártott kocka alakú bonbonokat és golyókat azonban érdemes mindenképp valahogy kidíszíteni, hogy egyénivé tegyük alkotásunkat. Most a díszítéshez szedtem csokorba ötleteket.

1. Alapanyag rászórásával
Sokszor értelemszerűen adódik, hogy a bonbonban felhasznált (egyik) alapanyag tér vissza a díszítésben. Így a díszítő elem elárulja a bonbon kóstolójának, hogy milyen ízre számítson. Amit rászórunk, tulajdonképp bármilyen összetevő lehet: összetört vagy egész magvak, kókuszreszelék, vékonyra vágott aszalt gyümölcs, szálas tea, kávészem... csak a fantáziánk szab határt az ötleteknek. Fontos, hogy a díszítő elem ízében harmonizáljon a bonbonnal, tehát vagy az egyik összetevő jelenjen meg a díszítésben, vagy egy, az összetevőkkel harmonizáló íz. Néhány példa:

Gyömbéres - zöld teás praliné gyömbérrel díszítve

Diós - borzselés kocka

2. Dekortermékek rászórásával/rárakásával
Léteznek már kifejezetten bonbonok, sütemények díszítésére különböző dekortermékek, ilyen az ehető csillámpor, a cukorgyöngy, fekete/fehér csokireszelék, díszítő csokilapok stb. Itt érdemes figyelni, hogy a díszítés harmonizáljon a bonbon színével, stílusával. Néhány példa:


Szilvapálinkás marcipángolyó csillámporral

Kávés - vaníliás praliné cukorgyönggyel

3. Hengergetés
A csokiba mártott golyókat meghengergethetjük: különböző durvára tört-aprított magvakban (dió, mandula, mogyoró, stb.), csokiforgácsban, kakaóban, fahéjas porcukorban. Lehet játszani a színekkel és a textúrákkal. Néhány példa:

Barackpálinkás praliné mandulába forgatva

Kávés - mogyorós golyó mogyorókrokantba forgatva

4. Borzas külső
Izgalmas borzas külsőt eredményez, ha a frissen becsokizott golyót glitterrácson alaposan meghengergetjük.

Kávés - mogyorós golyó

5. Csokicsurgatás
Mind kockáknál, mind golyóknál mutatós díszítés a bevonócsoki színével ellentétes színű csokival csíkok, absztrakt vagy konkrét motívumok rajzolása.


Rumos meggy csokiba és marcipánba burkolva


6. Benyomásos díszítés
Kocka alakú pralinéknál igen egyszerű nyomott díszítést létrehozni úgy, hogy egy villát rányomunk a még nem száraz csokibevonatra. Golyóknál a merítőkanál rányomásával hozhatunk létre hasonló mintát, így:

Limoncellós praliné
 Érdekes mintát csinálhatunk még kocka alakú bonbonokra "harmonikás" szívószálak segítségével. Erről a díszítési technikáról bővebben itt írtam.



Málnazselés - étcsokoládés kocka szívószál-mintával

7. Transzferfóliával
Nagyon mutatóssá és különlegessé tehetjük a kocka alakú pralinékat, ha ún. transzferfóliával (csokifólia, dekorfólia) díszítjük. A mintát színezett kakaóvaj hordozza, ami "átolvad" a még friss csokibevonatra. Bővebben itt írtam erről a díszítési technikáról.

Transzferfólia a friss csokibevonaton

A minta átkerült a csokibevonatra

10 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Nagyon jó így egyben látni, a sok dekorálási ötletet.

Mary írta...

Csodálatosan szépek!:)

4Gyerek írta...

Na, ezt jól csokorba szedted, okos 5let volt.
Transzferfóliás bár kevés munkát igényel, nagyon tetszetős, ezek a kis virágocskák itt most tavaszt idéznének, csak sajna nálunk a tél nem enged.

Ditta tortái írta...

Köszönjük a részletes útmutatót,ez nem azt jelenti,hogy mi is olyan profik lettünk mint Te,de legalább most már van lehetőségünk nekünk is szépet készíteni:-)

Gabi, a tortatanonc írta...

Most megnéztem, mi is az a gitterrács! Nem is gondoltam, hogy ettől és így lesz borzas! Ki kell próbálnom! A többit meg még gyakorolnom kell, viszont elméletben már jó vagyok :)!

családi tűzhely írta...

Nagyon jó kis összefoglaló volt, köszönöm.

Kreatív konyha írta...

Köszönöm a részletes leírást és útmutatót. Ugyan még soha nem készítettem bonbonokat, de biztosan meg fogom próbálni.

Praliné Zsuzsi írta...

Tatin, örülök, hogy hasznos volt!

Mary, köszönöm szépen! Tényleg jó így egyben látni :)

4Gyerek, a transzferfóliát csak beszerezni macera sokszor, aztán már megy, mint a karikacsapás! Én már a hóvirágoknak is örültem a hétvégén!

Ditta, nagyon szívesen! Most már lehet válogatni az ötketek közül!

Gabi, én nagyon szeretem a glitterrácsos borzas bonbonokat, olyan mutatósak!

Családi tűzhely, nagyon szívesen!

Mónika, üdv a bonbonozók között :)

Eszter írta...

Köszi a sok szuper ötletet!

Praliné Zsuzsi írta...

Eszter, nagyon szívesen!