Az első próbálkozásom kétrétegű bonbon előállítására szilikon bonbonformában. Az első réteg tömény, intenzív illatú és ízű málnakrém házi málnalekvárból és málnalikőrből, a második pedig fehércsoki egy kis tokaji aszúval megdobva. Abszolút toplistás lett Karácsonykor, hihetetlen jó párosítás. Kétrétegű bonbont érdemes mélyebb szilikonformában készíteni (pl. a Silikomart cég termékei közül ilyen a szívecskés és az Imperial).
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2-3 ek. (házi) málnalekvár
- fél deci málnalikőr
- 4 dkg fehércsokoládé
- 2 ek. tokaji aszú
- 15 dkg étcsokoládé
- ehető cukorgyöngyök a díszítéshez
Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Az első réteghez a málnalekvárt és a málnalikőrt egy kis edényben összemelegítem, majd átpasszírozom, ha szükséges (nekem magos volt a málnalekvárom). Tovább nem is kell sűríteni, a lekvártól épp elég sűrű lesz a krém. Kihűtöm.
A második réteghez a fehércsokit megolvasztom, és hozzákeverem a tokaji aszút. Kihűtöm.
A kicsokizott mélyedésekbe először beletöltöm a málnás krémet, majd a tetejére a fehércsokis krém jön. Hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát megolvasztom és temperálom, és ezzel lezárom a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem. Végül kifordítom a bonbonokat a formából, és cukorgyönggyel díszítem.
Tipp:
A szívecske-forma és a málnás-fehércsokis töltelék ideális Valentin-napi ajándékká vagy desszertté teszi ezt a bonbont!
Update:
A fehércsokikrémben a tokaji helyettesíthető szabadon más édes borral, vagy egy korty pezsgővel, de akár tejszínnel is.
A málnalekváros rétegben szintén helyettesíthető a málnalikőr pl. vodkával, de akár sima vizet is használhatunk, a lényeg, hogy a sűrűbb lekvárt egy picit folyósabbá tegyük!
Ha a fehércsokihoz tejszínt adunk, a málnalekvárhoz meg vizet, akkor a gyerekek sem maradnak ki a jóból :)
Tipp:
A szívecske-forma és a málnás-fehércsokis töltelék ideális Valentin-napi ajándékká vagy desszertté teszi ezt a bonbont!
Update:
A fehércsokikrémben a tokaji helyettesíthető szabadon más édes borral, vagy egy korty pezsgővel, de akár tejszínnel is.
A málnalekváros rétegben szintén helyettesíthető a málnalikőr pl. vodkával, de akár sima vizet is használhatunk, a lényeg, hogy a sűrűbb lekvárt egy picit folyósabbá tegyük!
Ha a fehércsokihoz tejszínt adunk, a málnalekvárhoz meg vizet, akkor a gyerekek sem maradnak ki a jóból :)
17 megjegyzés :
Ez a párosítás megint nagyon nyerő!
Biztos nagy sikere volt!
Juj de szép szívecskék :)
Tatin, szerintem is szuper lett! És úgy tetszik, ahogy a rétegek szépen látszanak, amikor elharapja az ember. Jól le is szidtam azokat, akik csak úgy egyben bekapták :)
Bianka, köszönöm szépen!
tesztelve a nyáltermelő képességem.
jelentem a kép láttán már beindult, recipé olvastán meg ömlött. bezzeg azoknak akiket megszidhattál...
Tokajit itt rég nem láttam, az itteni megfelelőjének, a Lacrima lui Ovidiunak is már hűlt helye az üzletek polcain.
pedig málnalekvárom van dögivel.
4Gyerek, a tokajit simán helyettesítheted más édes borral, vagy pezsgővel, vagy akár csak simán tejszínnel is csálhatod a fehércsokikrémet, ez ne tartson vissza!
Mármint csinálhatod, ha nagy sietségemben nem gépelem el :) Ja, és persze a málnalikőr sem kötelező elem, lehet pl. helyette egy korty vodka, vagy akár egy pici víz is, a lényeg, hogy valamivel kicsit folyósabbá tedd a lekvárt.
akkor hamarosan kókuszéikőrrel bevetem. nem annyira ütős a kókusz íz benne, a málna úgy is elnyomja (próbát tettem a nyáron, a kókuszos málnaleki semmiben nem különbözik a síma málnalekitől. igaz frissen, főzéskor érződött, és fini volt)
Megint valami csoda ízkombinációt alkottál!:-)
Valahogy a temperálás tart vissza a bonbongyártástól.:-(Félek tőle.
Ez a málnalekvár telitalálat!
Csodás bonbon! Nagy sikert aratnék vele, nálunk mindenki málnamániás. :)
Ja, és a szivecske forma remekül passzol a málnához! :D
Édes istenem... Most más nem is jut eszembe :-DDD
Letörlöm a klaviatúrát!
4Gyerek, tök jó ötlet, majd számolj be, hogy sikerült!
Nelli, ne tartson vissza a temperálás!!! Nem kell rágörcsölni a temperálásra! Kezdetnek elég az, ha nagyon lassan, kicsi hőmérsékleten megolvasztod a csokit, épp mielőtt megolvadna, lehúzod, és kevergeted, hogy teljesen elolvadjon. És ha a temperálás nem sikerül (nekem se mindig!), akkor sincs tragédia, mert "rossz", ehetetlen nem lesz a cucc, legfeljebb lesz egy-két foltocska rajta vagy mattabb lesz, de a család nem hinném, hogy sokat nézegetné, mielőtt felfalná :) Úgyhogy hajrá!!!
Raindrop, köszönöm! Akkor itt az idő meglepni a családot :)
Chef Viki, vizuális típus vagyok :DD
Megint fantasztikusat alkottál, ügyes vagy:-)
A tegnapira visszatérve nem a jó minőségű pálinkával van baj, abból van bőven, hanem velem, mivel sem a bort, sem a pálinkát nem tudom meginni :-))
Gesztenye, köszönöm szépen, kedves vagy! Így akkor értem már a pálinkás ügyet is :)
Erinacea!Köszi a jótanácsokat!Erősödöm már a temperálást illetően!:-)
Nelli, hajrá!!!
Eszméletlen! Ezt megcsinálom! :)
Vizicsibe, majd számolj be, milyen lett!
Megjegyzés küldése