2011. január 15.

Könyvajánló: Pralinék és bonbonok


Kép innen.

Karin Ebelsberger: Pralinék és bonbonok. A meggyes pralinétól a mogyorós marcipánig. Ford. Kiszlinger Henrietta. Kaposvár: Holló és Társa Kiadó, 2009.

A blogon már bemutattam egy német nyelvű bonbonos receptkönyvet, és tervbe van véve egy egészen fantasztikus angol nyelvű, illetve egy másik német nyelvű könyv bemutatása is (hiába, a Jézuska jó ajándékokat hozott!), de úgy gondoltam, ezek előtt hasznos lenne bemutatnom a - tudomásom szerint - egyetlen, magyar nyelven megjelent kizárólag bonbon- és pralinékészítéssel foglalkozó könyvet.

A könyv a Könnyen, gyorsan, finomat sorozatban jelent meg 2009-ben, az eredetit német nyelven egy évvel korábban adták ki Münchenben. A rövidke, alig több mint 60 oldalas könyv alapvetően két részre bontható: egy rövidebb elméleti résszel kezdődik, majd következnek a receptek.

Az elméleti rész nem több néhány oldalnál, tömör és velős, épp annyi információt közöl, amennyire egy, az otthoni bonbonozással ismerkedőnek éppen szüksége van. Olvashatunk itt a praliné történetéről és előállításáról, aztán a bonbonozás legfontosabb hozzávalóiról. Előkerül természetesen a temperálás is: két oldalban, jól érthetően, fázisfotókkal illusztrálva mutatja be a szerző ezt az eljárást. Az egyszerűség kedvéért csak az ún. beoltómódszert tárgyalja, a márványlapos temperálási módszert nem említi - valljuk be, otthon nehezebb is lenne ezt alkalmazni. Az elméleti rész a pralinkékészítés eszközeivel zárul, ismét képekkel bőven illusztrálva.

A receptek négy csoportra vannak osztva. Az első csoportban ("Gyümölcsös kísértés" - 9 recept) gyümölcsös ízesítésű trüffelek, pralinék és zselék kaptak helyet. A második csoportban ("Fűszeres és finom"  - 7 recept) különböző fűszerekkel ízesített bonbonok találhatók: van itt bonbon rozmaringgal, fahéjjal, chilivel, bazsalikommal, sáfránnyal és mentával, remek, fantáziadús és izgalmas ízkombinációkban. A következő csoport áll talán legközelebb a szívemhez: bonbonok alkohollal és kávéval (10 recept). Az utolsó csoport receptjeiben ("Mogyorós és ropogós" - 10 recept) a különféle olajos magvak jutnak főszerephez: mandula, mogyoró, pisztácia... (érdekes, hogy miért nincs dió).

A receptek nagyon jól követhetőek, mindegyiket igényes, szép kép illusztrál. Az már csak az én mániám, hogy ha lehet, szeretek félbevágott képet is látni a bonbonról, ebből azért kevesebb van. Bár úgy tűnik, elég szűkre szabott a mindössze hat oldalnyi elméleti rész, ennél sokkal több, a bonbonkészítéshez szükséges technikai fogás, ötlet, tipp található a könyvben, amit azonban a szerző a receptekbe olvasztott be. Ezt nagyon szeretem ebben a könyvben, mert én például hajlamos vagyok épp csak átfutni egy-egy hasonló könyv elején a szárazabb elméleti részt, és inkább a recepteket böngészem. Itt azonban erre a problémára egy jó megoldás született: az epres-balzsamecetes pralinénál olvashatunk a gyümölcspürék készítéséről, illetve a glükózszirup házi készítéséről; a meggyes pralinénál részletes, képekkel illusztrált leírást találunk a formában készült bonbonok előállításáról; míg az eperzselékocka receptje megismertet a krémeskeret használatával, szintén képekkel. Sőt, remek dekorációs tippeket is olvashatunk-láthatunk (pl. innen merítettem a szívószálas díszítés ötletét). A receptek nagy részénél cseretippeket és további változatokat is találunk.

A könyv remek választás kezdő bonbonozóknak, mert tömören ismerteti a házi bonbonkészítés legalapvetőbb fogásait, és jó kis recepteket ad, sok variációs lehetőséggel. Túlsúlyban vannak a könyvben a kézzel formázott, golyó alakú bonbonok, illetve a krémeskeretben készített kocka alakú pralinék, így bátran ajánlom azoknak is, akik (még) idegenkednek a szilikon bonbonformák használatától (bereped a csoki, kifolyik a töltelék stb.), vagy csak jobban kedvelik a golyóbis- és kockaformákat a szabályos szilikonformás bonbonoknál. A könyv a már "haladó" hobbibonbonozóknak is remek ötletforrás mind a bonbonok díszítését, mind az ízkombinációkat illetően!
Ja, és az utolsó (ám annál meggyőzőbb) érvem, hogy az ára egy ezres alatt van, szóval könyvespolcra vele!

1 megjegyzés :

Jucus írta...

Épp a hétvégén szereztem be és nekem is nagyon tetszik! Itthon nem könnyű hozzájutni, én a vaterán csaptam le újonnan, a Líra (Fókusz) könyvesboltból (lirakonyv).