2013. február 24.

Márciusi bonbonkurzusaim a Konyha-szigetek Gasztroműhelyben


A blog Facebook-oldalán már jeleztem, hogy nagy-nagy örömömre márciusban két alkalommal ismét tartok csokis kurzust a Konyha-szigetek Gasztroműhelyben, Szentendrén. A három szuper hangulatú decemberi kurzus - karamellás, karácsonyi gasztroajándékos és szaloncukros - után két új témával készültem: az egyik alkalommal megtanuljuk a bonbonkészítés technikáját polikarbonát formában, a másik alkalommal pedig már Húsvétra fogunk készülni. Íme egy kis kedvcsináló a két kurzusról! Jelentkezni pedig itt tudtok a kurzusokra!


A polikarbonát formás bonbonkészítést érdekes kettősség jellemi - legalábbis nekem úgy tűnt a tőletek kapott levelek alapján: sokan félnek belevágni, tartanak a kudarcélménytől, hogy nem potyognak ki elsőre a bonbonok, de ha egyszer rászánja magát az ember, a technika könnyen elsajátítható, és utána már sok-sok örömünk és sikerélményünk lesz benne! A formákban ugyanis egyszerűbb szép, szabályos, egyforma bonbonokat gyártanuk, míg pl. a mártott bonbonok talán több gyakorlást igényelnek. Ha te is tartottál eddig a polikarbonát forma használatától, akkor ez a kurzus neked való, ugyanis itt lépésről-lépésre fogjuk megtanulni!

- Lesz szó bőségesen a csokoládé temperálásáról.

- Megtanuljuk, hogyan kell a hajszálvékony, roppanós csokihüvelyt elkészíteni a formában, milyen csokoládék a legalkalmasabbak erre.



- Háromféle tölteléket fogunk együtt elkészíteni: egy ízesített csokoládéganache-t, egy karamellásat és egy gyümölcsös marcipánkrémet. Ezzel nemcsak három "induló" receptet kapnak a kurzus résztvevői, hanem jól variálható alaprecepteket, amelyeket aztán otthon tovább lehet gondolni.



- A csokihüvelyek betöltése után megtanuljuk, hogyan kell a bonbonok talpát elkészíteni.

- És ami az én kedvencem: kipróbálunk különféle technikákat a bonbonok díszítésére csokoládéval, színezett kakaóvajjal, lüszterrel és természetes színezőanyagokkal (liofilizált gyümölcsök, matcha stb.)




Március 22., 17-21 óra: Készüljünk a Húsvétra csokikkal!

Ezen a kurzuson három különböző technikával fogunk megismerkedni: üreges csokoládéfigurák öntése, csokicsésze-készítés és betöltés, illetve trüffelkészítés. Elsősorban húsvéti témájú lesz a csokizás, de a technikák, alapreceptek természetesen nem csak Húsvétkor fognak jól jönni! Miket is készítünk majd pontosan?



- Öntünk üreges csokitojásokat. Megmutatom, hogyan lehet díszíteni a tojásokat, hogy minél színesebbek, dekoratívabbak legyenek. Azt is megtanuljuk, hogyan dobhatjuk fel a sima üreges csokoládét. Készítünk például mentás, After Eight-ízű töltetlen csokitojást, de akár narancsos vagy citromos is lehet!



- Készítünk tojáslikőrös trüffeleket, amelyeket mandulagrillázsba fogunk hempergetni - így a lágy trüffelbelső szuper kontrasztot alkot majd a ropogós grillázsos külsővel.



- Papírkapszlik segítségével készítünk csokicsészéket, amelyeket friss, tavaszias ízű töltelékkel fogunk majd megtölteni.




Természetesen jó adag csokival fog mindenki hazamenni a két kurzus után! :) 

Jelentkezni itt tudtok a kurzusokra.

És kedvcsinálónak mutatok még néhány képet a decemberi kurzusokról:

Citromos-gyömbéres karamella fehércsokival

"Csokiszendvics": praliné marcipánkorongok között


Szorgos kezek töltik be a chilis-narancsos ganache-t

Mindenki maga festett transzferfóliát a csokinyalókáihoz

Kész bonbon alukapszliban

Csokifürdő :)

Készülnek a szaloncukrok

Ilyen szép a temperált csoki fénye!

Ezeket a csomagokat vitték haza a résztvevők





Én pedig ilyen lelkesen várok mindenkit sok csokival! Gyertek! :)

8 megjegyzés :

kolozsgabi írta...

Kedves Zsuzsi!
Először is - utólag - boldog névnapot kívánok!
Nagyon szeretem a blogodat, sokat tanulok belőle.
Kérdésem: lehetne, hogy egyszer Pesten is tartasz ilyen kurzust? Mivel a kedves párom még csak kivinne Szentendrére, de hogy végig üljön 3-4 órát, arra már nem kapható, vagy még vissza is kellene értem jönnie, szóval bonyolult. Viszont itt Pesten magam is tudnék közlekedni (esetleg a Kifőztük mühelyében, oda járok, remek kurzusok vannak, jöhetnél vendég mesternek!!)

Praliné Zsuzsi írta...

Gabi, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blog! :) Sajnos nem hiszem, hogy mostanában Pesten hasonló kurzust tartanék. Viszont nagyon örülnék, ha Szentendrén is találkozhatnánk! Ha odafele kijössz HÉV-vel (nem nagyobb út, mint mondjuk Zuglóból Újpestre elutazni), akkor csak elég visszafele megkérni a párod, hogy hozzon el. Vagy ha ő is kijön, a főzőiskola az Erm's Burgerbistro fölött van pont, ahol addig szuperül meg lehet vacsorázni is akár :)

Névtelen írta...

én is HÉVvel fogok utazni a kurzusra.. A kocsi hiánya senkinek ne legyen kifogás:) Illetve (szeritem) ha vki kocsival jön és van nála szabad hely biztosan meg lehet vele beszélni a visszautat... Annamari

Praliné Zsuzsi írta...

Annamari, én is hévezni szoktam odafele, csokimelegítővel együtt :D De visszafele még sose kellett, mindig voltak szerencsére, akik szívesen bevittek Pestre a kurzus után!

kisribizli írta...

Akkor itt is jelzem, hogy én megyek, kocsival, Újpestről és lehet csatlakozni odafelé vagy visszafelé vagy odavisszafelé is! :) Hazafele pedig Lőrinc felé visz majd az utam..

Praliné Zsuzsi írta...

Kisribizli, de jó, milyen kedves tőled! Én odafele mindig korábban megyek (előkészíteni a terepet), de visszafele szívesen csatlakozok! :)

Unknown írta...

oké!:)

kisribizli írta...

Alig várom a holnapot! :)