2013. február 22.

Tiramisu minitorták & cake pops




A tiramisu az örök kedvenc, így Valentin-napra is ez készült, csak minitorta-alakban. Csenge szuper tiramisu-szelete volt az alap ehhez: a zseniális kávélikőrös-csokis piskótát csak éppen picit "reformosítottam" azzal, hogy a cukrot xilitre cseréltem, a lisztet pedig teljes kiőrlésű tönkölylisztre, amihez emelni kellett a nedves hozzávalók arányán. Illetve én feleztem a piskótát, mert csak alulra került egy vékony lap (a párom ugyanis a sok krém-minimál piskóta arány híve). Végül tojásmentes krémet készítettem, mert nem szeretem a nyers tojást semmilyen formában. 
A csokis piskóta maradékából készült néhány tiramisu-ízvilágú cake pop mascarponével és kávéval kívül-belül. Így a poszt beleillik a SAD aktuális fordulójába, Teller-cake ugyanis a sütinyalókákat adta meg témának.

Aki pedig tiramisu-ízben trüffelt szeretne, kattintson ide a tiramisu-trüffel receptjéért!




Hozzávalók 3 minitortához:
(7 cm átmérőjű desszertgyűrűk)
Csokis piskóta:
- 70 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2+3 ek. Baileys
- 1 tk. sütőpor
- 50 gr xilit
- 30 gr étcsokoládé
- 2 ek. étolaj
- 1 tk. instant kávé 2 ek. forró vízben feloldva
- 2 tojás
Tiramisu krém:
- 250 gr mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 2 ek. Baileys
- 2 ek. xilit
- 5 gr zselatin (= 3 és egynegyed lapzselatin)
- 1 tk. instant kávé
- 0,5 dl víz
- 6-9 db kicsi amaretti keksz Baileys-zel kevert kávéba áztatva
Ganache:
- 50 gr étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
- 1 ek. Baileys
- 3 tk. kakaópor



A piskótához az étcsokoládét összeolvasztom az étolajjal, picit hűtöm, majd egyenként belekeverem a két tojás sárgáját. Hozzákeverem a xilitet, 2 ek. Baileyst és a forró vízben feloldott instant kávét, végül a sütőporral elkevert tönkölylisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a csokis masszához. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 1 cm vastagra elterítem a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Ha kész, óvatosan lehámozom róla a sütőpapírt, és a desszertgyűrűvel három korongot szaggatok belőle. Hagyom teljesen kihűlni.
A krémhez a lapzselatinokat hideg vízbe áztatom. A vizet felforralom, és feloldom benne a xilittel kevert instant kávét és a kicsavart zselatinlapokat. Kézi habverővel egyneművé keverem a kávét a mascarponéval és a Baileys-zel. A tejszínt kemény habbá verem, majd a kávés mascarponéhez forgatom.
Jöhet az összeállítás. A desszertgyűrűk aljára egy-egy piskótakorongot teszek, és a piskótakorongokat meglocsolom egy-egy evőkanál Baileys-zel, hogy jó szaftosak legyenek. A mascarponés krémet elfelezem, és az egyik felét ráadagolom három részre osztva a piskótakorongokra. A mascarponéba belenyomok annyi Baileys-es kávéba áztatott amaretti kekszet, amennyi egy rétegben elfér (én házilag sütöttem a kekszeket is az itt lévő recept alapján, de ezúttal xilittel készítettem cukor helyett). A kekszes rétegre pedig ráadagolom három részre osztva a maradék masacrponés krémet. A desszertgyűrűket letakarva egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap hajszárítóval körbemelegítem a gyűrűket, és óvatosan lehúzom a minitortákról. A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítem, majd ráöntöm az apróra tört csokira, és egyneművé keverem. Végül hozzákeverem a Baileys-t is, és hagyom hűlni, míg adagolható-formázható állagúra nem hűl. Ekkor sima csöves habzsákba töltöm, és csigavonalban belülről kívülre haladva köröket rajzolok vele a minitorták tetejére. Rövid időre hűtőbe teszem, hogy a ganache kicsit szilárduljon, majd kakaóport szitálok a minitortákra. Én temperált csokival sütőpapírra rajzolt csokiszívekkel díszítettem.



Hozzávalók kb. 12 db cake pophoz:
- kb. 100 gr maradék a csokis piskótából
- 4 tk. eszpresszó
- 2 tk. Baileys
- 2 púpos tk. mascarpone

- 150 gr fehér csokoládé
- fél tk. instant kávé
- 12 szem kávébab alakú csoki (elhagyható)
- 12 db nyalókapálca/saslikpálca

A maradék piskótát összemorzsolom, majd hozzáadom az eszpresszót, a Baileyst és a mascarpone felét. Összegyúrom, majd a maradék mascarponét csak fokozatosan adagolom hozzá: a lényeg, hogy a massza épphogy összeálljon. A fehér csokiból pár kockányit megolvasztok, és kb. fél centi mélységig megmártom benne az első saslikpálca végét, formálok a masszából egy golyót, és ezt a saslikpálcára szúrom óvatosan. Így folytatom, míg a massza el nem fogy. A pálcára húzott golyókat egy tálcára fektetem, és kb. fél-egy órára hűtőbe teszem, hogy megszilárduljanak.
A fehér csokit megolvasztom, belekeverem az instant kávét, majd temperálom - így lesz szép fehér alapon barna pöttyös a csokiburok. Megmártom benne a cake popokat, és mindegyiknek a tetejére egy kávébab alakú csokit teszek, míg friss a csokiburok.

3 megjegyzés :

gionetta írta...

Nagyon ütős lett ez is Zsuzsi! A pops-ok is, a tortácskák meg különösen!

teller-cake írta...

Egyik szebb és finomabb mint a másik! A délutáni kávémat szívesen lecserélném egy ilyen kávés nyalókára!! :)))
Köszönöm, hogy velem játszol!

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, köszi! Hát igen, Valentin-napra igyekeztem kitenni magamért ;)

Teller-cake, köszönöm! Jó kis témát találtál ki!