2012. május 1.

Rozés-rózsaborsos málnahabbal töltött bonbon



Életem első rozéját egy családi kirándulás alkalmával ittam Villányban, jól emlékszem rá, egy Tiffán-féle kékfrankos rozé volt némi szénsavval felturbózva. Azóta vagyok feltétlen rajongója a száraz rozé boroknak: egy-két pohár hideg száraz rozé istenien felüdít egy nyári estén, szuper egy könnyű vacsora mellé vagy éjszakába nyúló beszélgetésekhez a csillagos ég alatt.




A Rosalia játékra bonbonnal készültem a rozé mellé (mi mással?). Azt szerettem volna, hogy a bonbonom olyan legyen, mint egy jó rozé: könnyű, gyümölcsös, üdítő, semmiképpen sem túlbonyolított. Így egy levegős, hiperkönnyű málnahabra esett a választásom (a már készített banánhabból kiindulva), amelyhez száraz rozét adtam és csipetnyi rózsaborssal fűszereztem. A habot hajszálvékony fehércsokiburok foglalja keretbe, amelyen a rózsaszín márványos minta a rozék színvilágát idézi fel. Tökéletes nass például egy pohár Dúzsi- vagy Frittmann-féle kékfrankos rozé mellé!



Hozzávalók 24 darabhoz:
- 6,5 dkg átpasszírozott málnapüré (kb. 10-12 dekányi friss málnából)
- 3 ek. jó minőségű kékfrankos rozé
- 1 púpos tk. porcukor (nálam nyírfacukorból)
- 1 zselatinlap
- 1 dl habtejszín
- 1 kávéskanálnyi rózsabors

- 30 dkg fehér csokoládé
- 2-3 dkg rózsaszín csokoládé (el is hagyható)
- 24 db rózsabors díszíteni



A zselatinlapot hideg vízbe áztatom pár percre. A tejszínt a porcukorral habbá verem. A málnapüréből két evőkanálnyit kiveszek, felmelegítem, és feloldom benne a kicsavart zselatinlapot. A maradék málnapüréhez hozzákeverem a rozét és a zselatinos málnapürét, majd óvatosan hozzáforgatom a tejszínhabot és a rózsaborsot.
A rózsaszín csokoládét megolvasztom és temperálom, majd egy ecsettel nagyjából lekenem vele a bonbonforma mélyedéseinek az alját, hogy márványos mintát kapjak. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtő, míg a csoki megszilárdul. 
A csokihüvelyekbe beleadagolom a málnahabot, majd hűtőbe teszem a formát, míg a hab a zselétől meg nem szilárdul. A fehér csokoládé maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Kb. egy órára hűtőbe teszem a formát, majd kiborítom a kész bonbonokat. Pici olvasztott fehér csokival minegyik bonbon tetejére egy-egy szem rózsaborsot ragasztok.


2 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon finom lehetett, és ez a krém isteni. Imádom a színeit :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, Vikvi! Rozéra hangoltam a színvilágot ;)